Preostali športi
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 9 glasov Ocenite to novico!
Olimpijski krogi v vasi
Mednarodni olimpijski komite se je pripravljal, da na skupščini v Limi v sredo slavnostno razglasi prireditelja olimpijskih iger 2024 in 2028, Pariz in Los Angeles. Skupščina pa se bo zdaj morala soočiti z očitki, da je Rio de Janeiro kupoval glasove za pridobitev olimpijskih iger 2016, ki je izbruhnila prejšnji teden. Foto: Reuters

Dodaj v

MOK se na skupščini spoprijema z novo korupcijsko afero

Novi okostnjaki iz omare
12. september 2017 ob 10:03
Lima - MMC RTV SLO, STA

V Limi, kjer bo v sredo Mednarodni olimpijski komite (MOK) pripravil skupščino, se vse vrti okrog korupcije. Predsednik in druščina se morajo zagovarjati zaradi očitkov, da je Rio kupoval glasove za pridobitev olimpijskih iger.

"Če nam bodo predstavljeni dokazi o korupciji, bomo morali ukrepati," je v ponedeljek na novinarski konferenci v Limi dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in priznal, da nobena organizacija na svetu ni odporna proti korupciji. A težave MOK-a na tem področju so večje, saj se ponavljajo in osrednja svetovna športna organizacija je že pred desetletjem močno spremenila način kandidature, postopke obiskov kandidatov, a kot kaže, so prireditelji tudi v novem načinu našli pot za kupovanje glasov.

MOK nadomestnega prireditelja nima
Vse bolj perečo težavo predstavlja tudi varnostno vprašanje na Korejskem polotoku. Položaj se po severnokorejskem rožljanju z orožjem zaostruje, a Bach je prepričan, da to ne bo vplivalo na varnostne razmere februarja na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu. Kot pravi, je v pogovorih z različnimi predstavniki vlad dobil jasen signal, da to za same igre ne pomeni problema. Po drugi strani je Južna Koreja tudi edina izbira, saj MOK nadomestnega prireditelja, ki bi igre lahko gostil čez pet mesecev, nima.

Bojkota ne pričakujejo
Bach prav tako meni, da bojkota posameznih držav zaradi varnosti ne pričakuje, pa čeprav je olimpijsko prizorišče, igre bodo od 9. do 25. februarja, od meje med Korejama oddaljeno manj kot 100 kilometrov. Obenem pričakuje, da bodo Združeni narodi na novembrskem zasedanju sprejeli resolucijo o olimpijskem premirju.

Izostruje se slika o razsežnostih dopinga v Rusiji
Odprto ostaja tudi vprašanje sistemskega uživanja poživil v Rusiji in poti, po kateri se bodo ruski športniki polnopravno lahko vrnili na vsa tekmovanja. Na MOK-u upajo, da bodo čim prej dobili celotno sliko o razsežnostih uživanja poživil v Rusiji, v Limi na skupščini, ki z zasedanjem začenja v sredo, pa pričakujejo le delna poročila pristojnih komisij. Vsekakor pa je Bach napovedal ostre ukrepe v boju proti uživanju poživil in priznal, da na MOK-u razmišljajo, da bi Rusiji prepovedali nastop v Pjongčangu, če se bodo potrdile obtožbe o ruskem dopingu med igrami v Sočiju 2014. S primerom se intenzivno ukvarjata dve komisiji. Ena skuša razkriti kršilce - športnike, trenerje in športne funkcionarje, druga pa predvsem s snovmi, ki so jih jemali ruski športniki, in z načini, s katerimi so se športniki izognili dopinškim kontrolam oziroma jih manipulirali.

Vse se je vrtelo okrog korupcije
A pred odprtjem kongresa v Limi se je večina vprašanj namenjenih Bachu vrtela okrog vprašanja korupcije. "Verodostojnost je za nas izjemnega pomena," je zatrdil Nemec. V zvezi z očitki, da je tudi Rio do iger prišel le s kupovanjem glasov, predvsem afriških delegatov MOK, pa je odvrnil, da se s primerom že ukvarjajo MOK-ovi pravniki, ki so od brazilskih preiskovalcev zahtevali ustrezne dokaze in podatke, V središču preiskave je častni član MOK-a Carlos Nuzman, vodja organizacijskega komiteja v Riu in predsednik Olimpijskega komiteja Brazilije. Tožilstvo je pri Nuzmanu zaradi domnevne korupcije izvedlo obsežne preiskave, mu odvzelo tudi potni list in zamrznilo premoženje.

M. L.
Prijavi napako
Komentarji
Rockos
# 12.09.2017 ob 11:07
Očitno bo potrebno najti nek drug sistem izbiranja organizatorjev Olimpijskih iger. A lobiranja bodo v vsakem primeru. Finančna so pač najbolj enostavna, nakazati nekomu par sto jurjev zelencev pa tudi ne pomeni nič, v primerjavi z milijardnimi vsotami, ki se obračajo v tem poslu, predvsem po zaslugi prodaje TV pravic. Če ne bo mogoče podkupovati, se bo pa politično lobiralo, medijsko pumpalo, itd... Vedno bo nek vpliv in vedno je lahko potem tudi dvom.
nesreča
# 12.09.2017 ob 13:36
Še drugega brazilca, predsednika svetovne odbojkarske zveze naj preiščejo!!!
Janezski
# 12.09.2017 ob 11:46
Če nam bodo predstavljeni dokazi o korupciji, bomo morali ukrepati," je v ponedeljek na novinarski konferenci v Limi dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in priznal, da nobena organizacija na svetu ni odporna proti korupciji.

To je bolj v stilu, saj drugje je tudi korupcija.

Sicer pa, če bi bilo vprašanje, sopomenka za MOK, FIFA, UEFA,...., mi najprej pade na misel korupcija.
Mirko Tipka
# 12.09.2017 ob 12:48
MOK = Mestna Občina Koper
Kazalo