Svetovna in afriška prvakinja na 5.000 m Almaz Ayana je prvič postala olimpijska prvakinja na dvakrat daljši razdalji in bo seveda prva favoritinja še v svoji paradni disciplini. Foto: Reuters
Svetovna in afriška prvakinja na 5.000 m Almaz Ayana je prvič postala olimpijska prvakinja na dvakrat daljši razdalji in bo seveda prva favoritinja še v svoji paradni disciplini. Foto: Reuters
Švedinje
Švedinje so končale ameriško nogometno prevlado na olimpijskih igrah, kjer so ZDA nazadnje izgubile v predtekmovanju v Pekingu 2008. Foto: Reuters
Teddy Riner
Teddy Riner je v četrtfinalu z vazarijem premagal domačina Rafaela Silvo. Foto: Reuters

Kitajka Vang Junšija je leta 1993 v sumljivih okoliščinah postavila svetovni rekord 29:31,78, nobena tekmovalka se ji dolgo ni niti približala. Zdaj je nova junakinja Almaz Ayana, ki je 10 kilometrov premagala v času 29:17,45.

24-letna Ayana je ugnala Kenijko Jepkemoi Cheruiyot in slovito rojakinjo Tirunesh Dibaba.

V hitri hoji na 20 km je prišlo do dvojnega kitajskega zmagoslavja: Žen Vang je za 12 sekund ugnal rojaka Zelina Caja. Na žalost brazilskega občinstva je dvoboj za bron dobil Avstralec Dane Bird-Smith, medtem ko se je moral domači junak Caio Bonfim zadovoljiti s četrtim mestom.

Uvodni dan atletskih tekmovanj bo ponoči še ena končna odločitev: suvanje krogle za ženske).

Padle so prvakinje, kdo bo izkoristil priložnost?
V moštvenih športih je po ragbiju do zaključnih bojev prišel ženski nogomet. Že prvi ženski četrtfinale je poskrbel za šok - prva nogometna velesila ZDA je ostala brez bojev za medalje. Američanke, ki so osvojile zadnje tri olimpijske naslove in kar 4 od 5, se poslavljajo po loteriji. Švedinje, ki so tudi povedle med tekmo, so namreč bile pri izvajanju enajstmetrovk s 5:4.

V drugem četrtfinalu so Nemke izločile Kitajke, edini gol je dosegla Melanie Behringer ob igralki več. Kljub številčni podrejenosti so Kitajke imele priložnost, da izsilijo podaljšek, a je Šuang Vang z 11-m v 84. minuti zatresla le vratnico. Nemčijo v polfinalu čaka dvoboj s Kanado, ki je z golom Sophie Schmidt izločila Francijo.

Zadnja kompleta v judu v Francijo
Zaključilo se je tekmovanje v judu, v katerem je Slovenija osvojila dve medalji. V kategoriji nad 100 kilogramov je Francoz Tedy Rinner suvereno ubranil olimpijski naslov in z 99. zaporedno zmago potrdil status judoistične legende in zvezdniški status v domovini. Francija sicer slavi dvojno zmago v najprestižnejši kategoriji, saj je pri ženskah nad 78 kg slavila Emilie Andeol.

Wigginsov kvartet z rekordom do naslova
Na velodromu je v ženskem ekipnem šprintu kitajska naveza Džinžie Gong - Tainši Žong v predtekmovanju postavila svetovni rekord in nato v finalu za 294 tisočink ugnale Rusinji Darjo Šmelovo in Anastazijo Vojnovo. Vrhunec dneva je bilo ekipno zasledovanje moških, kjer sta Velika Britanija in Avstralija uprizorila izjemen dvoboj. Avstralci so vodili večino časa, a je četverica pod taktirko Bradleyja Wigginsa na koncu s svetovnim rekordom prišla do zlata, pri čemer je bila to že peti olimpijski naslov za nekdanjega zmagovalca Toura.

Komaj ujel finale, nato osvojil zlato
Nemec Henri Junghänel je postal olimpijski prvak v strelstvu z malokalibrsko puško leže. V kvalifikacijah je zasedel osmo mesto in le za las ujel finale, v katerem pa je nato dominiral. Srebro si je nadel Korejec Kim Jonghjun, bron pa Rus Kiril Grigorjan. V ženskem skeetu sta o naslovu odločali Italijanki: za en razstreljeni glinasti golob je bila boljša Diana Bacosi pred Chiaro Cainero.

Pri lokostrelstvu se nadaljuje južnokorejska prevlada: po pričakovanjih je zlato med posamezniki pristreljal Bončan Ku, ki je s 7:3 v finalu suvereno premagal Francoza Jean-Charlesa Valladonta. Sabljanje v ekipnem floretu je razveselilo Rusijo, saj je ruska trojica ugnala tako Francoze kot Američane.

Drugo nemško zlato dneva so prijahali konji v ekipni dresuri. V ženskem trampolinu je naslov ubranila Kanadčanka Rossanagh MacLennan. Nosilka kanadskega zastave na odprtju iger je ugnala nevarne Kitajke in Belorusinje.

Dviganje uteži je osrečilo Iran, saj je v kategoriji do 85 kg prvo medaljo v Riu in to zlato priboril Kianuš Rostami, ki je dvignil kar 396 kg. Pri ženskah do 75 kg je slavila Severno Korejka Džong Sim Rim.

Britanci priveslali dve zlati medalji
Drugi dan finalov v veslanju je bil najuspešnejši za Veliko Britanijo, ki je osvojila dve zlati medalji. Britance je navdušil moški četverec in ženski dvojec brez krmarja. V moškem lahkem dvojnem dvojcu je zlato odšlo v Francijo, v ženskem pa na Nizozemsko.

KONČNE ODLOČITVE 7. DNE (24)

                                        
TENIS: dvojice (M)                 0.00                                      
                                                                             
ATLETIKA: krogla (Ž)               3.00
                                       
PLAVANJE: 200 m hrbtno (Ž)         3.00
          100 m delfin (M)         3.09
          800 m prosto (Ž)         3.17
          50 m prosto (M)          3.41