V Tržaškem zalivu je nastopilo okrog 1.400 posadk. Foto: EPA
V Tržaškem zalivu je nastopilo okrog 1.400 posadk. Foto: EPA
V tržaškem zalivu slavila jadrnica Esimit Europa 2
Na Barkovljanki več kot 1.400 posadk

To je bila četrta zaporedna zmaga Esimita. Za Esimitom sta drugo in tretje mesto zasedli italijanski Aniena in Tuta Trieste, četrta pa je bila slovenska Mega Energija Uroša Žvana.

V posadki med drugimi tudi Žbogar
Esimit Europa 2, v njeni posadki je tudi Vasilij Žbogar, najboljši slovenski olimpijec v jadranju do zdaj, je bila velika favoritinja že pred tekmovanjem, saj tokrat ni nastopila slovenska Maxi Jena, ki je bila lani druga, leta 2009 pa je bila najboljša.

Regato kazilo slabo vreme
Regata je letos potekala v zelo slabih vremenskih razmerah, saj je bil veter zelo šibak. Zato je regatni odbor glede na prejšnja leta že tako skrajšano regato še skrajšal in je bil cilj na drugi boji pred slovenskim Debelim rtičem. Prav zaradi slabega vetra je imel Esimit veliko težav, posadka pa veliko dela, da je prav v zaključku prišla na prvo mesto in zmagala.

Nastopilo je okrog 1.400 posadk
Na najbolj množični regati v Sredozemlju je pred okrog 200.000 gledalci nastopilo skupaj okrog 1.400 posadk, večina pa ni imela v mislih zmage, skupine ali v posameznih razredih, ker je bil njihov motiv za jadranje izvirno olimpijsko geslo pomembno je sodelovati in ne zmagati.

Protest Greenpeaca
Na jadrnico Esimita slovenskega lastnika Igorja Simčiča naj bi v znak prostesta ob koncu vdrla skupina Greenpeaca, saj je pokrovitelj ekipe ruski Gazprom. S tem so znova zahtevali opustitev vseh poskusov črpanja nafte na Arktiki ter pozvali k takojšnji izpustitvi ladje Arctic Sunrise ter 30 aktivistov, ki so priprti v Rusiji, ker so sodelovali v protestu proti Gazpromovemu črpanju nafte v občutljivem naravnem okolju.

"Nismo vdrli, ampak smo pluli zraven"
"Ekipa Greenpeace aktivistov je protestirala proti podjetju Gazprom, ki je sponzor zmagovalke Esimit Europa 2, in ne proti jadranju ali jadrnici kot takšni. Ključna napaka, ki povsem priredi dejstva in našo organizacijo prikaže kot nasilno, pa je, da je protest potekal na gumijastem čolnu, ki se je ob koncu regate vozil ob zmagovalni jadrnici. Aktivisti niso 'vdrli na jadrnico'. Jadrnice se tudi niso dotaknili, ali je ovirali pri njeni plovbi. S tovrstnim zavajanjem se javno blati našo organizacijo, ki je zavezana nenasilju in katera vsekakor ne želi ovirati športnih prireditev ali tekmovalcev," se je odzvala vodja pisarne Greenpeace v Sloveniji Zala Primc.

V tržaškem zalivu slavila jadrnica Esimit Europa 2
Na Barkovljanki več kot 1.400 posadk