V dvorani Bercy v Parizu bo ta teden vrhunec letošnje sezone v športnem plezanju, vendar tam ne bo nastopila Mina Markovič. Foto: BoBo
V dvorani Bercy v Parizu bo ta teden vrhunec letošnje sezone v športnem plezanju, vendar tam ne bo nastopila Mina Markovič. Foto: BoBo

"Mina si je pred 14 dnevi med ogrevanjem na tekmi svetovnega pokala v balvanih v Münchnu poškodovala palec na desni roki. Slikanje z rentgenom je pokazalo, da ji je počila kost. Poškodba je prišla ob najslabšem možnem času," je bil po novinarski konferenci zaskrbljen selektor slovenske članske reprezentance Simon Margon.

"Slikanje danes je pokazalo, da se je palec začel celit, da se je kost začela celit. Tudi občutki na samem treningu so iz dneva v dan boljši. Jaz bi samo rekla, da to je dober znak, ker gre zdravljenje v najlepšem redu in ne želim nič tvegati, sem se odločila, da to tekmo izpustim," je po zdravniškem pregledu sporočila Markovičeva.

"Sigurno vsi vemo, da sem že celo leto in sploh za to tekmo tempirala formo in sem dobro 'prštimana'. Jaz verjamem, da v to, da sem tudi zdaj dobro 'prštimana', tudi med samim plezanjem je to videti. Ampak če palec preprosto ne deluje tako, kot bi mogel in mogoče rabi samo par dni ali pa kakšen teden, se mi ne zdi vredno tvegati in iti na tekmo pogledati kako bo," je nadaljevala Markovičeva, ki bi v Parizu sicer morala nastopiti v balvanih, v težavnosti, v kateri je trenutno vodilna v svetovnem pokalu, in kombinaciji.

"Načrtujem kakšen teden dobrih in intenzivnih priprav doma, v bistvu koliko mi bo prst dovoljeval. Ampak kot sem rekla, iz dneva v dan je bolje, in prepričana sem, da bom en teden kasneje v Puursu lahko odplezala in tekmovala tako kot znam," je zaključila Markovičeva, tretja z lanskega SP-ja v Arcu v kombinaciji.

Vidmarjeva računa na stopničke
Največji slovenski uspeh na SP-ju je pred 11 leti vpisala Martina Čufar, ki je leta 2001 v Wintherthuru osvojila zlato kolajno v težavnosti. Iz zdajšnje generacije je bila na SP-ja dvakrat tretja Maja Vidmar, in sicer leta 2007 (Aviles) in 2009 (Qinghai). Lani v Arcu slovenska vrsta kolajne v posamični disciplini ni osvojila, zato pa je bila Markovičeva tretja v kombinaciji. Markovičeva je bila tako kot Klemen Bečan predvidena za vse discipline (balvani, težavnost, kombinacija).

Maja Vidmar, ki bo v Parizu znova nastopila le v težavnosti, ni imela najboljšega uvoda v sezono, saj je zaradi poškodbe prsta na roki nastopila le na eni tekmi in se je raje posvetila pripravam na Pariz: "O ciljih ne razmišljam. Če bom odplezala tako, kot znam in si želim, bom na stopničkah."

Najstarejši član reprezentance Klemen Bečan ima največje možnosti za uspeh v balvanih: "Na vsako tekmo grem z namenom, da zmagam. Naredil bom vse, kar je v moji moči, da mi to tudi uspe, seveda pa je uspeh povezan s številnimi dejavniki."

Konkurenca bo precejšnja, v vseh disciplinah in kategorijah bo v sloviti dvorani Bercy nastopilo 600 tekmovalcev. Ker najem takšne dvorane pomeni precejšen finančni zalogaj za organizatorja prvenstva, bodo skušali tekmovanje spraviti pod streho v petih dneh, in sicer od srede do nedelje.