Peter Kauzer je tokrat za las ostal brez zlata oziroma medalje, a vrhunec sezone bodo olimpijske igre v Riu de Janeiru, kjer bo znova napadel vrh. Foto: Nina Jelenc
Peter Kauzer je tokrat za las ostal brez zlata oziroma medalje, a vrhunec sezone bodo olimpijske igre v Riu de Janeiru, kjer bo znova napadel vrh. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek
Benjamin Savšek se tudi z enim dotikom manj ne bi uvrstil v finale. Foto: Nina Jelenc
Kajakaš Peter Kauzer prvak le nekaj minut
Finalna vožnja Petra Kauzerja
Polfinalna vožnja Benjamina Savška
Polfinalna vožnja Petra Kauzerja

32-letni Hrastničan, ki je bil leta 2010 že evropski prvak, je tokrat v finalu napadel z drugega mesta in se dotaknil že prvih vrat, a je kljub temu ugnal vso konkurenco.

Čehi so se (uspešno) pritožili
Drugouvrščenega Čeha Jiřija Prskavca je prehitel za 18 stotink sekunde, tretjega Vavrineca Hradileka pa za 19. Toda po ogledu videoposnetka Kauzerjeve vožnje je vodstvo tekmovanja po pritožbi češke ekipe slovenskemu kajakašu pripisalo še dotik v 12. vratih, kar je pomenilo dodatni dve sekundi (skupaj štiri) pribitka in padec na četrto mesto. Zlato je tako pripadlo Prskavcu, srebro Hradileku, brona pa se je veselil Nemec Hannes Aigner.

"Naknadno so mi dali še en dotik, ne vem, ali je bil ali ne, nič ne morem reči, dokler ne vidim videa. Čehi so dali poizvedbo, njemu so pribitek vzeli, meni pa ga dodali, tako da sem padel na četrto mesto. Zdaj nimam kaj, moram ohraniti fokus do olimpijskih iger, iti po tej poti, ki sem si jo zadal, iti do končnega cilja in to je to," je v uvodu dejal Kauzer.

S tako vožnjo sposoben zmagati vsako tekmo
Nato pa nadaljeval: "Gori na vrhu sem se malo preveč zagnal v prva vrata, potem sem moral iskati ritem, še dobro, da je bilo med četrtimi in petimi vrati malo ravnine, da sem se zbral. Potem naprej nimam pripomb, odpeljal sem tako, kot sem si želel, na koncu pa ni bilo dovolj. Lahko bi šel še hitreje, pa bi bilo v redu in bi bil na stopničkah. A je, kar je, potrdil sem svojo uvrstitev v Rio, grem na svoje tretje olimpijske igre, s tako vožnjo, kot sem jo danes pokazal, sem sposoben na vsaki tekmi zmagati," je povedal Kauzer in sklenil: "Tudi danes bi lahko zmagal kljub dvema sekundama pribitka, kot pa sem rekel, tekme ni konec, dokler ni zunaj uradnih rezultatov in zdaj nimam kaj."

Martin Albreht je bil brez dotika 21., Martin Srabotnik pa 38.


Videoposnetke voženj si lahko ogledate desno.


Savšek ostal brez finala zaradi osmih kazenskih sekund

Lanski kanuistični evropski prvak Benjamin Savšek pa je ostal brez finala, potem ko je v polfinalu zbral osem kazenskih sekund. Po dotiku štirih vrat je končal na 12. mestu. Včeraj je bil v kvalifikacijah brez dotika najhitrejši. V finale najboljše deseterice se nista uvrstila niti preostala slovenska kanuista. Blaž Cof je poleg treh dotikov ena vrata izpustil, prejel še dodatnih 50 sekund in tako ostal brez možnosti za napredovanje. Zasedel je 30. mesto. Anže Berčič se je tako kot Savšek dotaknil štirih vrat in končal na 24. mestu. Kanuistka Nina Bizjak je bila z desetimi kazenskimi sekundami 17.

"Zgornji del mi je lepo tekel, linije so bile dobre, v spodnjem delu pa se mi je vožnja podrla na prvih desnih protitočnih vratih, kjer sem napravil prvi dotik. Nato sem naprej naredil še nekaj napak, zato sem precej razočaran, ker se nisem uvrstil v finale. Posebej zato, ker sem to pričakoval. Včasih te napake na progi še podžgejo, da potem krajšaš linije, skušaš več iztisniti iz sebe, a hkrati ob tem hodiš po robu in potem se napake lahko stopnjujejo, tako da ni več rešitve," je dejal Savšek.

Ljubljančan velja za enega glavnih favoritov tudi na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Do takrat ga čakajo še tekme svetovnega pokala, zato je časa za izboljšave še precej. "Upam, da me bo to udarilo po hrbtu in da bom dosegal boljše rezultate," je dodal kanuist tacenskega kluba.
Zlato za Slafkovskega
Evropski prvak je postal Slovak Alexander Slafkovsky, srebro je pripadlo njegovemu rojaku Michalu Martikanu, bron pa Špancu Anderju Elosegiju. Prvi je progo opravil brez dotika, druga dva sta imela po dva dotika.

Slovenski kanuisti so nastopili še v ekipnih vožnjah in v postavi Savšek, Berčič in Cof osvojili deveto mesto. Zmagali so Slovaki pred Poljaki in Britanci.

Kajakaš Peter Kauzer prvak le nekaj minut
Finalna vožnja Petra Kauzerja
Polfinalna vožnja Benjamina Savška
Polfinalna vožnja Petra Kauzerja