Rusi so se takole s 700 nastopajočimi plesalci pošalili na svoj račun zaradi napake na odprtju iger, ko se ni prižgal eden od olimpijskih krogov. Foto: Reuters
Rusi so se takole s 700 nastopajočimi plesalci pošalili na svoj račun zaradi napake na odprtju iger, ko se ni prižgal eden od olimpijskih krogov. Foto: Reuters
Olimpijski ogenj
Olimpijski ogenj je ugasnil. Foto: Reuters
Pjongčang
Thomas Bach je olimpijsko zastavo takole predal županu Pjongčanga. Foto: Reuters
Soči
Slovenski športniki na sklepni slovesnosti. Foto: STA


"Ni večje pohvale, kot je ta, da v imenu vseh udeležencev in vseh športnikov rečem - to so bile igre športnikov. 22. zimske olimpijske igre razglašam za zaprte. V skladu s tradicijo vabim mlade z vsega sveta, da se čez štiri leta zberejo v Pjongčangu na 23. zimskih OI,"
je povedal prvi mož Mednarodnega olimpijskega komiteja.
Bach je že pred sklepno slovesnostjo omenil, da iger ne bo razglasil za "najboljše do zdaj", kot so njegovi predhodniki radi počeli v preteklosti. Igre so le imele tudi nekaj črnih pik - predvsem prestrog ruski odnos do nasprotnikov iger, poškodbe tekmovalcev na prezahtevnih prizoriščih, zadnje dni tekmovanj pa tudi največje zlo športa: doping. Za zdaj so v Sočiju odkrili šest primerov dopinških kršitev.
Slovenski zastavonoša Košir
Ruski organizatorji iger so olimpijsko zastavo predali prirediteljem naslednjih iger, ki bodo leta 2018 v Južni Koreji. Večina športnikov je že odpotovala v domovino, slovensko zastavo pa je nosil deskar Žan Košir.

Na igrah so slovenski športniki osvojili kar osem medalj. S tem dosežkom je Slovenija na 16. mestu med vsemi dobitnicami. Najuspešnejši so ruski športniki, ki so se zadnji dan zavihteli na prvo mesto s 13 zlatimi medaljami, skupaj pa so jih osvojili kar 33. Drugi so Norvežani z 11 zlatimi in skupno 26 medaljami, Kanadčani pa so osvojili 25 kolajn, od tega 10 zlatih.

Krasen uvod v sklepno slovesnost
Sklepna slovesnost se je na stadionu Fišt - ime je dobil po najvišji gori v predelu Kavkaza, kjer se nahaja Soči - začela s prihodom otrok Valentine in Jurija, ki sta imeni dobila po Juriju Gagarinu, prvem moškem v vesolju, in Valentini Tereškovi, prvi ženski, ki je poletela v vesoljski prostor. Otroka sta na čolnu spremljala mednarodno priznana klovna, s plesno točko pa je zbrane gledalce navdušila skupina 700 plesalcev, ki so nosili kostume z ogledalci.

Gledalci so nato pozdravili vse športnike iz 88 držav, ki so z zastavami in zastavicami v rokah opravili daljši mimohod. Tudi bogat program v nadaljevanju je bil spektakularen. Čudovito so predstavili rusko kulturo, še posebej balet, klasično glasbo in književnost. Fotografije si oglejte v posebni aplikaciji pod novico!

Ste zamudili prenos sklepne slovesnosti? V treh delih si ga lahko ogledate spodaj.

Žan Košir po sklepni slovesnosti
Sklepna slovesnost, 1. del
Sklepna slovesnost, 2. del
Sklepna slovesnost, 3. del
Žan Košir po sklepni slovesnosti
Sklepna slovesnost, 1. del
Sklepna slovesnost, 2. del
Sklepna slovesnost, 3. del