MMC v Londonu

Poudarki

  • Potrebuje tri mesece dopusta in zagotovljeno službo
  • Skaljen uspeh: za smrt tasta izvedel šele po tekmi
Boštjan Maček
7. mesto na olimpijskih igrah ima za Boštjana Mačka skorajda veljavo medalje, pri čemer se v ozadju skriva še velika športna zgodba. Foto: Reuters
Boštjan Maček
Boštjan Maček je v torek dopoldne že zapustil London, a žal najprej ne bo šel v službo, temveč na grob tasta. Foto: EPA
       Za letos sem nastope končal. Dobil sem še povabilo za finale svetovnega pokala na Pragerskem septembra, nato pa sledi nekaj premora. Mogoče bom streljal še na kakšni veliki nagradi, a moram čim prej nazaj na delovno mesto. Služba me čaka in zelo sem zadovoljen, da so mi omogočili, da sem bil dva meseca prost za treninge.       
 Maček iz Londona naravnost nazaj v službo.
Boštjan Maček
Zdaj ima Maček že veliko pogojev za normalno strelsko kariero: tovarniško puško, zagotovljene naboje in glinastih golobov na pretek. Za udeležbo na vseh štirih tekmah svetovnega pokala in vsakoletnem SP-ju mu manjka samo še pokrovitelj, ki bi mu pokril tri mesece odsotnosti z dela. Foto: EPA
VIDEO
Maček ostal brez finala

Dodaj v

Maček ob zori razvaža kruh, za kosilo pa strelja golobe

Zgodba o slovenskem presenečenju v Londonu 2012
7. avgust 2012 ob 17:42
London - MMC RTV SLO

Vstane ob 3.00 zjutraj, sede za volan in po Prekmurju razvozi kruh. Po "šihtu" vzame puško in uničuje glinaste golobe, po desetletju treninga pa kot "amater" v Londonu osvoji 7. mesto - Boštjan Maček.

Olimpijske igre so bile nekoč trdnjava amaterskega športa, zdaj pa je tako rekoč nepredstavljivo, da z redno službo "profesionalno" treniraš, ob tem pa na največjem svetovnem odru še dosežeš odmeven izid. To je v nedeljo in ponedeljek uspelo Boštjanu Mačku, slovenskemu strelcu v trapu, ki je le za enega samega goloba ostal brez velikega finala šesterice. A veselje družine Maček je bilo skaljeno, saj je Boštjanu pred dnevi umrl tast, kar pa je strelec izvedel šele po tekmi. Žena Mateja in družina, predana strelstvu, sta se odločili, da mu žalostno novico sporočita šele po tekmovanju, za katerega si je tako prizadeval.

Ponoči v službo, iz nje pa na strelišče
40-letnik iz Bodoncev na Goričkem je po poklicu voznik, ki sredi noči vstane in se odpravi v Mursko Soboto v Mlinopek, kjer kot redno zaposleni razvaža kruh. Ko ob 11. uri konča, se po navadi odpravi na strelišče v Rakičanu, kjer na avtomatiziranem "pullu" trenira streljanje glinastih golobov. V času poznega kosila se vrne domov in živi običajno družinsko življenje, pri čemer je z večerjo običajno konec njegovega dne.

Sredi Goričkega je zrasel v lovski družini, spremljal očeta pri lovu, a prvič je puško prijel v roke šele na nekem lovskem pikniku. Že pri prvem streljanju je zadel 9 od 10 glinastih golobov, začetniška sreča ga je nato sicer zapustila, ne pa tudi strast do streljanja in tako je začel trenirati trap, pri čemer mu je dolgo sledila tudi sestra Jasmina.

Pescara, Osijek, Beograd
Zadnjih 10 let se je profesionalno lotil treninga, kar je sčasoma prineslo tudi vse boljše izide. Prelomno je bilo leto 2009, ko je v izredno močni konkurenci v Pescari postal najprej sredozemski prvak, nato pa na evropskem prvenstvu v Osijeku z ekipo osvojil bron, posamično pa je bil četrti. Po letu slabših izidov je leta 2011 sledil vrhunec, ko je na EP-ju v Beogradu osvojil 3. mesto in si s tem zagotovil olimpijski nastop v Londonu.

Podlaga za uspehe je seveda predan trening, kjer običajno postreli za tri tekme golobov (na tekmi poleti 125 glinastih golobov in še 25 v finalu). Skupno na leto zbere do 150 strelskih dni oz. četrtino manj kot najboljši strelci, ki se ukvarjajo samo s trapom. Po uspehu v Beogradu je sklenil pokroviteljski pogodbi z izdelovalcem orožja in nabojev - prvi mu je priskrbel novo tovarniško puško šibrenico, drugi pa polovico potrebnih nabojev, drugo polovico prejme od strelske zveze.

Potrebuje tri mesece "dopusta"
Kaj torej manjka Mačku oz. kaj potrebuje, da bi v Riu 2016 naskakoval celo olimpijsko medaljo? "Predvsem zagotovilo, da bo še imel službo. Na leto bi potreboval za treninge in štiri ali pet velikih strelskih tekmovanj tri mesece dopusta, ki bi si jih lahko sam razporejal. V tem času bi potreboval nadomestilo za plačo in predvsem možnost, da se vrne na delovno mesto," zatrjuje Mačkov trener Nikolaj Mejaš. Vojska in športna enota? Malo verjetno, tudi zaradi starostnih omejitev, ki pa v strelstvu niso odločujoč dejavnik. Če bi se posvetil samo strelstvu, bi za sezono potreboval od 30 do 35 tisoč evrov, a kaj, ko je celoletni proračun reprezentance v trapu, v kateri so štirje dobri strelci in trener, 50 tisoč evrov.

Maček: "Služba me čaka"
“Za letos sem nastope končal. Dobil sem še povabilo za finale svetovnega pokala na Pragerskem septembra, nato pa sledi nekaj premora. Mogoče bom streljal še na kakšni veliki nagradi, a moram čim prej nazaj na delovno mesto. Služba me čaka in zelo sem zadovoljen, da so mi omogočili, da sem bil dva meseca prost za treninge,” je po velikem uspehu dejal Maček, ki je za priprave na London v Mlinopeku dobil dva meseca plačanega dopusta. Pri dopustu mu je šel na roko direktor podjetja Karel Pojbič, ki je tudi predsednik Strelskega društva trap Štefan Kovač Murska Sobota, katerega član je Maček.

Skromni Maček, po poteh katerega gre tudi že najstarejši sin Rene, še ne namerava vreči puške v koruzo in si želi nastopiti tudi v Riu de Janeiru. “Zdaj ko imam pogoje, bom vsekakor nadaljeval. Pri nas starost ni takšen problem in vsekakor upam, da se bom uvrstil tudi na igre v Riu de Janeiru.”

Iz Londona

Toni Gruden
Prijavi napako
Komentarji
Fissico
# 07.08.2012 ob 17:48
Pravi Olimpijec.
Fissico
# 07.08.2012 ob 17:52
Sicer pa ne vem, zakaj mu, vsaj za časa športne kariere, ne omogočijo, da bi bil v športni enoti slovenske vojske, saj je navsezadnje s 7. mestom na OI, pa tudi sredozemski prvak je bil itd. itd. Veliko večji "turisti" so v tej enoti, kot pa je Maček
Branko57
# 07.08.2012 ob 18:00
ja če je kdo primeren za službo v vojski je to maček s svojo puško.
nerd.
# 07.08.2012 ob 18:10
Sramota če temu možaku ne omogočite eksistence in možnosti treniranja!
3rac
# 07.08.2012 ob 18:07
SE strinjam s predhodniki:

Številne levake imajo zaposlene, ki z dosežki niti približno niso konkurenčni. A 7. mesto iz OI še vedno ni dovol, ali ima pač smolo, da je iz perifernega Goričkega?????

ZAPOSLITE MAČKA V VOJSKI/POLICIJI IN MU OMOGOČITE NEMOTEN TRENING!

pa Fala lejpa ;)
pikam_dopust
# 07.08.2012 ob 18:30
BTW
Vse pohvale Mlinopeku in Mačkovim njegovim nadrejenim.
Taka podjetja so res pravi sponzorji (pa četudi jih nihče nima na majici), in imajo neko zdravo delovno okolje, v katerega se ljudje radi vračajo, ker vedo, da jim zanje ni vseeno.
M-filter
# 07.08.2012 ob 17:54
to je pravi športnik. služba pa še šport. bi blo bolj zanimic, če šport ne bi bil šiht in bi bili vsi amaterji :)
scenic
# 07.08.2012 ob 17:50
ko mačku stopiš na rep,se razjezi in osvoji zlato v riu!
scenic
# 07.08.2012 ob 17:49
lepo lepo.v riu pa naskok na...
diazepam
# 07.08.2012 ob 18:15
Working class hero :-)
pikam_dopust
# 07.08.2012 ob 18:26
ZAPOSLITE MAČKA V VOJSKI/POLICIJI IN MU OMOGOČITE NEMOTEN TRENING!

Halo?!
A Mačka pa nihče ne bi nič vprašal, če to sploh hoče?
Vsaj jaz sigurno ne bi menjal nekega resnega delodalaca za kvazi virtualno službo, ki jo lahko izgubim takoj, ko se npr. poškodujem in zato izgubim status športnika.
Sploh če je ta delodajalec te sorte, da mi gre na roko in mi poizkuša olajšati odsotnosti, kolikor pač gre.

Mogoče sem samo jaz čuden, a raje imam resno delo, kot pa nekega navideznega, za katerega nikoli ne veš, kdaj se bo kakšna vlada sprdnila, da bo na tebi varčevala in te vrgla iz službe...
kundera 78
# 07.08.2012 ob 18:08
bravo care!!!!
juventina10
# 07.08.2012 ob 19:29
Česitke GOSPOD MAČEK,včasih OI spišejo neverjetne zgodbe in odrekanja za katere ve samo družina,res pravi olimpijec z dušo in telesom,.7 na svetu. to pa nekaj pomeni,čeprav so na OI v igri samo medalisti, za nekatere države celo samo zlate barve.
gpag
# 07.08.2012 ob 19:17
Vsaka čast gospod Maček. Vam pa iz srca privoščim rento.
realna slika
# 07.08.2012 ob 18:58
Sedmo mesto na olimpijskih igrah, vsako jutro pošteno in vestno delo, vsako popoldne osredotočen trening, vsak večer družina... Ja, to je pošten lajf! Poleg tega gre na olipijske brez vsakega pompa, domov brez vsakega pompa, ve pa da mora jutri v službo! Pismo, a vas tudi spominja na Kauzerja? Ah kaki, ni povezave! Aja, zgolj rezultat je primerljiv. Vse ostalo - ni isto :))) Pismo, upam, da ga ne bo Kauzeer čez štiri leta s kavča gledu v Riu :)))))
Bivši uporabnik
# 07.08.2012 ob 18:16
CAR!
Etienko
# 07.08.2012 ob 21:19
Ma take novice imam jaz rad!!! Stric skromen in delaven,preprost,skrben in marljiv,pride anonimno za celo slovenijo praktično na OI in gre domov s sedmim mestom,pa si ga bom verjetno najbolj od vseh zapomnil za London!!
labda
# 07.08.2012 ob 19:25
LEGENDA !! BRAVO BOŠTJAN!!
nepokorni
# 07.08.2012 ob 18:51
Legenda! :)
kimi12345
# 07.08.2012 ob 20:28
Da še sam dodam svojih 5 centov k tej debati tu.Od vseh SLO nastopov letos na olimpijadi pa res cenim par športnikov. Eden od teh je vsekakor Boštjan. Streljanje mu izredno veliko pomeni, in lahko si predstavljamo, kje bi bil če bi imel v svoji karieri pogoje kot v kaki državi, kjer več dajo na strelstvo. No pa kljub temu. V svoji karieri za amaterja dosegel zavidljive stvari, ki mu jih lahko zavidajo profesionalci, ki cel dan trenirajo samo svoj šport. Glede zaposlitve v vojski sem že enkrat povedal svoje mnenje pa ga rade volje še enkrat ponovim. Mislim da bolj primernega športnika, ki bi ga lahko zaposlili v vojski pač trenutno nimamo. Strelstvo je pač bazična disciplina vsake vojske, in če kdo to obvalda so to pač strelci. Da si sam tega ne bi želel verjetno ne verjamem, ker kdor podredi celo življenje temu, da zjutraj dela redno službo, s katero si lahko financira svojo "ljubezen" strelstvo,..... Ne da bi moral sedaj prosjačit da če lahko dobi službo v vojski, vojski bi moralo biti v čast, da zaposli takega športnika, ki mu šport pomeni res veliko. Tudi po končani športni karieri, katero dvomim da bo kdaj res končal, saj je nekako enak kaliber kot Rajmond, bi vojski precej koristil, pri izobraževanju kot inštruktor, treniranje mladih upov,.... Strelstvo pač ni neka tako nedolžna stvar kot kak tek na 1500m ko po končani karieri nimaš ne vem kaj več za delat v vojski,...

Je pa seveda sramotno, da mora za tako uspešne športnike poskrbeti vojska in ne dobijo sponzorjev (to pa je le delno krivda države z neustreznim poslovnim okljem), vojska bi morala skrbeti za mlade upe, ki še nimajo toliko uspehov pa jim na začetku pomagat da se razvijejo v polni meri in dosežejo odmevne rezultate, preko katerih jih potem sponzorji prepoznajo.

Pa še glede športnega strelstva v Sloveniji. To da gre 50.000 letno za trap ekipo je res nizek znesek. Me res čudi imamo dobro infrastruktuo za razvoj tega športa, denarja za tekmovalce pa ne da nobeden, pa tako so se pred leti širokoustili od države, do lokalnega okolja do podjetij, kako bodo z novim streliščem v Pragarskem pritegnili strelce, ne samo profesionalne ampak tudi tiste vikend strelce na dopust v Slovenijo. Seveda gre za izredno zahtevne goste, ker trap in sket veljajo za prestižne športe, in ti ljudje imajo pod palcem kar nekaj da si lahko privoščijo vse to, sam kaj ko je strategija Slovenije masovni turizem še vedno. Sicer pa tudi vi RTV ste krivi za to, da taki športniki kot je Boštjan ne dobi sponzorjev. Kdaj je bil na zadnje na sporedu trap, na TV. Sam se spomnim samo za en dogodek, pokal na Pragarskem pred dvema letoma, pa prejšna olimpijada. Glede Boštjanovih nastopov na raznih tekmovanjih pa je na RTV vedno samo kratka par sekundna omemba, nikol pa nobega prispevka. Ne vem ampak če je za umetnostno drsanje denar vsako leto, ne vem zakaj ne bi prenašali še kakega na vsake toliko časa kako tekmo, v trapu, lokostrelstvu, sabljanju kjer je tudi slovenska udeležba, konec koncev ima RTV tri programe, pa ni treba sedaj jamrat da je tretji samo parlamentarni, ker tako piše v zakonu in pika (se ni treba držat kot pijanec plota).
damek1a
# 07.08.2012 ob 19:20
CAR! Res velik športnik je tale Maček. Da se s športom ukvarjaš tako med rednim delom in si na koncu 7. na svetu, je res nekaj posebnega. Odličen nastop, celo zelo blizu medalje.
Rokobaroko
# 07.08.2012 ob 19:57
Kapo dol pred gospodom Mačkom! Prav tako tudi velika pohvala za njegovega delodajalca
Janko1973
# 07.08.2012 ob 18:52
Maček ob zori razvaža kruh, za kosilo pa strelja golobe

Vsaj piščanca bi si lahko kupil, toliko pa najbrž že zasluži.
Lupo
# 07.08.2012 ob 21:06
Spostovanje!
Ori
# 07.08.2012 ob 19:44
Takšne je treba podpirati, ne pa turiste, ki osvojijo 32. mesto in so zelo zadovoljni.
Janko1973
# 07.08.2012 ob 20:27
Čestitam tudi jaz in mu iz srca privoščim, da bi se njegova športna pot nadaljevala vsaj do te stopnje, da bi se lahko posvetil samo svoji športni panogi in si s tem zagotovil eksistenco.
ojsimpson
# 07.08.2012 ob 19:47
mačka za predsednika!
miroslav
# 07.08.2012 ob 19:47
kapo dol...
sonet7
# 07.08.2012 ob 21:34
Prava olimpijska zgodba. Vsaka čast!
la.sonrisa
# 07.08.2012 ob 22:06
tale gospod je pa res model, kar iz čistega mira se pojavi in kot amater skoraj pikne finale, kapo dol :)
Majster
# 07.08.2012 ob 21:23
Srčno bi mu privoščil medaljo.
Majster
# 07.08.2012 ob 21:22
Legenda
leomessi10
# 07.08.2012 ob 19:02
german
za tebe je tk vsak (dober) športnik nemc,ni važno a je črn al bel al azijc xD
Slick
# 07.08.2012 ob 22:19
V kolikor bi mediji in športni novinarji (kajne rtvslo, mmc) objavili nekaj obširnejših člankov o njegovih uspehih od leta 2009 naprej, bi verjetno tudi dosti prej in lažje dobil (še kakšnega) sponzorja.
Tako pa ponavadi "gonite" ene in iste športe in športnike (nogomet, košarka, nogomet, nogomet, nogomet)...seveda potem ni poznan in prepoznan.

Tako malo je potrebno, da nekomu naredite super reklamo (kot s tem člankom)!!
zogg
# 07.08.2012 ob 20:19
Car!
fasada
# 07.08.2012 ob 20:44
bravo gospod Maček, čestitam vam, za vse kar ste dosegli, 7 mesto na olimpijskih igrah ni kar tako.
Upam, da boste še vztrajali na naslednjih igrah, ter tam mogoče posegli po kolajni.
gpag
# 07.08.2012 ob 19:43
Borat a ti tud tule ne moreš brez Zokija? Kaj te ponoči preganja v nočnih morah?
ZeK
# 07.08.2012 ob 23:12
Spoštovanje, gospod Maček!

tudi delodajalec sijajno!
Neli
# 07.08.2012 ob 21:16
Gospod Boštjan, čestitke za super uspeh na OI. Prekmurci smo posebej ponosni na vas ;).
DREADLORD
# 07.08.2012 ob 23:01
Ta firma si pa zasluži IIP.

Čestitke Mačku. Tale možakar ima karakter.
3rac
# 07.08.2012 ob 20:34
pikam_dopust
# 07.08.2012 ob 18:26

ZAPOSLITE MAČKA V VOJSKI/POLICIJI IN MU OMOGOČITE NEMOTEN TRENING!

Halo?!
A Mačka pa nihče ne bi nič vprašal, če to sploh hoče?
Vsaj jaz sigurno ne bi menjal nekega resnega delodalaca za kvazi virtualno službo, ki jo lahko izgubim takoj, ko se npr. poškodujem in zato izgubim status športnika.
Sploh če je ta delodajalec te sorte, da mi gre na roko in mi poizkuša olajšati odsotnosti, kolikor pač gre.

Mogoče sem samo jaz čuden, a raje imam resno delo, kot pa nekega navideznega, za katerega nikoli ne veš, kdaj se bo kakšna vlada sprdnila, da bo na tebi varčevala in te vrgla iz službe...


Saj načeloma se strinjam, da se naj Boštjan Maček sam odloči, če mu to sploh paše.
A poanta je drugje: koliko je še takih športnikov, ki hodijo dopoldne v resno službo popoldne pa na treninge? In drugič, kaj bi lahko Maček še dosegel, če bi mu z "virtualno" zaposlitvijo omogočili da bi se posvetil izključno in samo le treningom in tekma???
Take zaposlitve imajo številni drugi naši športniki, ki ne počnejo nič drugega kot trenirajo in tekmujejo, a niti približno ne dosegajo takih rezultatov. Nemara bi pa še njih povprašali, če ne bi zamenjali "virtualne službe" in šli razvažat kruh? ;)
Nikec3
# 07.08.2012 ob 22:57
Slika 2, kaki car :)
sammy13
# 07.08.2012 ob 20:46
Očitno imamo/smo imeli tekmovalca v trapu v športni enoti: http://www.postanivojak.si/index.php?id=
314
sammy13
# 07.08.2012 ob 20:37
Če se že omenja Debevca - a za njega pa ni starostnih omejitev??

Kapa dol Mačku in njegovemu odrekanju za šport. Pa poglejte si v katerih športih vse tekmujejo pripadniki športne enote slovenske vojske:

Športniki, ki so zaposleni v Športni enoti, tekmujejo v 27 športnih panogah: alpinizem, alpsko smučanje, atletika, badminton, biatlon, boks, deskanje na snegu, gimnastika, gorsko kolesarstvo, jadranje, judo, kajak-kanu, kickboks, kolesarstvo, lokostrelstvo, motokros, namizni tenis, padalstvo, plavanje, smučarski tek, speedway, strelstvo, športno plezanje, teakwondo, tenis, triatlon in veslanje.
labda
# 07.08.2012 ob 22:53
@ Slick - saj ne, da si ostali ne zaslužijo pozornosti, ampak si zadel bistvo, bravo.
kimi12345
# 08.08.2012 ob 23:01
b7 saj ne rečem, da vojska ne zaposluje večino zelo vrhunskih športnikov ampak, recimo kaj tam počnejo naprimer: Boštjan Buč (se niti ni uspel kvalificirat za olimpijado letos, v karieri nobenih top rezultatov), Rožle Prezelj (razen tega da je najboljši v SLO nima nekih drugih rezultatov). Teja Zupan (daljinsko plavanje, ni se ji uspelo kvalificirat na OL). Sicer pa seznam je tukaj:
http://www.postanivojak.si/index.php?id=
154

Drugače pa GB je lepo nakazal kako se financira šport v zadnjih 8 letih. Loterija namenjena samo športnikom, in ne še ne vem koliko drugim ala invalidom,......
model
# 08.08.2012 ob 08:48
to je legenda. spomnim se še enega športnika, ki sicer ni bil na OI. to je Franc Rupnik, legendarni košarkar Idrije, ki je vsak dan najprej odšel v štalo podelat stvari in nato v neko lokalno firmo. po šihtu je skočil na trening in nato zadeval na tekmah trice kot za stavo. še posebej se spomnim kako jih je naložil Olimpiji. to so pravi junaki, ljudski ljudje. v politiki jih primerjam samo z žal pokojnim in preminulim I.Krambergerjem.
LosAlamos
# 08.08.2012 ob 03:57
no to pa je... BRAVO!
b7
# 07.08.2012 ob 23:55
Zakaj ga ne zaposlijo v vojski? Ker ni dovolj dober. Naš predrag OKS ma točno postavljene kriterije za zaposlitev in 3. mesto na EP je dovolj dobro, da se športnik uvrsti v 4.!!! kvalitetno skupino KANDIDATOV za zaposlitev. Kar vam skušam že neki časa dopovedat, da noben športnik ki je zaposlen v vojski ni tam kar brez veze ampak da so hudo strogi kriteriji (googlaj OKS-kriteriji za zaposlitev športnikov). Tut letošnje 7. mesto na OI ga uvrščča šele v 3. "rang" športnikov ki so kandidati. Tko da to je realnost...pri nas 7. mesto na OI ni dovolj dobro da bi se lahko zaposlil v vojski...tko da tok bi radi zaposlili nekoga, ki je bil 7. na OI, po drugi strani pa čez Kozmusa pluvate k je zaposlen v vojski pa ma že 2 medalji iz OI.
Je pa tut neki druzga če treniraš streljanje al pa npr. triatlon. Očitno je gospod Maček z 1 treningom na dan prišel do 7. mesta na OI, medtem ko triatlonci opravijo 2-3 treninge na dan po cca. 2-3 ure za tak uspeh....V nekaterih športih pač preprosto ne moreš imeti redne službe če želiš biti uspešen, ker si večino dneva na treningu...
Borat Sagdijev
# 07.08.2012 ob 19:34
Predlagam, da mu Zoki v LJ naredi strelišče za žive golobe.
Videonovice
Športniki se še vračajo z iger 00:01:03, 16.08.2012
Olimpijska zastava potovala po Riu 00:00:34, 16.08.2012
Türk sprejel slovenske olimpijce 00:03:46, 14.08.2012
Semenya in Liu v domovini 00:00:56, 14.08.2012
Anketa o olimpijskih igrah 00:01:02, 14.08.2012
London si zasluži visoko oceno 00:01:55, 13.08.2012
Zakulisne zgodbe olimpijskih iger 00:01:33, 13.08.2012
Čez štiri leta je na vrsti Rio 00:03:52, 12.08.2012
Rogge o igrah v Londonu 00:02:47, 12.08.2012
Nov rekord jamajške štafete 00:02:02, 12.08.2012
Izjava Primoža Kobeta 00:00:51, 12.08.2012
Hrvaški vaterpolisti prvaki 00:01:07, 12.08.2012
Francozi ostajajo na vrhu 00:01:36, 12.08.2012
Košarkarsko zlato v ZDA 00:00:59, 12.08.2012