"Prave forme sicer še ni," ugotavlja Anže Berčič, toda vseeno je imel tretji čas kvalifikacij. Foto: Aleš Fevžer
Divjevodaši odlično začeli evropsko prvenstvo na Dunaju
Na hladnem Dunaju uspešen dan Slovencev

prvenstva na Dunaju.

V sobotni polfinale so se uvrstili kanuisti Anže Berčič, Benjamin Savšek in Luka Božič, kajakaša Peter Kauzer in Janoš Peterlin ter kanuistka Alja Kozorog. V popoldanskem delu kvalifikacij so si polfinale zagotovili še kajakašici Urša Kragelj in Eva Terčelj ter kanuistični dvojec Sašo Taljat - Luka Božič.

Slalomiste je na Dunaju pričakalo skoraj zimsko vreme, mrzel veter in oblaki, a se niso pustili zmesti. Novozgrajeni kajakaški center na otoku sredi Donave je dobro zakrit pred vetrom, ki tako ne nagaja veslačem na progi.

Med kanuisti je s progo najbolje opravil Anže Berčič, ki je zasedel tretji čas kvalifikacij. Že po prvi vožnji je bil visoko, četrti. "Dobro je bilo. Čeprav še ne najbolje, saj ko tako pogledam progo, še ne vem, kako naj peljem, a sem dobro odpeljal, konstantno dve vožnji brez dotikov. Prave forme sicer še ni, nisem še povsem siguren, ko vidim vratca pred seboj, a danes sem skušal samo lepo peljati in je šlo," je po kvalifikacijah dejal Berčič.

Benjamin Savšek je postavil peti čas, Luka Božič pa osmega. "Uspeli sta mi dve dobri vožnji. V prvi sem imel celo slabši občutek, a sem bil vseeno med top 10. V drugo je bil čas še malo boljši. Mislim, da še imam rezerve," je po kvalifikacijskih vožnjah dejal Božič.

V sobotni polfinale se je uvrstil tudi dvakratni svetovni prvak Peter Kauzer, ki je postavil osmi čas. "Malo sem se uvajal, šel bolj varne linije, na okroglo, kar je bilo dovolj za polfinale. V drugem teku sem želel popraviti napake, kar mi je uspelo, a sem delal napake drugje. Če jutri sestavim današnji vožnji v polfinalu, potem bo v redu. Danes sem imel v drugi vožnji sekundo boljši čas, čeprav nisem do konca poganjal. Jutri sledi nova vožnja, od vratc do vratc, upam, da se bom dobro regeneriral, saj je proga zelo zahtevna, čeprav ni videti tako," je po kvalifikacijah dejal Kauzer.

Družbo v polfinalu mu bo delal tudi Janoš Peterlin, ki je bil po prvi vožnji na robu izpada, a je v drugo napake popravil in z 22. časom napredoval v polfinale najboljše trideseterice. Brez te je s preveč zgrešenimi napakami, tudi izpuščenimi vrati, ostal Simon Brus. Prav tako v polfinalu ne bo Jureta Megliča, ki od te sezone tekmuje za Azerbajdžan.

V svojem debiju na članskih evropskih prvenstvih se je v polfinale prebila še kanuistka Alja Kozorog. V prvi vožnji je bila zadnja, saj jo je zdelal pritisk velike tekme, v drugi pa je udarila le ena vrata in se prebila med najboljših 15.

V soboto sledijo polfinali in finali C1 za moške in ženske ter K1 za moške, v nedeljo pa še polfinali in finali kajakašic in kanuističnih dvojcev.

Divjevodaši odlično začeli evropsko prvenstvo na Dunaju
Na hladnem Dunaju uspešen dan Slovencev