V Tokiu so prepričani, da je znova na vrsti Azija. Foto: EPA
V Tokiu so prepričani, da je znova na vrsti Azija. Foto: EPA

Odločitev o prireditelju iger čez sedem let bo padla 7. septembra. Predstavniki treh mest, ki še ostajajo v igri za izvedbo OI 2020, so se danes predstavili na sedežu MOK-a v Lozani. Izrazitega favorita za septembrsko glasovanje v Buenos Airesu naj tokrat ne bi bilo, vsi trije kandidati pa so bili ob predaji dokumentov zelo optimistični.

Turki najbolj optimistični
"Nič nas ne more ustaviti," je dejal predsednik turškega odbora za kandidaturo Hasan Arat. Za carigrajsko kandidaturo se je še pred meseci zdelo, da nima veliko možnosti, ker so Turki v istem letu želeli izvesti tudi evropsko prvenstvo v nogometu, MOK pa ni naklonjen zamisli o dveh tako velikih tekmovanjih v eni državi v istem letu. A ker se bo slednje, kot kaže, po najnovejši pobudi krovne nogometne zveze razdelilo na več držav gostiteljic, ima Carigrad spet enakovredne možnosti za OI.

Madrid kandidira kljub veliki krizi
Madrid je neuspešno poskušal dobiti igre v letih 2012 in 2016. Španci naj bi, kljub krizi v državi, imeli dovolj sredstev za izvedbo tekmovanja.

Tokio igre že gostil pred 48 leti
Tokio je edini od treh kandidatov, ki že ima olimpijske izkušnje. Leta 1964 so bili Japonci že prireditelji poletnih iger, kandidirali pa so tudi že za igre leta 2016, a izpadli v tretjem krogu. Japonsko kandidaturo je v Lozani predstavila tudi njihova nogometna zvezdnica Homare Sava.

Potem ko so kandidati danes projekte in dokumente predstavili na sedežu MOK-a, morajo z njimi seznaniti še javnost v svojih državah. Ocenjevalna komisija MOK-a pod vodstvom Craiga Reedieja bo nato marca vsa tri mesta obiskala in si oblikovala dokončno mnenje o tem, katero mesto je najprimernejši kandidat za igre 2020.