Preostali športi
(2)
Spomin na SP 2016, ko sta medaljo v težavnosti osvojila tako Mina Markovič kot Janja Garnbret. Tokrat Markovičevi v kvalifikacijah ni šlo, je pa zato Janja Garnbret napovedala, da jo v Innsbrucku spet zanima le zlata medalja. Foto: BoBo

Dodaj v

Janja Garnbret najboljša v kvalifikacijah

19-letnica priplezala do vrha smeri
6. september 2018 ob 18:43
Innsbruck - MMC RTV SLO, STA

V Innsbrucku se je z ženskimi kvalifikacijami v težavnosti začelo svetovno prvenstvo v športnem plezanju. V kvalifikacijah so bile uspešne tri Slovenke od osmih na startu.

V sobotni polfinale so se uvrstile svetovna prvakinja Janja Garnbret, Lučka Rakovec in Mia Krampl.

Garnbretova, zadnji dve sezoni skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti in vodilna v seštevku letošnje sezone, je glavna favoritinja na prvenstvu na avstrijskem Tirolskem. Devetnajstletnica, ki je pred dvema letoma svoj prvi naslov svetovne prvakinje v težavnosti v Parizu osvojila kot druga najmlajša tekmovalka v zgodovini, je uvodoma preplezala čisto do vrha obe smeri v svoji kvalifikacijski skupini in dobila kvalifikacije, v katerih je bilo na startu 101 udeleženka.

Po kvalifikacijah si prvo mesto deli z Avstrijko Jessico Pilz, ki Garnbretovi sledi tudi v svetovnem pokalu, domačo adutinjo, ki je bila najuspešnejša v drugi kvalifikacijski skupini, v kateri pa v dveh smereh nobena od udeleženk ni osvojila vrha.

Od Slovenk sta se med najboljših 26, kolikor se jih bo merilo v polfinalu, ob Garnbretovi prebili še Mia Krampl (18. dosežek) in Lučka Rakovec (9.).

Garnbretova in Kramplova bosta na prvenstvu nastopili v vseh posameznih disciplinah in tudi kombinaciji, Rakovčeva pa tekmuje samo v težavnosti.

Mina Markovič, trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v tej disciplini, je kvalifikacije končala na 43. mestu. Pred dvema letoma na SP v Parizu se je veselila brona, na SP-ju leta 2014 v Gijonu pa je bila srebrna.

Za Markovičevo še ni konec prvenstva, saj bo vtis skušala popraviti v balvanih.

Polfinale in finale bo v soboto, medtem ko bo v petek Innsbruck v znamenju moških kvalifikacij težavnosti. Nastopili bodo Jernej Kruder, Domen Škofic, Luka Potočar, Martin Bergant in Milan Preskar.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
Johny9
# 06.09.2018 ob 19:08
toooo, daj jim vetraaaa, Janja!!! 3x zlato
gvidk
# 06.09.2018 ob 23:00
Lepo, da so tri v polfinalu. Je pa res, da ima za finale potencial Janja, Mia nekje na robu, Lučkina uvrstitev v finale pa bi bila zame veliko presenečenje. Malo je grenkega priokusa po kvalifikacijah, saj so v njih obstala dekleta, ki imajo potencial za veliko višjo uvrstitev (Vita, Tjaša, Mina). Malo smole ali nepozornosti v eni od smeri. Janja in Mia sta naredili pomemben korak proti finalu kombinacije, Vita in Katja bosta svojo priložnost iskali v boljši predstavi na balvanih.

Glede na mladost ekipe bo še na veliko svetovnih prvenstvih napeto. Že na tem pa bo še veliko razburljivih trenutkov.
Kazalo