Preostali športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 17 glasov Ocenite to novico!
false
Žalostna podoba zapuščenih olimpijskih objektov v Riu. Foto: Reuters

Dodaj v

Foto: Olimpijski objekti v Riu še naprej žalostno propadajo

Redka svetla točka: prevoz
18. februar 2017 ob 12:29
Rio de Janeiro - MMC RTV SLO, STA

Prireditelji zadnjih olimpijskih iger v Riu de Janeiru so obljubljali, da bo mesto po igrah živelo s športnimi objekti in drugo infrastrukturo, a pol leta po koncu OI ni tako.

Sloviti nogometni stadion Maracana propada, v stolpnicah v olimpijski vasi je kopica neprodanih apartmajev, olimpijski ogrevalni bazen je raj za komarje ...

Prireditelji OI so obljubljali, da bodo stanovanja v olimpijski vasi šla kot za med, naselje pa bo zgrajeno po najvišjih standardih. Obljubljali so tudi, da bodo vzdrževali olimpijske projekte in jih uporabljali v športne in rekreativne namene, a je resničnost čisto drugačna.

Olimpijski park je zapuščen, ob koncih tedna, ko je odprt za javnost, ga obišče le malo ljudi. Tudi vzdrževan je slabo. Olimpijski ogrevalni bazen je domovanje komarjev, kajakaška proga Deodoro – organizatorji so obljubljali, da bodo tam zgradili ogromen bazen – je zaprta.

Ni ljudi, ki bi skrbeli za objekte
Iz pisarne župana Ria de Janeira Marcela Crivella obljubljajo, da "bodo storili vse, da objekte odprejo čim prej". Glavni problem je iskanje ljudi, ki bi skrbeli za objekte. Olimpijski park naj bi šel v roke zasebnega podjetja, toda zanimanja za to ni izkazal še nihče, zato je moralo vskočiti brazilsko športno ministrstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaliv še vedno močno onesnažen
Še vedno je eden največjih problemov Ria zaliv Guanabara, prizorišče jadralskih tekmovanj, ki je močno onesnaženo. Brazilske oblasti so obljubljale, da bodo zmanjšale onesnaženost, a se tudi na tem področju veliko ni spremenilo. Po koncu iger so uradniki v Riu presodili, da bi za zmanjšanje onesnaženosti potrebovali 25 let in ogromen finančen vložek.

Redka svetla točka: urejen prevoz
Svetla točka poolimpijskega Ria je urejen prevoz. Proga podzemne železnice, ki povezuje Barra da Tijuco s turistično priljubljenim jugom Ria, ter posodobljeno avtobusno omrežje, še naprej uspešno delujeta. Tudi nekoč zanemarjen del pristanišča je doživel veliko preobrazbo z akvarijem AquaRio in znanstvenim Muzejem prihodnosti.

"Načrt zapuščine Ria je dober. Toda niso ga še začeli izvajati," je prepričan direktor Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Christophe Dubi.

M. L.
Prijavi napako
Komentarji
skoviik
# 18.02.2017 ob 13:20
fak, jaz pa sem mislil, da bojo Brazilci po prvem MMC prispevku vzeli stvari v roke...neverjetno
scenic
# 18.02.2017 ob 12:50
vse po pričakovanjih.
_sizif_
# 18.02.2017 ob 12:52
Žalostno. Res žalostno. Raje bi videl, da ne bi bilo olimpijskih iger, kot da se takole dela z (umazanim, če ne krvavim) denarjem olimpijskega komiteja in skorumpiranih držav. Bolje bi bilo,da bi denar prišel do tistih, ki ga potrebujejo. Tudi ljudje počasi in bodo še v prihodnje dojeli, da je šport le še eno podlo sredstvo za zaslepljanje in preusmeritev od resnično pomembnih vprašanja, na postranska. Če dodamo še športna dogovarjanja ter stave, pa že brž vidiš, da je vseskupaj le še senca, kar bi moralo in lahko bilo.
Wasabi
# 18.02.2017 ob 12:56
Super, drugič velja razmisliti, da bi bile OI kje v Somaliji. Tam bo še hitreje vse propadlo po koncu iger.
u qratz
# 18.02.2017 ob 14:38
objekti ,ki so bili zgrajeni za mariborsko univerziado,so pa za vzor
panter12
# 18.02.2017 ob 13:23
A na Maracanaju ne igra noben klub, ki bi zdrževal stadion?
stewie
# 18.02.2017 ob 13:20
Grki so za to rabili enih 10 let, Brazilcem pa gre vse v franže že po pol leta. Svet se res vrti vse hitreje. Objekti v Koreji in Rusiji za SP v fuzbalu bodo propadli že takoj po koncu iger / prvenstva, tisti objekti na Kitajskem in v Katarju za leto 2022 pa še pred začetkom.
REsnica
# 18.02.2017 ob 13:48
prosim novinarje, da ne objavljajo takih člankov.... se bo kakemu demokratičnemu slovenskemu politiku začelo skominat in bomo kmalu porabili mio za kakšno podobno kandidaturo...
davide
# 18.02.2017 ob 14:28
obstoječemu formatu OI je že zdavnaj pretekel rok trajanja

edina prava pot je razširit dogodek na nivo države in izkoristit obstoječo infrastrukturo
Lunos
# 18.02.2017 ob 13:39
OI so passe. Škoda denarja.
Olorin
# 18.02.2017 ob 13:28
Sodobne olimpijske igre so postale ekvivalent biblicnemu roju kobilic, za katerimi (razen nekaj spominov) ostaja samo se opustosenje. Vso to organizacijo bi bilo treba zminirati in zgraditi na novo.
stewie
# 18.02.2017 ob 15:45
Jih vsaj podirati ni treba.
furs
# 19.02.2017 ob 16:46
Kako ni ljudi, ki bi skrbeli za objekte? Navadna laž. Težava je, podobno kot v Sloveniji, da nihče noče plačati ljudi, ki bi skrbeli za objekte.
janko luzar
# 19.02.2017 ob 12:11
Še ena potrditev več, da je brez veze zapravljati tone denarja za olimpijske igre, ki so le ena tekma na 4 leta. Če že morajo imeti OI, naj jih dajo v moderna mesta, kjer so vsa prizorišča za športe že zgrajena oz. je treba le tu in tam kakšnega zgraditi. Ne pa da so OI v mestih, kjer se tone denarja daje v objekte, ki so nato uporabljeni le za 3 tedne v času OI, nato pa neslavno propadajo.
CaEdMoN
# 18.02.2017 ob 22:02
Letne olimpijske igre so šle izpod nadzora. Zimske zaenkrat še ne. Že jaz osebno veliko raje gledam zimske, ker je bistveno manj športov na sporedu in jih tako lažje dojemaš, medtem ko se na letnih pojavljajo športi za katere komaj veš da obstajajo. Enostavno ven pometat kopico športov in se osredotočit na tiste glavne, posledično bo manj stroškov z izgradnjo infrastrukutre. Sedaj ima že sabljanje svojo nevemkakšno dovarano, gimanstika svojo, pingpong svojo, badminton svojo itd. - pa so to športi, ki so že zelo dolgo prisotni na OI. Z malo časovne fleksibilnosti, bi si vsi ti lahko delili eno dvorano, pa še kakšno tekmo košarke bi lahko zaigrali v tej isti.
liliputput
# 18.02.2017 ob 21:27
Se vidi kako skorumpirana je ta Brazilija. Sploh ji ne bi smeli dodeliti OI.
paver
# 29.11.2017 ob 16:07
Kot v Sarajevu!
M-filter
# 18.02.2017 ob 18:49
nauk zgodbe. olimpijske igre le v države kjer že imajo infrastrukturo
Kapitan Kljuka
# 18.02.2017 ob 18:12
Z luksuzom na teh velikih športnih prireditvah se enostavno pretirava in preserava. Zakaj mora nek Phelps, Bolt ali Čop prebivati v luksuznih hotelih? A so bogovi? Kaj lahko šele za kake Rovane in podobne rečemo? A postelja za prespati in se spočiti ter normalen štadion ni dovolj?

Če bi otroška igrišča in telovadnice obnovili z le nekaj procenti teh vložkov bi bilo storkat več koristi...
brehme
# 18.02.2017 ob 15:57
Po pričakovnjih, Olimpijske igre so čista izguba denarja, športi kateri so zanimivi na vsakih par let. Nemci in Švicarji na referendumih odločijo, da nočejo teg iger. Svetovno prvenstvo v nogometu je parkrat večji dogodek kotOI, pa če se novinarji RTV še tako trudijo drugače pokazat zadeve.
stewie
# 18.02.2017 ob 14:32
Torej že zgrajene objekte prepeljat v druge države?
Kazalo