Iztok Čop je bil gost Ervina Čurliča v oddaji Športni izziv. Foto: MMC RTV SLO
Iztok Čop je bil gost Ervina Čurliča v oddaji Športni izziv. Foto: MMC RTV SLO
Športni izziv: Iztok Čop

Zadnjo, bronasto, je osvojil v dvojnem dvojcu skupaj z Luko Špikom na olimpijskih igrah v Londonu leta 2012, po katerih je tudi sklenil svojo več kot 20-letno športno pot, katere vrhunci so bili naslov olimpijskega prvaka (2000) in štirje naslovi svetovnega prvaka (1995, 1999, 2005, 2007).

Izziv: Razvijanje čolnov
Tudi po športni upokojitvi pa ostaja povezan z veslanjem. "Zdaj sta moja prioriteta in glavni izziv sodelovanje s proizvajalcem čolna. Lotili smo se malo drugačnega pristopa, pri katerem lahko uveljavljam svoje ideje, sem zaželen, imam proste roke. Delam na področju, ki ga najbolje poznam," je v pogovoru z Ervinom Čurličem razkril 41-letni Čop.

Želim se finančno osamosvojiti
Trenerska pot ga za zdaj ne zanima. "Jaz sem rekel, da se želim od športa za nekaj časa umakniti. Želim se finančno osamosvojiti, tako da greš lahko potem kot prostovoljec noter in se lahko v vsakem trenutku umakneš, ne pa da si eksistenčno odvisen od položaja. V tem primeru je pogosto prvi motiv zadržati položaj, ne pa da ustvariš rezultat."

Tudi v politiko ga ne vleče. "O tem ne razmišljam. Čeprav je mogoče zdaj trenutek, ko politika potrebuje zaupanje v sposobne ljudi z dosti energije. Je čas za nove obraze, a jaz sem na začetku nove kariere, ki se ji ne nameravam odreči in mislim, da sem tam najbolj koristen."

Vam je žal, da ste se podali v veslaške vode? "Težko bi rekel. Z današnjo pametjo bi bila kakšna medalja več. Če pa bi pri 18 letih vedel, kolikšno je tveganje, da mi ne uspe, bi se verjetno odločil za drugo, eksistenčno varnejšo pot."

Celoten pogovor Ervina Čurliča z Iztokom Čopom si oglejte v videonovici desno.

Športni izziv: Iztok Čop