Ian Thorpe se ni prebil v avstralsko olimpijsko ekipo za nastop na 200 metrov prosto. Foto: EPA
Ian Thorpe se ni prebil v avstralsko olimpijsko ekipo za nastop na 200 metrov prosto. Foto: EPA

Thorpe je v Adelajdi v polfinalu po slabih zadnjih 50 metrih zasedel le 12. mesto in bil z 1:49,91 celo 75 stotink počasnejši kot v predtekmovanju. Petkratni olimpijski prvak, ki se je pred 14 meseci vrnil v bazene, je dosegel svoj najboljši dosežek po vrnitvi, a je bilo to za olimpijske kvalifikacije premalo. Najhitrejši v polfinalu je bil z dosežkom 1:47,51 Ryan Napoleon.

"Izjemno sem razočaran. Plaval sem počasneje kot dopoldne. Pravljica se spreminja v nočno moro," je povedal Thorpe, ki je računal, da bi si zagotovil vsaj štafetni nastop, za kar pa bi moral osvojiti najmanj šesto mesto na kvalifikacijah. Zdaj bo poskušal še na 100 m prosto, a v tej disciplini pa mu stroka daje manjše možnosti. Za svojo nekdanjo paradno disciplino 400 prosto je imel Thorpe premalo časa za resno pripravo.

Sara Isaković v zelo dobri formi
Plavalke v ameriškem Auburnu so opravile finale prvega dne na vseameriškem študentskem prvenstvu NCAA. Uspešno je začela tudi olimpijska podprvakinja na 200 prosto Sara Isaković, ki je s štafeto Berkeleyja na 4 x 100 mešano kar dvakrat plavala nov jardski svetovni rekord.

Že v predtekmovanju so Cindy Tran, Cailin Leverenz, Sara Isaković in Katherine Raatz s 3:28,14 za 12 stotink sekunde izboljšale odprti rekord ZDA oz. neuradni jardski svetovni rekord v mešani štafeti, ob finalni zmagi pa je bila omenjena četverica še štiri stotinke sekunde hitrejša.

Vnovič se je v odlični formi predstavila tudi Isakovićeva, ki je 100 delfin preplavala v 51,03 sekunde, kar je, resda ob letečem startu, kar 69 stotink sekunde hitreje od njenega osebnega rekorda v tej disciplini