Gregg Popovich je nesporna avtoriteta v Ligi NBA. Foto: Reuters
Gregg Popovich je nesporna avtoriteta v Ligi NBA. Foto: Reuters

Trener San Antonia je v videoizjavi na klubski strani razmišljal ob umoru Georgea Floyda: "Na čuden, kontraintuitiven način je bil najbolj poveden trenutek pogled na policistov obraz. Belci so lahko videli, kako brezbrižna in vsakodnevna so bila policistova dejanja. Tako rutinirana, kot bi dal levo roko v žep ali upognil koleno, da bi nekoga nekaj naučil. Prepričan je bil, da je to njegovo delo."

Gregg Popovich San Antonio vodi od leta 1996. Foto: AP
Gregg Popovich San Antonio vodi od leta 1996. Foto: AP

Popovich: Osupli smo
"Kot belca me je sram, da se take stvari lahko zgodijo. Dejansko smo videli linč. Vsi smo videli knjige, v katerih temnopolti visijo z dreves ... Vsi smo bili osupli. Ampak vse to vidimo spet. Nikoli si nisem mislil, da bom to spet videl z lastnimi očmi," je nadaljeval 71-letni Gregg Popovich.

"Osnovni razlog je rasa"
Petkratni prvak Lige NBA je nadaljeval s primerjavo: "To je tako kot v soseski, za katero vemo, da ima nevaren predel. Vsi vemo, da se bo nekoč tam nekaj zgodilo, a nihče ničesar ne stori. Potem se zgodi, da je nekdo ubit, in prižge se znak 'ustavi'. Ne da bi bil političen, veliko znakov 'ustavi' se mora dvigniti, ker je naša država v težavah. Osnovni razlog za to pa je rasa."

"Temnopolti breme nosijo 400 let"
Popovich je izjavo končal s pozivom, da morajo belci nekaj spremeniti: "To je treba storiti ne glede na posledice. To moramo storiti. Temnopolti to breme nosijo že 400 let. Edini razlog, da je naš narod napredoval, je zaradi vztrajanja, potrpljenja in truda temnopoltih. Začetek našega naroda je v mnogo pogledih lažen, kar se nadaljuje še danes."

Sorodna novica Odpreti oči in verjeti. Verjeti v prav.

Odzval se je Roger Goodell
Vse glasnejši so tudi v Ligi NFL. Sredi tedna je več igralcev (med temi sta tudi Patrick Mahomes in Deshaun Watson) od vodstva najmočnejšega tekmovanja v ameriškem nogometu zahtevalo, da NFL kot organizacija obsodi rasizem. Konec tedna se je v kratkem videu odzval komisar Lige NFL Roger Goodell.

Cilj je bolj združena liga
"Mi, Liga NFL, obsojamo rasizem in sistematično zatiranje temnopoltih. Nismo imeli prav, ker nismo že prej poslušali igralcev in jih spodbujali k mirnim protestom. Verjamemo, da so življenja temnopoltih pomembna. Liga NFL ne bi obstajala brez temnopoltih. Protesti so simbol večne tišine, neenakosti in zatiranja temnopoltih igralcev, trenerjev, navijačev in osebja. Poslušamo. Sam poslušam. Obrnil sem bom na igralce, ki so se oglasili, in vse druge, pogovorili se bomo, kaj lahko izboljšamo in postanemo boljša ter bolj združena liga," je povedal komisar. V Ligi NFL je leta 2016 mirne proteste začel Colin Kaepernick, a je kmalu ostal brez dela.