Jasmina Maček je v finalu zadela kar 17 glinastih golobov. Foto: www.alesfevzer.com
Jasmina Maček je v finalu zadela kar 17 glinastih golobov. Foto: www.alesfevzer.com

Na posamičnih tekmah se jima ni izšlo - Mačkova je zasedla 25., Blazinšek pa 30. mesto. Na ekipni mešani tekmi v trapu, ki bo tudi na programu poletnih olimpijskih iger v Tokiu 2020, sta bila precej bolj razpoložena.

Mačkova in Blazinšek sta visoko raven streljanja prikazala že v kvalifikacijah in zadela 94 od možnih 100 glinastih golobov in se nato po razstreljevanju prebila v polfinale, kjer sta po pravem trilerju osvojila prvo mesto. A pot do polfinalne zmage je bila trnova, v njej ni manjkalo dramatičnih trenutkov, po dodatnem razstreljevanju pa sta na kolena spravila slovaško navezo Jana Špotakova-Marian Kovacoy z 19:18, nekoliko presenetljivo pa sta izpadla v kvalifikacijah zelo prepričljiva Španca Fatima Galvez in Antonio Bailon.

Slovensko strelsko navezo je v finalu čakal obračun z najimenitnejšima predstavnikoma v tem športu. Jessica Rossi je nosilka zlate kolajne s poletnih olimpijskih iger v Londonu 2012, še bolj znan pa je njen rojak Pellielo, ki ima v svojih vitrinah kar štiri olimpijske kolajne, od tega tri srebrnega in eno bronastega leska, ob tem pa je še nosilec zlate kolajne s svetovnega prvenstva v Limi 2013.

Mačkova je v finalu zadela kar 17 glinastih golobov, Blazinšek pa 22 letečih tarč. Njuna zahodna soseda sta bila v finalu veliko bolj uravnotežena, Rossijeva je zadela 20, Pellielo pa 21 glinastih golobov in na koncu za dve točki ugnala slovensko navezo, ki je z drugim mestom pripravila presenečenje.

Kolajne nista pričakovala
"Kolajne nisva pričakovala, a jo imava. Skupaj s Tomažem sva se prepustila toku tekme, res pa je, da sva bila že od prvega kvalifikacijskega strela zelo dobro razpoložena, visoko raven streljanja pa sva zadržala vse do samega konca izjemno naporne celodnevne preizkušnje. Danes sva morala kar dvakrat v dodatno razstreljevanje, obakrat pa se je izšlo kot v sanjah," je bila presrečna Mačkova.

"V finalu je imel najboljši dosežek Tomaž, ki je zadel 22, medtem ko sem sama zadela 17 letečih tarč. Škoda, v finalu sva bila povsem sproščena, morda celo preveč, saj sva imela že pred prihodom na strelski poligon zagotovljeno kolajno. V finalu sva se trudila po najboljših močeh, a Italijana sta bila bolj osredotočena, res pa je, da sta oba tudi bolj vajena tovrstnih nastopov," je še dodala Mačkova.

V nadaljevanju evropskega prvenstva v Azerbajdžanu bodo na sporedu še preizkušnje z orožjem velikega kalibra, slovenske barve pa bodo zastopali Renata Oražem ter Rajmond Debevec, Robert Markoja in Dušan Ziško.