Damir Dugonjić je prvi slovenski adut na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih, ki ga gosti Katar. Foto: EPA
Damir Dugonjić je prvi slovenski adut na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih, ki ga gosti Katar. Foto: EPA
Damir Dugonjić, Fabio Scozzoli in Kevin Cordes
Dugonjić je bil pred dvema letoma srebrn tako na 50 m kot 100 m prsno. Foto: EPA
Dugonjić prvi slovenski adut v Dohi

"Družina to gleda doma, pridejo tudi prijatelji. Če dobim medaljo, mama joče, če ne, pa tudi. Solze so vedno," se je domačih z nasmehom spomnil Dugonjić, ki si tudi za mamo želi solze sreče. "Sem samozavesten, ker vem, da sem dobro treniral in se v vodi dobro počutim. Zdi se mi, da sem dobro pripravljen, a to bom zares videl na prvem startu v sredo," pravi slovenski adut za visoke uvrstitve na SP-ju.

Rekordna udeležba na SP-ju v kratkih bazenih
Letošnji SP je izredno močno zaseden. Prijavljenih je rekordnih 1.100 plavalcev iz 171 držav, številni plavalni strokovnjaki pa poudarjajo, da se je tekmovanje po moči skoraj izenačilo s prvenstvom v 50-metrskih bazenih. Vsaj za kolajne bo treba pokazati enako, saj med najboljšimi manjkajo le redki.

"Konkurenca je res zelo močna in tega sem vesel. Poznam tekmece, a tudi oni spremljajo mene. Sam lahko nadzorujem svoje plavanje, in na to se bom skoncentriral," napoveduje plavalec ravenskega Fužinarja in dodaja, da si ne glede na dejstvo, da bo tukaj branil dve medalji iz Carigrada 2012, na robu puščave v predmestju Dohe najprej želi uvrstitev v finale. "Tam bo potem zelo tesno in mogoče je vse. Jaz se bom boril. V plavanju sem zelo hiter, tukaj v malem bazenu pa bodo pomembni tudi skok in obrati."

Kot prednost Dugonjić vidi to, da s kolajno ni obremenjen, saj glede na sezono ne spada med najhitrejše tri na svetu. "Zaradi tega sem bolj sproščen in imam majhno prednost. Vem pa, da se zagotovo lahko bojujem prav z vsakim in komaj čakam prve tekme." A pot do medalje bo težka.

Ključne zadnje minute priprave pred startom
Na tekmi je zanj med najpomembnejšimi priprava na start. "Pomembno je, da plavaš brez pritiska, kar mi po navadi uspe. To je mentalna igra in skušam se pripraviti nekako tako, kot bi me čakal trening, in se skoncentriram na dihanje. A v 'call roomu' je vedno napeto, kar čutiš testosteron. Teh pet ali 10 minut je treba zdržati. Nekateri se ustrašijo, na druge to vpliva pozitivno. Tudi name. Če nisem dovolj pripravljen ali pa se slabo počutim, seveda tudi jaz nisem dovolj samozavesten," še razmišlja 26-letnik.

Dugonjić trdi, da se prav v teh minutah pred tekmo pogosto vidi, kje je kdo in kako je pripravljen. "Seveda si ogledam tekmece in včasih je seveda fino, ko vidiš koga, ki se ustraši. Tremo imamo seveda vsi, a vidi se, kdo je samozavesten in kdo ne. To se kaže na različne načine. Pred leti je eden od Brazilcev kar boksal po steni, drugi spet se pogovarjajo, tretji so tiho. Tudi jaz se skušam umiriti, s kakšnim prijateljem se kdaj tudi kaj pogovorim."

V resnici tekmeci le za minuto
Prav prijateljstvo med tekmeci je tisto, kar Dugonjić zelo ceni. Tukaj se je že srečal s tekmeci z Nove Zelandije, iz Brazilije in Južne Afrike, svetovni rekorder Cameron van der Burgh pa je prisrčno pozdravil tudi druge iz slovenske odprave. "Zunaj bazena smo prijatelji. Seveda je kakšna izjema, a v resnici smo tekmeci le slabih 30 sekund oziroma slabo minuto, kolikor je pač dolga tekma v vodi."

Dugonjić prvi slovenski adut v Dohi