Po iskanjih prave kombinacije dvojnega četverca v zadnjih dveh letih je Sloveniji na velikem tekmovanju uspelo osvojiti medaljo. Foto: VZS
Po iskanjih prave kombinacije dvojnega četverca v zadnjih dveh letih je Sloveniji na velikem tekmovanju uspelo osvojiti medaljo. Foto: VZS

Zmagala je estonska posadka pred čolnom iz Ukrajine. "Tekma je bila še težja, kot smo pričakovali. Načrt je bil, da se primemo Estoncev oziroma da se skupaj z njimi odlepimo od preostalih, in v glavnem nam je to uspelo. Na koncu so nas sicer prehiteli Ukrajinci, čeprav smo vložili skrajne napore za obranitev drugega mesta. Če sem iskren, pa zame in po mojem tudi za druge med srebrom in bronom ni velike razlike," je povedal štoker Matej Rojec.

Mirna gladina jezera in sončno vreme sta pospremila dvojne četverce v veliki finale. Slovenci so odlično začeli in takoj sledili Estoncem, kar je bil del taktike. Na prvih 500 metrih so bili drugi, na tretjem mestu pa so bili lanski evropski prvaki Rusi. V drugi četrtini so Estonci močno pospešili, vendar so jim Slovenci sledili in se tako otresli tudi Rusov. Na polovici proge je bila vodilna Estonija dolžino čolna pred Slovenijo in še eno dolžino čolna pred Rusijo in Ukrajino. Tretja četrtina je bila ključna, saj je slovenski četverec obdržal prednost pred Rusijo.

A-finale dvojnih četvercev:
1. Estonija   5:47,91
2. Ukrajina     +3,27
3. Slovenija     4,10
4. Rusija        5,12
5. Češka         7,62
6. Italija      11,11

Nastopila sta še dva slovenska čolna, oba v malem finalu. Skifist Andraž Krek je bil tretji, skupno deveti, četverec brez krmarja v postavi Marka Graceta, Aleša Zupana, Grega Domanjka in Jureta Graceta, pa je gladko zmagal, potem ko je vodil od štarta do cilja in tako prvenstvo stare celine končal na sedmem mestu.

Prihodnjo soboto čaka slovenske veslače za konec sezone še državno prvenstvo na Bledu.