Damir Dugonjić je bil na 100 m prsno peti. Kako se bo odrezal v finalu na pol krajši razdalji? Foto: EPA
Damir Dugonjić je bil na 100 m prsno peti. Kako se bo odrezal v finalu na pol krajši razdalji? Foto: EPA
Dugonjić priplaval nov finale
Dugonjić v Dohi še v drugi finale

S 25,75, le tri stotinke sekunde slabše od evropskega rekorda, je bil najhitrejši Britanec Adam Peaty.
Dugonjić, ki v Dohi brani srebro iz Carigrada 2012, je v predtekmovanju plaval šest stotink počasneje kot popoldne in se v polfinale prebil s četrtim mestom.
"Upam, da bom dobil dobro progo," je takoj po polfinalu dejal Korošec in želja se mu je uresničila, saj bo v finalu plaval na obrobni progi številka ena. "Plavanje se mi je zdelo kar dobro, spet pa je bil nekoliko slab prihod v cilj. Obrat je bil boljši, plavanje pa močno in sproščeno. Ker se mi cilj ni izšel, bom v finalu naredil en zaveslaj več," je pojasnil.

"V finalu bom skušal nastopiti čim bolj sproščeno, saj ne bom imel česa izgubiti. Plaval bom na zunanji progi, od koder lahko napadam. Tam tudi ne bo valov. Rad bi plaval osebni in državni rekord, čemur sem bil že zdaj blizu, upam, da mi bo uspelo. Bo izredno težko in za medaljo bom moral plavati dirko svojega življenja in se spustiti pod 26 sekund. Za finale na 50 m prsno moraš biti sproščen. Verjamem, da bo trojica na sredini živčna. Zase vem, da sem hiter, upam, da bom na drugih 25 metrih dobil potrebno hitrost," je še povedal 26-letni plavalec ravenskega Fužinarja.

Govejškova postavila slovenski rekord
Dopoldne je Nastja Govejšek z izidom 58,84 dosegla nov slovenski rekord na 100 m delfin in osvojila 27. mesto. Rekord Katje Hajdinjak s svetovnega prvenstva 2010 v Dubaju je izboljšala za 61 stotink sekunde. Govejškova je nastopila tudi na 50 m prosto, kjer je z dosežkom s 25,20 lasten državni rekord zgrešila za desetinko in bila 31.

"Na 50 m kravl nisem ujela zaveslaja, frekvenca je bila previsoka in vrtela sem v prazno. Zelo sem zadovoljna z nastopom na 100 m delfin, kjer sem močno popravila osebni rekord. Zaveslaj je bil tukaj dober, uspelo mi je stopnjevati nastop. Poznalo pa se je, da sem imela med obema tekmama zelo malo časa, s tekmo so organizatorji celo prehitevali, ampak je šlo," je bila predvsem z dosežkom na 100 m delfin zadovoljna mlada velenjska plavalka.

Na 100 m mešano je nastopil tudi Radovljičan Robert Žbogar, s 54,02 popravil osebni rekord za štiri desetinke in bil 25., a je bil po prihodu v cilj diskvalificiran. "Mislim, da drugi obrat s hrbtnega sloga v prsnega ni bil čist. Nastop sicer ni bil slab," se je storjene napake zavedal Gorenjec.
Novi svetovni rekordi
Svetovne rekorde v Dohi štejejo le še ljubitelji statistike. V soboto so plavalci tri postavili kar v uvodnih treh disciplinah. Začela je moška štafeta Rusije na 4 x 50 m prosto (Vladimir Morozov, Jevgenij Sedov, Oleg Tihobajev in Sergej Fesikov) s časom 1:22,60, nadaljevala Jamajčanka Alia Atkinson na 100 m prsno, ki je z 1:02,36 izenačila svetovni rekord Litovke Rute Meilutyte. Francoz Laurent Manaudou pa je petkovemu rekordu na 50 m prosto dodal še najboljši dosežek na 50 m hrbtno. Razdaljo je preplaval v času 22,22.

Za nov rekord je prav tako poskrbela Madžarka Katinka Hosszu, ki se je z 2:01,86 kot prva spustila pod mejo 2:02 na 200 m mešano. Večer se je tudi sklenil rekordno. Američani Josh Schneider, Matt Grevers, Madison Kennedy in Abbey Weitzeil so plavali najhitreje v mešani moško-ženski štafeti na 4 x 50 m prosto - 1:28,57.

Sobotne končne odločitve              
                                      
4 x 50 m prosto (M):                  
 1. RUSIJA                   * 1:22,60
    Morozov/Sedov/Tihobajev/Fesikov   
100 m prsno (Ž):                      
 1. A. ATKINSON        JAM   * 1:02,36
                                      
50 m hrbtno (M):                      
 1. L. MANAUDOU        FRA     * 22,22
50 m delfin (M):                      
 1. C. LE CLOS         JAR       21,95
                                      
200 m mešano (Ž):                     
 1. K. HOSSZU          MAD   * 2:01,86
4 x 50 prosto (mešana štafeta):       
 1. ZDA                      * 1:28,57
    Schneider/Grevers/Kennedy/Weitzeil
         * - svetovni rekord

Dugonjić priplaval nov finale
Dugonjić v Dohi še v drugi finale