Maja Vidmar in Mina Markovič sta že večkrat blesteli v Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
Maja Vidmar in Mina Markovič sta že večkrat blesteli v Kranju. Foto: www.alesfevzer.com
Kranjska stena
Kranj bo gostil že 19. tekmo za svetovni pokal v športnem plezanju. Foto: www.alesfevzer.com

Oba se bosta na sklepni tekmi sezone na domači steni potegovala za prestižno zmago in visoka mesta med tremi najboljšimi v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti.

Kranj bo ob koncu tedna gostil že 19. tekmo za svetovni pokal v športnem plezanju po vrsti. Nedeljski finale bo znova pomenil tudi zaključek sezone svetovnega pokala, v kateri so Slovenci po zaslugi Markovičeve, Škofica in Maje Vidmar vnovič krojili razmere na vrhu. Slovenija bo v pokalu narodov najmanj četrta, omenjena trojica pa bo na skupni razpredelnici sezono končala v prvi deseterici težavnosti, Markovičeva in Škofic pa sta v igri tudi za končno kolajno v seštevku kombinacije.

Selektor Roman Krajnik bo na kranjsko tekmo poslal 14 tekmovalcev, zadnjo vstopnico si je prislužil Gregor Vezonik z zmago na sobotni tekmi državnega prvenstva v Škofji Loki. Večina od teh bo tako dobila eno redkih priložnosti za preizkus forme na tekmah najvišje mednarodne ravni.

Glavni domači aduti za Kranj so znani že dlje časa. Markovičeva bo lovila še tretjo kranjsko zmago, Škofic bo poskušal po Klemenu Bečanu postati drugi Slovenec z zmago v Kranju, dvakratna zmagovalka Kranja Vidmarjeva pa kljub sezoni, zaznamovani s poškodbami, še ni rekla zadnje besede. Med slovenskimi favoriti za kranjski finale je še Urban Primožič, ki je bil prisiljen izpustiti azijsko turnejo treh tekem zaradi zmanjšanja sredstev in zelo skromno odmerjenega proračuna.

V skupnem seštevku je pričakovati novo zmagoslavje letos s štirimi zmagami na sedmih tekmah najprepričljivejše Južne Korejke Džain Kim. Drugouvrščena Avstrijka Magdalena Röck in tretjeuvrščena Markovičeva imata možnosti, a minimalne in zgolj teoretične. Kimova bi morala tekmo končati že v sobotnem polfinalu na največ 16. mestu, Markovičeva pa zmagati, da bi se Kranj razpletel po slovenskih načrtih. Lani je krona skupne zmagovalke odpotovala v Južno Korejo. Markovičeva je bila v lanski finalni drami tretja, a je četrta Kimova skupni naslov osvojila z razliko pičlih 20 točk.

Izjemna azijska turneja za Markovičevo
Za 26-letno Markovičevo je odlična azijska turneja, na kateri je dvakrat zmagala in bila enkrat druga, predtem se je na svetovnem prvenstvu v Gijonu v Španiji veselila težavnostnega in kombinacijskega srebra. Zlasti zadnja tekma pred Kranjem je pomenila velik slovenski ekipni uspeh, saj sta se Markovičevi na stopničkah pridružila še Škofic in Vidmarjeva na tretjem mestu.

"Tekme v Kranju so vedno nekaj posebnega, želela bi si, da bi bila kranjska tekma prej, ker mi gre vse kot po maslu prav v drugem delu sezone. V Kranju si želim izkoristiti zadnjo in edino priložnost v sezoni, da pred domačim občinstvom pokažem, kako dobro sem pripravljena. Drugi del sezone jemljem veliko bolj sproščeno, ta pristop se je za zdaj obrestoval, prav pritisk, ki sem si ga sama ustvarila, krivim, da se zaključek lanske sezone ni razpletel povsem v skladu z željami," je bila optimistična Markovičeva.

Škofic se bo boril za tretje mesto
Škofic bo kranjsko tekmo prvič odprl kot četrtouvrščeni skupno in bo s Kanadčanom Seanom McCollom v boju za skupno tretje mesto. Skupni zmagovalec pri moških bo znan po razpletu obračuna med lanskim prvakom Kranja Avstrijcem Jakobom Schubertom in Francozom Romainom Desgrangesom.