Damir Dugonjić je uspešno opravil prvo nalogo v Barceloni. Foto: EPA
Damir Dugonjić je uspešno opravil prvo nalogo v Barceloni. Foto: EPA
Tjaša Oder
Tjaša Oder je za osebnim rekordom zaostala štiri sekunde. Foto: Aleš Fevžer

Medtem ko so podelili že skoraj vse medalje v skokih v vodo ter daljinskem in sinhronem plavanju, so se v nedeljo v katalonski prestolnici začela tekmovanja v bazenskem plavanju.
V polfinalu si želi popraviti izid
Dugonjić si je na 100 m prsno želel vsaj polfinale in je tako izpolnil osnovni cilj. Polfinale bo popoldne. V kvalifikacijah je bil najhitrejši Avstralec Christian Sprenger (59,53). Za polfinale je zadostoval čas 1:00,44, ki ga je dosegel šestnajstouvrščeni Litovec Giedrius Titenis.
"Tokrat se mi je izšlo. Običajno sem 17. ali 18., danes pa sem ujel polfinale. Med plavanjem nisem vedel, da sem tako hiter, a to je moj najboljši dosežek v tekstilnih kopalkah in zelo sem vesel, da sem si zagotovil popoldanski nastop. Tam si želim še popraviti ta rezultat. Tudi taktično sem plaval zelo dobro, obrnil z 28,1 in imel veliko energije za drugih 50 metrov, a na drugi dolžini nisem imel pravega zaveslaja. Te napakice bom popoldne poskušal popraviti," je bil po dopoldanskem delu zadovoljen "Dugi". Korošec meni, da bo za finale treba plavati okrog 59,7.

Popoldanski del tekmovanj boste lahko od 17.55 dalje spremljali v prenosu na TV Slovenija 2 in MMC-ju.


Tjaša Oder prehitro začela

Odrova je letos zaradi mature precejšen del treningov izpustila. Na 400 m prosto je dosegla 28. čas (4:20,82) med 37 plavalkami. Za osebnim rekordom je zaostala štiri sekunde. V popoldanski finale se je uvrstilo osem najhitrejših, dopoldne je najbolje plavala Američanka Katie Ledecky (4:03,05).
Mlada Slovenka je načrtovala dosežek okrog 4:15 ali 4:16, na koncu pa jo je pokopal prehiter začetek in ni zdržala začetega ritma. Popravni izpit bo imela že v ponedeljek v svoji paradni disciplini na 1.500 metrov prosto.
"Ve se, da sem vzdržljiva, ne pa hitra, a na prvih 100 oziroma 200 metrih sem se držala Nemke, porabila preveč energije, zato me je na koncu pobralo. Bazen se mi je postavil pokonci, vse me je tako bolelo, da nisem vedela, ali bom do konca videla nebesa ali pekel. Zaradi tega pa ne smem biti slabe volje, saj lahko na 1.500 metrov pokažem več," je povedala Odrova.

Dugonjićev trener: Na 50 m dobesedno leti
"Damir je izredno hiter. Na 100-metrski razdalji še ni povsem tam, kjer si oba želiva, da bi bil, na 50 m pa dobesedno leti. Seveda je to zelo kratka disciplina, kjer bo pomemben prav vsak zaveslaj. Tu ni časa za popravljanje napak," je že pred prvimi nastopi dejal Dugonjićev trener Matija Medvešek, ki v Barceloni spremlja tudi Odrovo. Dugonjić na 50 m prsno po tihem meri celo na medaljo. Plavalca z Raven na Koroškem sta tudi edina slovenska predstavnika v Barceloni.
Zelo zanimivo bo tudi mednarodno razmerje moči. Američani kljub delni menjavi generacije v poolimpijski sezoni napovedujejo nadaljevanje prevlade, med najboljše si po nekaj slabših sezonah želijo Avstralci, velike načrte pa imajo tudi azijski in evropski plavalci, ki želijo še bolj razširiti plavalni vrh.