Samo Jeranko med rekordnim potopom. Foto: www.daanverhoeven.com
Samo Jeranko med rekordnim potopom. Foto: www.daanverhoeven.com

Tekmovanja se letos udeležuje 35 najboljših prostih potapljačev z vsega sveta. Mesto tekmovanja je najgloblja modra luknja, tako imenovana Dean's Blue hole, ki je globoka 202 m in leži v sredini zavarovanega zaliva. Slovenske barve odlično zastopata Luka Pengov in Jeranko. V tretjem dnevu tekmovanja je član DPR-ja Tjulnji Jeranko opravil neverjeten potop na 75 metrov, brez dodatnih pomoči plavuti. Celoten potop je trajal 2 minuti 53 sekund. Disciplina, kjer se globine dosegajo brez pomoči plavuti, velja za najtežjo izmed vseh.

Ta potop je nova najboljša znamka v zgodovini Slovenije in ga trenutno uvršča na prestižno drugo mesto na tekmovanju. Jeranko, sicer tudi lastnik več državnih rekordov v bazenu, je po potopu dejal: "Imam nekaj težkih dni za seboj. Pogoji so bili slabi in trening ni šel tako, kot bi si želel. Kljub temu mi je danes uspel čudovit potop, ki sem ga neverjetno vesel. Še bolj sem vesel tega, da to vsekakor ni bil moj maksimum in sem sposoben še veliko več. Veselim se naslednjih tekmovalnih dni."

Še en rekord zdaj v lasti Jeranka
Jeranko pa je nato postavil še en državni rekord - v disciplini s plavutjo se je potopil 92 metrov. Prejšnji rekord 91 metrov je bil od leta 2010 v lasti Mariborčana Jureta Daiča. Jeranko je rekordni potop opravil v času dveh minut in 45 sekund.