Peter Kauzer je odšel v Rio de Janeiro miren in dobro razpoložen. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Kauzer je odšel v Rio de Janeiro miren in dobro razpoložen. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Kauzer
Kauzer bo nastopil na svojih tretjih olimpijskih igrah. V Pekingu je bil 13., v Londonu pa šesti. Foto: www.alesfevzer.com

Za 33-letnega Hrastničana bodo to že tretje OI. Leta 2008 je bil v Pekingu 13., pred štirimi leti v Londonu pa šesti. Kauzer je evropski (2010), dvakratni svetovni prvak (2009, 2011) in trikratni zmagovalec svetovnega pokala (2009, 2011 in 2015).

Medalja? Pomembno je, da normalno dihamo
V bogati karieri mu torej manjka le še olimpijska kolajna. A kot pravi Kauzer, ne bo preveč razočaran, če mu slučajno ne bo uspelo, saj se zaveda, da medalja oziroma šport ni najpomembnejša stvar v življenju. "Medalja gor ali dol. Življenje gre v vsakem primeru naprej. Pomembno je, da smo zdravi. Da se zjutraj zbudimo in normalno dihamo. Odkar sem postal oče, so druge prioritete, pomembnejše od športa, pa to ne pomeni, da bi ga jemal kaj manj resno ... Ampak to mi da tisto mirnost oziroma odmik od športa in vsega stresa," je razmišljal Kauzer.

Vseh deset čolnov lahko zmaga
Nato pa nadaljeval: "Res je, v zbirki mi manjka še kolajna z olimpijskih iger. Še vedno je moj cilj. Ne glede na to, kaj se je dogajalo v preteklosti, zaradi tega ne bom nič kaj manj skromen ali previden. Je pa res, da se konkurenca iz leta v letu širi. Vesel sem, da sem po poškodbi nazaj v krogu favoritov, ki se bodo borili za medalje oziroma za zmago na olimpijskih igrah. V finalu bo deset čolnov in vsak je sposoben zmagati. Ne podcenjujem nobenega nasprotnika, je pa na koncu tako, da si sam sebi največji konkurent."

Kakovosten mesec in pol v Hrastniku
Kauzer, ki je v trenutku, ko berete članek, že v Braziliji na prizorišču iger, je s pripravami zadovoljen: "Zadnji mesec in pol sem se umaknil v svoj domači Hrastnik in preživel kakovosten čas z družino. Dobro se počutim. Vse poteka tako, kot mora. Nisem imel nobenih večjih težav, kakšne poškodbe ali kaj podobnega, moram kar malo potrkati. Torej, za zdaj gre vse po načrtu. Nimam česa dodati."

Proga ni tako "divja" kot v Pekingu ali Londonu
Hrastničan je olimpijsko progo na Whitewater Stadiumu v Deodoru preizkusil že dvakrat. "Najprej smo bili na olimpijski generalki novembra. Od takrat so jo malo spremenili. Maja smo šli še na trening za 14 dni. Proga je v redu. Po tistem, ko so jo malo spremenili, mi še bolj ustreza. Ni tako divja kot v Londonu ali Pekingu, a jo bodo s postavitvijo vratc zakomplicirali. In bo kar zahtevna," je sklenil Kauzer.

Dan D 10. avgust
Dan D za Kauzerja je na sporedu v sredo, 10. avgusta. Ob 18.30 po slovenskem času je na sporedu polfinale, nato pa ob 20.15, upajmo da tudi s Kauzerjem, še finale najboljše deseterice.

Aleš Vozel, @vozela1