Vasilij Žbogar bo za vrhunski rezultat potreboval tudi malce sreče, tako kot vselej. Foto: MMC RTV SLO
Vasilij Žbogar bo za vrhunski rezultat potreboval tudi malce sreče, tako kot vselej. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Tokić
Bojan Tokić se je uvrstil med 32 najboljših. Foto: Ervin Čurlič
Saša Golob
Saši Golob je boljšo uvrstitev odnesel spodletel nastop na preskoku. Foto: STA

Odločila je druga kazen, ki jo je Drakšič dobil na polovici dvoboja. Sodniki so Ungvariju dosodili točko, 25-letnemu Grižanu pa do konca kljub obupnim poskusom ni uspelo streti izkušenega trikratnega prvaka stare celine. Olimpijski turnir je tako končal na mestih 9-16. Borbo si lahko v videu ogledate na desni strani.
Drakšič je bil po dvoboju zelo razočaran: “Videli ste, kaj se je zgodilo. Saj ne, da iščem napake pri sodnikih, ampak po mojem mnenju mi tiste druge kazni ne bi bilo treba prisoditi. Zelo sem razočaran. Na prvih olimpijskih igrah sem nabiral izkušnje, od takrat sem vse podredil temu nastopu. Vedel sem, da bo ta druga borba težka, taktična, s tekmecem se dobro poznava, žal je pridobil tisto pomembno prednost, ki jo je znal zadržati,” je povedal 25-letni Grižan, ki je bil v prvem krogu prost, v drugem pa je po štirih minutah z iponom premagal Venezuelca Valderramo. S svojim varovancem se je strinjal tudi trener Marjan Fabjan: "Ni mi jasno, zakaj je dobil drugo kazen. Videli ste, da je Roki napadalen, in sodniki ne bi dovolili, da se borba vleče, a so mu vseeno dali kazen."

Žbogar osmi, nato šesti
Slovenski jadralec Vasilij Žbogar je uspešno začel pohod proti tretji zaporedni olimpijski medalji. Po prvem dnevu tekmovanja v razredu finn je na odličnem petem mestu. 37-letni Izolan, ki je v Atenah osvojil bron v razredu laser, čez štiri leta v istem razredu v Pekingu pa še srebro, je dobro opravil oba nedeljska plova. V prvem je osvojil osmo mesto, v drugem pa šesto. V prihodnjih dveh dneh ga čakajo še štiri regate, sreda je prost dan za razred finn, deseta, zadnja, regata pred tako imenovanim plovom za medaljo pa je na sporedu v petek, 3. avgusta.

Na prvih treh mestih so Danec Jonas Hogh Christensen, Britanec Ben Ainslie in Hrvat Ivan Gašpić Kljaković. Pred Žbogarjem je še Francoz Jonathan Lobert.

Hitro slovo Maje Tvrdy
Igralka badmintona Maja Tvrdy je izgubila tudi drugi dvoboj v skupini H. Tokrat je bila z 22:20 in 21:18 boljša Japonka Sajaka Sato. Tvrdyjeva je s tem končala tekmovanje v Londonu.

"Pred tekmo si res nisem mislila, da bo dvoboj tako izenačen, kot se je na koncu izkazalo. Ampak vse, kar vsem si zadala, se mi je izšlo," je po dvoboju dejala 28-letna igralka in dodala: "Ne vem, kaj bi še lahko naredila drugače. Ti podaljški na koncu, 22:20, to je pravzaprav res samo še športna sreča. Tudi po besedah trenerja sva igrali res zelo izenačeno in morda bi se lahko na koncu tehtnica prevesila tudi na mojo stran," je po porazu dejala Tvrdyjeva.

Izmed plavalk najboljša Vozlova
V bazenu so nastopile Anja Čarman, Tjaša Vozel in Mojca Sagmeister, ki pričakovano niso posegle po mestih za polfinale. Še najboljša je bila Vozlova na 100 prsno, ki je zasedla 30. mesto.

Začetek za Kauzerja in Savška
Danes sta se v boje podala tudi Peter Kauzer in Benjamin Savšek v kvalifikacijah kanuistov in kajakašev v slalomu na divjih vodah. Več lahko preberete tukaj.

Tokić med najboljših 32
Slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokič se je uvrstil med najboljših 32 olimpijskega turnirja. Potem ko je bil v prvem krogu prost, je v drugem krogu s 4:3 (0, -7, 7, 6, -3, -9, 8) ugnal argentinskega veterana kitajskega rodu Liu Songa. Tokića zdaj čaka obračun tretjega kroga, v katerem se bo pomeril s Singapurcem Gaom Ningom. "V tej sezoni, ki se izteka s temi olimpijskimi igrami, sva odigrala dva dvoboja, kjer sem enega dobil, enega izgubil. Sem optimističen, razmišljam o tem, da je tudi ta ovira premostljiva. On je ves čas okoli 15. mesta na lestvici, je kakovostnejši igralec, a ne nepremagljiv. Po slogu igre je napadalec, čvrst in stabilen, stoji nad mizo. Je zelo dober igralec, ne bom smel delati toliko napak kot danes, ampak dvigniti raven igre," je dejal Novogoričan.

Golobova po ničli na preskoku zadnja
Edina telovadka v slovenski olimpijski odpravi Saša Golob je v razprodani dvorani North Greenwich Arena tri kvalifikacijske nastope opravila brez večje napake, a po težavah na preskoku s skupnim zbirom 38,569 točke ostala brez mnogoboja na zadnjem, 60. mestu.

Golobova je imela pred igrami sicer cilj, da bi v skupnem seštevku štirih orodij zbrala okoli 52 točk, a se ji je zataknilo pri že omenjenem orodju, kjer se ji ni izšel zalet, prišla je preblizu orodja in le skočila čez orodje. S tem je ostala brez ocene na preskoku. “Nisem želela tvegati poškodbe. O preskoku sploh ne želim preveč razmišljati, najraje bi izbrisala ta nastop. To se mi je zgodilo prvič, žal ravno na olimpijskih igrah, in se mi ne bo nikoli več,” je pojasnila mlada telovadka. “Lahko rečem, da sem zelo zadovoljna s parterjem in gredjo; to sta dve orodji, ki sem ju želela izvesti tako, kot znam, kar mi je tudi uspelo. Pokazalo se je, da na teh dveh orodjih sodim med boljše telovadke," je še dodala Golobova, ki je bila pri dvovišinski bradlji še malo v šoku zaradi ponesrečenega nastopa na preskoku, nato pa le zbrala dovolj koncentracije za svoji paradni orodji.

Kvalifikacijski mnogoboj je najbolje opravila Rusinja Viktorija Komova, svetovna podprvakinja iz Tokia, in če ji bo uspelo podobne nastope ponoviti tudi v finalu mnogoboja, ji olimpijski naslov ne more uiti. V finalu ekip bodo ob Američankah, Rusinjah in Kitajkah nastopile še Romunke, Britanke, Japonke, Italijanke in Kanadčanke.

Čop in Špik dobila polfinalne tekmece
Veslača Iztok Čop in Luka Špik sta dobila tekmece za torkov polfinale. Slovenca se bosta merila z zmagovalcema zadnje tekme svetovnega pokala v Münchnu Norvežanoma, bronastima z lanskega SP-ja na Bledu Francozoma, novo posadko Velike Britanije, ki se je na igre posebej pripravljala, Litovcema, s katerima sta si v Etonu razdelila drugo mesto v predtekmovanju, in Kanadčanoma, ki sta bila v slovenski predtekmovalni skupini zadnja, peta. V finale vodijo prva tri mesta. Vsaj na videz je težja prva skupina, kjer so favoriti za prva tri mesta svetovna prvaka z Nove Zelandije, branilca olimpijskega zlata Avstralca in svetovna podprvaka Nemca ter čolni Italije, Argentine in Ukrajine.