Jason Day se veseli prve lovorike na največjih turnirjih. Foto: Reuters
Jason Day se veseli prve lovorike na največjih turnirjih. Foto: Reuters

golfu na svetu - prvenstva PGA, ki so ga igrali na igrišču Whistling Straits v Wisconsinu. Prvo veliko lovoriko je 27-letnik začinil z rekordom.

Za 72 lukenj je porabil 20 udarcev pod parom, s čimer je izboljšal dosedanjo najboljšo znamko "majorjev" Američana Tigerja Woodsa z OP-ja Britanije leta 2000 (-19). "Ta zadnja runda golfa je bila bržčas najtežja, kar sem jih kdaj igral. Nisem imel prav veliko časa razmišljati o tem, kaj mi je uspelo. A zares lepo je biti prvak turnirja major," je povedal Day, ki si je po paru na zadnji luknji močno oddahnil, prevzela pa so ga tudi čustva s solzami sreče.

Avstralec je za tri udarce premagal Američana Jordana Spietha in mu preprečil, da bi postal tretji igralec v zgodovini s tremi zmagami na največjih turnirjih v sezoni. Tolažilna nagrada za Spietha, letošnjega zmagovalca mastersa in US Opna, je prevzem vodstva na svetovni lestvici. Doslej vodilni, Severni Irec Rory McIlroy, je bil 17. Nekdanja številka ena Tiger Woods je tekmovanje končal že po dveh dnevih.

"To je daleč najslajši poraz, ki sem ga kadar koli doživel," je dejal 22-letni Spieth, drugi najmlajši na vrhu lestvice PGA po Woodsu, ki mu je to uspelo pri 21 letih, in nadaljeval: "Uresničil sem življenjski cilj. Tega mi zdaj ne more nihče več odvzeti. Za vedno bom ostal igralec, ki je bil tudi številka 1 svetovnega golfa."