Zelo presenetljiv zmagovalni oder v alpskem centru v Jongpjongu. Foto: Reuters
Zelo presenetljiv zmagovalni oder v alpskem centru v Jongpjongu. Foto: Reuters
Wendy Holdener je odlično unovčila štartno številko ena v prvi vožnji. Foto: Reuters
Mikaela Shiffrin je po zlatu v veleslalomu ostala praznih rok v svoji paradni disciplini. Tudi v superveleslalomu v soboto ne bo nastopila. Foto: Reuters
Maruša Ferk je bila zadovoljna s svojim nastopom. Foto: Reuters

Švedinja je za pet stotink prehitela Wendy Holdener. Švicarka je vodila po prvi vožnji. Tretje mesto je presenetljivo zasedla Katharina Gallhuber. 20-letna Avstrijka je izjemno odpeljala drugo vožnjo, po prvi je bila šele na devetem mestu.
32-letna Hansdotterjeva je finalu nadoknadila zaostanek s prve vožnje. Na prvi progi je za takrat vodilno Holdenerjevo zaostala dve desetinki sekunde. Gallhuberjeva je bila na slalomih najvišje s šestim mestom v svetovnem pokalu januarja v Zagrebu.
Shiffrinova bruhala pred prvo vožnjo
Shiffrinova, ki je dobila kar 30 slalomov v svetovnem pokalu, je razočarala v obeh vožnjah. Že v prvem nastopu ni ujela pravega ritma, na četrtem mestu je zaostala 48 stotink za Holdenerjevo. Tudi napad v drugi vožnji ji ni uspel.
22-letna Shiffrinova je priznala, da se je na štartu prve vožnje zelo slabo počutila in bruhala. Zaradi slabega počutja bo izpustila sobotni ženski superveleslalom in se bo skušala pripraviti na smuk, v katerem je v letošnji sezoni osvojila svojo prvo zmago v svetovnem pokalu.
"Seveda sem razočarana, potem ko sem imela tako neverjetno slalomsko sezono. Počutila sem se drugače, nisem si bila več podobna, bila sem izčrpana po včerajšnjem zelo dolgem dnevu. Slalom zahteva natančnost pri izvajanju zavojev. Nisem bila, saj težko smučaš natančno, ko se počutiš slabo. Vem, da sem razočarala veliko ljudi," je bila nesrečna Shiffrinova.
Hansdotterjeva dočakala veliki trenutek
"To je res odlično, neverjeten občutek, včeraj sem bila zelo zadovoljna s šestim mestom in sem prišla zelo dobro razpoložena na štart slaloma, želela sem uživati, dala sem vse od sebe in mi je uspelo," je bila zadovoljna olimpijska prvakinja. To je vrhunec kariere za Švedinjo, ki je imela tudi to smolo, da na slalomskih progah tekmuje v obdobju velike prevlade Shiffrinove. V svetovnem pokalu je zbrala 31 uvrstitev na zmagovalni oder, a le štiri zmage, z zadnjih treh svetovnih prvenstev ima tri kolajne, srebrno in dve bronasti, na vseh treh je bila višje uvrščena Shiffrinova.

Ferkova najboljša Slovenka na 18. mestu
V finalu so v prvi trideseterici nastopile vse tri slovenske predstavnice. Za najboljši slovenski dosežek je z 18. mestom poskrbela Maruša Ferk (+3,45), mladinska svetovna prvakinja v slalomu Meta Hrovat je olimpijski slalomski debi končala na 21. mestu (+3,87), Ana Bucik pa je končala na skromnem 24. mestu (+4,28).
"Res noro, kako so najboljše tvegale, meni je malce zmanjkalo. Čeprav so bile razmere na prvi progi težje kot v finalu, je bila moja prva vožnja bolj igriva in mi je bolj uspela. Cilj je bil uvrstitev v petnajsterico, ki bi prinašala tudi točke za štartno listo v svetovnem pokalu. Led je prebit, sem na splošno zadovoljna s svojim pristopom, mislim, da mi je šlo bolje kot na splošno v svetovnem pokalu," je dejala Ferkova.
Hrovatova naredila preveč napak
Hrovatova je prvič nastopila na olimpijskih igrah in slalomsko vožnjo končala na 21. mestu: "Malo sem razočarana, pa ne nad svojim smučanjem, ampak nad tem, da delam toliko napak. Konstantnost pride z veliko treninga in veliko prevoženimi vratci, kar me čaka v prihodnje. Mislim, da se slalom premika v pozitivno smer."

Bucikova je po tekmi povedala, da je na ogrevanju in treningu smučala dobro, medtem ko ji je na tekmi manjkalo samozavesti in sproščenosti, da bi tvegala. "To so le olimpijske igre in dekleta ne podarjajo stotink, tako da je treba napadati od štarta do cilja. Nekako se mi nič ne poklopi, nič mi ne pomaga. Očitno moram več delati na treningih, da bo tudi na tekmi bolje," je poudarila.

Končni vrstni red:                     
 1. F. HANSDOTTER       ŠVE   1:38,63  
 2. W. HOLDENER         ŠVI     +0.05  
 3. K. GALLHUBER        AVT      0,32  
 4. M. SHIFFRIN         ZDA      0,40  
 5. A. SWENN LARSSON    ŠVE      0,98  
 6. N. HAVER-LOESETH    NOR      1,53  
 7. B. SCHILD           AVT      1,55  
 8. K. LIENSBERGER      AVT      1,94  
 9. C. COSTAZZA         ITA      1,97  
10. I. CURTONI          ITA      2,41  
...                                    
18. M. FERK             SLO      3,45  
21. M. HROVAT           SLO      3,87  
24. A. BUCIK            SLO      4,28  

Vrstni red po prvi vožnji:             
 1. W. HOLDENER         ŠVI     48,89  
 2. F. HANSDOTTER       ŠVE     +0,20  
 3. A. SWENN LARSSON    ŠVE      0,40  
 4. M. SHIFFRIN         ZDA      0,48  
 5. N. HAVER-LOESETH    NOR      0,86  
 6. E. WIKSTRÖM         ŠVE      0,87  
 7. C. COSTAZZA         ITA      0,94  
 8. B. SCHILD           AVT      1,00  
 9. K. GALLHUBER        AVT      1,23  
10. K. LIENSBERGER      AVT      1,54  
11. L. ST. GERMAIN      KAN      2,05  
12. P. VLHOVA           SLK      2,23  
  . M. WALLNER          NEM      2,23  
15. M. FERK             SLO      2,40  
24. M. HROVAT           SLO      3,04  
26. A. BUCIK            SLO      3,20