Strelka Bahija Al Hamad bo nosila katarsko zastavo na slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger. Foto: EPA
Strelka Bahija Al Hamad bo nosila katarsko zastavo na slovesnosti ob odprtju olimpijskih iger. Foto: EPA

Konservativni muslimanski Katar je bil do zdaj ob Bruneju in Savdski Arabiji edina država, ki na OI še ni poslala žensk. Mednarodni olimpijski komite (MOK) je pred igrami dobil zagotovila Bruneja in Katarja, da bo letos drugače, Katarci pa so obljubo tudi držali. Pogajanja Moka s Savdsko Arabijo o udeležbi savdskih športnic pa še potekajo. "Ugoden" dogovor za športnice je pričakovati kmalu.

"Ponosna sem in vznemirjena, ker bom lahko predstavljala svojo državo in svoje sotekmovalce v reprezentanci," je po objavi katarskega olimpijskega komiteja, da bo prav ona nosila zastavo na slovesnem odprtju iger, povedala Al Hamadova.

Poleg Al Hamadove še plavalka in atletinja
Al Hamadova je sicer ena najuspešnejših športnic te bogate zalivske države na Arabskem polotoku, v kateri v zadnjih letih veliko vlagajo v razvoj na športnem področju, tudi zaradi uspešne kandidature za nogometno svetovno prvenstvo leta 2022. Med razvoj štejejo tudi spodbujanje športnega udejstvovanja žensk. Na OI v Londonu so se sicer tako Al Hamadova kot plavalka Nada Arkaji in atletinja Nur Al Malki uvrstile s posebnim povabilom Moka.