Ivan Trajković se počuti odlično. Foto: EPA
Ivan Trajković se počuti odlično. Foto: EPA
Franka Anić
Kako visoko lahko poseže Franka Anić? Foto: STA
Francis Jimenez (Venezuela) - Nuša Rajher (Slovenija
Rajherjeva opozarja, da bo ključna vsaka napaka.

"Udarili" se bodo le povabljenci. Med njimi bodo trije naši najboljši posamezniki - Franka Anić in Nuša Rajher ter Ivan Trajković. Tekma velike nagrade Anglije je, kar se tiče največjih tekmovanj na svetu, zadnji vrhunec v tem letu. Vznemirjenje je še nekoliko večje, saj bo tekmovanje v Manchestru prvo tovrstno v zgodovini tekvondoja. Šlo bo za spektakel, kakršnega do zdaj še nismo videli. Gre za prvo v nizu zelo pomembnih tekmovanj, na katerih si bodo udeleženci tlakovali pot proti olimpijskim igram v Riu de Janeiru. V Angliji se začenja boj za ogromno število točk. Te prinašajo neposredno uvrstitev na naslednje olimpijske igre. Ali lahko sploh kaj še bolj motivira izbrane udeležence tekem velikih nagrad?

Grand Prix rezerviran le za izbrance
Kdo bo najsiloviteje potegnil v leto 2014? Bolj ali manj ima v vsaki kategoriji vsaj polovica borcev oziroma bork možnost, da se povzpne na najvišjo stopničko. Zgoščena konkurenca bo razlog za previden vstop v dvoboje. Ti morda ne bodo tako atraktivni, a bo vsaka točka sprožila salvo navdušenja - morda zato, ker jih ne bo veliko, ali pa ker bo ključna. Tistemu, ki jo bo dosegel, bo prinesla napredovanje pred polno dvorano, ki jo obljubljajo organizatorji. Ti vabijo občinstvo v dvorano Manchester Central tudi tako, da pošiljajo reprezentante na nogometne tekme. A Jade Jones, Lutalo Muhammad, Michael Harvey in Jordan Gayle Manchester Unitedu niso prinesli sreče, saj je tega porazil Newcastle United. In to prvič po letu 1972! Zmagovalci finala Grand Prixa (GP) bodo storili velik korak proti olimpu. Tako nekako bi moral v teoriji biti videti prvi Grand Prix v zgodovini tekvondoja. GP, ki je rezerviran le za izbrance. Za smetano. Za nagrajence, ki so z vabilom prejeli priznanje za pretekle dosežke.

Slovenija ima tri adute
Na svetovnem prvenstvu so zablesteli vsi trije Slovenci. Pa čeprav jim pred tem ni šlo tako, kot so pričakovali. Podobno lahko napišemo tudi pol leta pozneje. Pred Pueblo se je po poškodbi vračala Franka Anić. Zdaj je podobno pot opravil, oziroma se je vrnil, Ivan Trajković. A to, kar je bilo do danes, sploh ni pomembno. Pomembna je le trenutna forma. In ta bi morala biti v drugi polovici tedna na najvišji mogoči ravni. Zanjo se je bronasti s svetovnega prvenstva v zadnjih tednih potil v Srbiji in Belorusiji. "Še posebej sem zadovoljen s tednom, ki sem ga preživel v Minsku, kjer je bilo odlično. Dvakrat na dan sem treniral s tremi beloruskimi reprezentanti iz kategorij -80, -87 in +87. Ker gre za raznolike borce, ki pa so zelo dobri, smo lahko trenirali različne situacije. Lahko sem jim hvaležen, saj je bilo vse prilagojeno mojim zahtevam. Izvajali smo dogovorjene testne dvoboje. Zadnji dan sem opravil še štiri realne borbe pred sodniki," je po vrnitvi v domovino povedal Trajković.

Trajković znova v odlični formi
O tem, kaj ga čaka, je dodal: "V Angliji bom osmi nosilec. A to nič ne pomeni oziroma mi ne bo lažje, saj se zavedam, da lahko izmed 32 udeležencev pride do zlata vsaj 20. Ker sem optimalno pripravljen in sem končno znova v odlični formi, sem že pozabil na slabši predstavi na tekmah svetovnega pokala v Beogradu in Zagrebu." Mesec in pol je saniral poškodbo na nogi, ki jo je staknil na svetovnem prvenstvu. Da so strokovnjaki dobro opravili nalogo, je spoznal sredi septembra, ko je začel treninge. Bolečina je do takrat popolnoma izginila.

Anićeva upa na formo s svetovnega prvenstva
Franka Anić, naša druga dobitnica bronaste medalje v Puebli, se je na veliko nagrado Anglije pripravljala na domači Korčuli. Tudi ona v prihodnjih dneh načrtuje vrh forme. "Zadnji pravi test sem imela na odprtem prvenstvu Hrvaške. Odločila sem se, da bom v Zagrebu zaradi večje zahtevnosti tekmovala v višji kategoriji. Tam sem nastopila v finalu in v zadnji sekundi izgubila dvoboj proti olimpijski prvakinji. S prikazanim sem bila zadovoljna in zdaj komaj čakam, da se začne naslednja velika tekma. V Manchestru bom nastopila v kategoriji do 67 kilogramov. O konkurenci nima smisla izgubljati besed. Upam le, da bom prikazalo podobno kakovost, kot sem jo na svetovnem prvenstvu."

Rajherjeva trenirala tudi pri Baradi
Na Hrvaškem opravlja zadnje priprave pred odhodom v Manchester tudi Nuša Rajher, izkušena Mariborčanka se poti v Zagrebu. Tako kot Trajković bo tudi Rajherjeva osma nosilka. S tem se je v prvih dveh krogih izognila največjim favoritinjam na čelu s Francozinjo Ane Caroline Graffe. "Dejstvo je, da se na tem tekmovanju ne bo moglo govoriti o srečnem žrebu, kajti vseh 32 bork ima medalje z največjih tekmovanj. Vse se bodo borile in vsaka napaka je lahko ključna. Vse se zavedamo, da visoka mesta prinašajo ogromno število točk, ki bodo še kako odločale o potnicah za Rio. Trenutno opravljam v Zagrebu zadnje treninge pred odhodom. Pred tem sem trenirala v Mariboru pri Tomažu Baradi in njegovi ekipi. Mislim, da sem fizično zelo dobro pripravljena. Občutek s svetovnega prvenstva se vrača in potrebna bo le še sproščenost," pravi Rajherjeva, ki se lahko pohvali, da je peta tekvondoistka sveta v kategoriji nad 67 kilogramov, saj jo je na svetovnem prvenstvu zaustavila vodilna svetovne lestvice, in to šele po sodniški odločitvi.

Začenja se dolgo nabiranje točk
V Manchestru bodo najboljše posameznice in posamezniki osvojili pomembne točke, ki jih bodo na tekmovanjih v prihodnjem letu postavile v vlogo glavnih nosilcev. Za osvežitev spomina: v letu 2014 bodo ob evropskem prvenstvu organizirali tri tekme za velike nagrade. Ključno leto za neposreden odhod na olimpijske igre bo leto 2015, ko bo na vrsti kopica pomembnih tekmovanj, od svetovnega prvenstva prek evropskih iger do štirih tekem velikih nagrad. Najuspešnejši posamezniki si bodo do polovice tega leta že zagotovili dovolj točk za odhod na olimpijske igre, tako da se bodo lahko drugih tekmovanj lotevali povsem sproščeno. Tistim, ki bodo imeli premalo točk, pa bodo na voljo še evropske kvalifikacije. A pozor, s tega tekmovanja bodo na najpomembnejši turnir leta 2016 odpotovali le finalisti!

Sedem prvakov iz Londona
V Manchestru bo nastopilo kar 16 svetovnih prvakov z letošnjega prvenstva v Puebli in sedem olimpijskih zmagovalcev iz Londona. Manjkala bo le Kitajka Vu Džingju, ki je na OI v Londonu zmagala v kategoriji do 49 kg. Slovenci bodo nastopali v prihodnjih dneh: Ivan Trajković (+80 kg) in Nuša Rajher (+67 kg) bosta tekmovala v petek, Franka Anić (-67 kg) pa v soboto. Ker je angleški Grand Prix edino tovrstno tekmovanje v tem letu, bo imel status finalnega turnirja. To pomeni, da ima oznako G8. Z drugimi besedami: zmagovalec bo prejel kar 80 točk oziroma deset več, kot so jih prejeli svetovni prvaki v Mehiki. Drugo mesto prinaša 48 točk, tretje 28,8, četrto 17,20 in peto 12,10. To pomeni, da bodo prvič izpeljali borbe za tretje mesto. Naslednji turnirji za velike nagrade, ki bodo imeli oznako običajnega GP-ja, bodo vredni 40 točk oziroma bodo imeli v imenu dodatek G4.