Bojan Tokić je veljal v navezi s Srbom Karakaševićem za favorita za osvojitev medalje v moških dvojicah. Foto: EPA
Bojan Tokić je veljal v navezi s Srbom Karakaševićem za favorita za osvojitev medalje v moških dvojicah. Foto: EPA

Za zdaj je sicer odpovedal samo nastop v posamičnem delu prvenstva, v ekipni konkurenci in igri dvojic je še prijavljen, kot sam pravi, pa ni veliko možnosti, da bi v Rusiji sploh zaigral.

"Imam tako imenovani teniški komolec. Ta poškodba se vleče že dalj časa, s tem je seznanjeno tudi vodstvo reprezentance. Posamični del sem že odjavil, saj bi, če bi dvoboje izgubljal brez boja, izgubljal pomembne točke v boju za olimpijske igre, o igri dvojic in ekipni konkurenci sem se nameraval odločiti na prizorišču. Danes slabo kaže, roka me zelo boli, tako da se sprašujem, ali ima smisel v Rusijo sploh potovati. Če bi tam zaigral, bi pri mojih letih to pomenilo tveganje. Z redkimi izjemami sem se od leta 1998 vabilu v reprezentanco vedno odzval, tokrat bom moral nastop najbrž odpovedati," je dejal 34-letni Tokić, ki je bil skupaj z Aleksandrom Karakaševićem eden izmed favoritov za kolajno, skupaj s Srbom ima z evropskih prvenstev že dve, bronasto medaljo pa je že osvojil tudi med posamezniki.

Tveganje s Tokićem za ekipni del prvenstva
Če Tokić v Jekaterinburgu res ne bo mogel igrati, ga novi v. d. selektorja Saš Lasan (dosedanji selektor Bojan Rak je pred dobrim mesecem sporazumno prekinil pogodbo z zvezo, Lasana, sicer še aktivnega igralca, pa je zveza imenovala za trenerja v reprezentanci) ne bo mogel zamenjati. Tako bo vse breme v drugi kakovostni skupini nosila mlada trojka Jan Žibrat, Darko Jorgić, Deni Kožul, ki se najbrž ne bo mogla potegovati za vrh.

V predtekmovalni skupini, v kateri so še Danci s povratnikom Michaelom Mazejem, Luksemburg in Litva, je drugo mesto sicer dosegljivo, a nato bodo Anglija, Italija, Belgija ... premočne ekipe, da bi lahko razmišljali o najvišjih mestih. Najbrž tudi, če bi bil v ekipi Tokić. Tako ali tako pa se na prvenstvu nihče ne bo uvrstil v prvo jakostno skupino, najboljše reprezentance si bodo samo zagotovile status nosilca v evropski ligi, ki se bo začela januarja 2016. Najboljši ekipi iz evropske lige bosta nato na naslednjem prvenstvu igrali v prvi jakostni skupini.

Skromni cilji ženskega dela reprezentance
Tudi ženske, ki bodo prav tako igrale v drugi kakovostni skupini, realnih možnosti za visoke uvrstitve nimajo. Cilj Mance Fajmut, Alex Galič, Tamare Pavčnik in selektorice Vesne Ojsteršek Drnovšek je drugo mesto v predtekmovalni skupini, v kateri so še Hrvaška, Azerbajdžan in Kosovo.

Pod Uralom tudi brez Tima Bolla
Tako kot Tokić je evropsko prvenstvo odpovedal tudi najboljši evropski igralec, Nemec Timo Boll, ki ima težave s kolenom. "V zadnjem času sem igral klub hudim bolečinam. A zdaj ne gre več. Moral bom na operacijo, naslednje leto so olimpijske igre in z operativnim posegom ne smem več zavlačevati," je razlog odpovedi razjasnil večkratni evropski prvak.