Damir Dugonjić je imel na prejšnjem EP-ju na 100 metrov prsno težave s strganimi kopalkami. Foto: EPA
Damir Dugonjić je imel na prejšnjem EP-ju na 100 metrov prsno težave s strganimi kopalkami. Foto: EPA
Thorpe glavna zvezda v Berlinu
Pred začetkom plavalnega EP-ja v Berlinu

26-letnik na prvenstvo prihaja kot branilec naslova na 50 metrov prsno. V ponedeljek bo plaval na dvakrat daljši razdalji: "Na vsaki tekmi, ko prideš, čakaš na začetek. Danes zjutraj sem imel že tisti pravi občutek za tekmo, zdi se mi, da sem se zbudil in o tekmi že razmišljam. Res komaj čakam, da začnemo. Bazen je super, malce drugačen je startni kamen, a sem se nanj že navadil, bazen pa se mi zdi zelo hiter."

26-letnik se je na tekmovanje pripravljal na Reki: "Mislim, da sem dobro pripravljen, a to bom videl že v ponedeljek zjutraj. Najpomembneje je, da se počutim dobro in da sem samozavesten ter da verjamem, da lahko plavam bolje kot lani. Upam, da ne bo treme, da bo šlo sproščeno. Moram razmišljati, kot da polfinale ni noben problem, plavati moram svojo dirko in ne smem se obremenjevati z drugimi."

Dugonjić vlogo glavnih favoritov prepušča prvouvrščenima Britancema z letošnje evropske letvice in zmagovalcema nedavnih iger Commonwealtha Adamu Peatyju (100 m prsno) in Rossu Murdochu (200 m prsno). V igri za medalje pa so še Madžar Daniel Gyurta, Italijan Mattia Pesce, Nemca Hendrik Feldwehr in Marco Koch, Litovec Giedrius Titenis in Rus Andrej Nikolajev. "Mislim, da bo za finale treba plavati tako hitro kot lani na SP. Prepričan sem, da bo potreben dosežek pod minuto, in sem za to sposoben. Najpomembneje je, da sem zdrav in se dobro počutim," pravi Dugonjić.

V ponedeljek bo Martin Bau plaval na 400 metrov prosto, Robert Žbogar pa na 50 metrov delfin.

Ponedeljek ob 18.00:
400 m prosto (M), finale
50 m delfin (Ž), polfinale
100 m hrbtno (M), polfinale
400 m mešano (Ž), finale
100 m prsno (M), polfinale
200 m hrbtno (Ž), polfinale
50 m delfin (M), polfinale
4 x 100 m prosto (Ž), finale
4 x 100 m prosto (M), finale

Thorpe glavna zvezda v Berlinu
Pred začetkom plavalnega EP-ja v Berlinu