Alen Kobilica sodeluje s Tadejem Valjavcem. Foto: BoBo
Alen Kobilica sodeluje s Tadejem Valjavcem. Foto: BoBo

miteja so v Ljubljani predstavili ambiciozne načrte za paraolimpijske igre v Riu de Janeiru septembra 2016.

Glavna kandidata za visoke uvrstitve v Braziliji bosta plavalec Darko Đurić in triatlonec Alen Kobilica. Đurić je na začetku te sezone opravil višinske priprave v Sierri Nevadi, potem pa se je udeležil dveh močnih mitingov v Eindhovnu in Berlinu. "Na Nizozemskem sem dosegel dve normi A, na 50 m delfin in 200 prosto, in dve normi B na 50 in 100 prosto, v Berlinu, kjer je nastopilo 570 tekmovalcev iz 41 držav, pa še normo na 100 m prosto. Zdaj računam, da bom morda že v Splitu odplaval še normo A na 50 m prosto. Zavedam se, da je konkurenca šla naprej in letos bo treba na svetovnem prvenstvu osvojiti kolajno," je dejal Đurić, ki si želi ponoviti uspehe z zadnjega svetovnega prvenstva.

Izboljšano finančno stanje
Slovenskega plavalca veseli dejstvo, da se je v invalidskem športu premaknilo tudi s finančnega stališča, saj je zaposlen na carini, čeprav meni, da je še nekaj prostora za napredek. "Veseli me, da smo dobili prvega sponzorja in verjamem, da ne zadnjega, vidi se, da zveza dobro dela. Upam, da bo tako še naprej."

Nekoliko bolj zapleteno pot do Ria pa bo imel paratriatlonec Kobilica. Njegova skupina, kjer nastopa, namreč v moški konkurenci še ni uvrščena v program paraolimpijskih iger, zato zdaj že išče alternative za Brazilijo: "To je malo neresno obnašanje od mednarodne triatlonske zveze, od 1. julija bi že morali nabirati točke za kvote za nastop na paraolimpijskih igrah, pa niti še ne vemo, ali bo naša skupina triatlona sploh v programu. Zato sem se odločil, da poiščem izzive tudi v kolesarstvu."

Če ne bo mogoče prek triatlona, potem prek kolesarstva
Kolesarstvo je tako ali tako del triatlona, ekipa pa je letos s precej napori uspela pridobiti tudi novo, bolj konkurenčno tandemsko kolo: "Poleg tega me izredno veseli, da se mi je pridružil eden naših najboljših kolesarjev Tadej Valjavec, s katerim sva že precej na skrivaj trenirala. Moj namen sicer ni skakati med športi, prva izbira je še vedno triatlon, a če mojega športa na OI ne bo, se bom skušal v Rio uvrstiti prek kolesarstva."

Pot do Ria pa bo prek kolesarske konkurence nekoliko težja, saj točke za posamezno kvoto nabira celotna reprezentanca posamezne države, kar pomeni, da bodo za Slovenijo te lovili vsi iz parakolesarstva, v prednosti pa bodo države, ki imajo več tekmovalcev. "Ali tako ali pa bomo morali biti izredno dobri na vseh tekmovanjih, ki se jih bomo udeležili," je še dejal Kobilica, ki je sezono začel z zmago na paratriatlonski tekmi svetovnega pokala v Južnoafriški republiki.