Preostali športi
Kako se bodo v torek odločili Thomas Bach in njegovi sodelavci pri Mednarodnem olimpijskem komiteju? Kakšna bo kazen za ruske športnike? Foto: EPA

Dodaj v

MOK v torek o usodi ruskih športnikov

Paleta morebitnih kazni je široka
4. december 2017 ob 17:10
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach bo v torek v Lozani sporočil novico o kazni za ruske športnike zaradi državno vodenega in prikrivanega dopinga.

Napovedi poznavalcev so zelo različne, od simbolične kazni do izključitve Rusije s februarskih olimpijskih iger.

Številni dvomijo, da bo Mednarodni olimpijski komite 66 dni pred odprtjem iger (od 9. do 25. februarja) res izključil Rusijo, saj tega koraka ni zmogel že pred letom in pol za letne igre v Riu de Janeiru. Takrat se je raje odločil za selektiven pristop, s katerim so dovolili nastopiti tistim športnikom, za katere je bilo mogoče dokazati, da niso del sistemskega dopinga. Na koncu je temu kriteriju ustrezalo približno 270 ruskih športnikov. Tokrat bi bila izključitev za igre še večji udarec, saj je Rusija na zimskih igrah še naprej ena izmed velesil.

MOK utegne ukrepati ostreje
Nekateri poznavalci razmer vseeno napovedujejo, da bo MOK tokrat ukrepal ostreje. Zadnji udarec je Rusija namreč doživela sredi novembra, ko je Svetovna protidopinška agencija sporočila, da Ruska protidopinška agencija ostaja suspendirana. Kot glavni razlog je takrat Wada navedla vztrajanje Rusije, da v državi ni bilo sistemsko vodenega dopinga, kar je še v novembru trdil ruski minister za šport Aleksander Žukov.

"Mednarodni olimpijski komite bo pri odločitvi o nastopu ruskih športnikov upošteval vse okoliščine, pa tudi ukrepe, s katerimi bo zagotovil enake pogoje za vse nastopajoče na igrah 2018," so v zvezi z decembrsko odločitvijo pred kratkim pri MOK-u zapisali v sporočilu za javnost. Zadnji ukrepi proti ruskim športnikom so bili ostri. Že več kot 25 športnikov je prejelo dosmrtni suspenz, med njimi tudi olimpijski prvaki iz Sočija 2014 - voznik boba Aleksander Zubkov, tekač na smučeh Aleksander Legkov in skeletonist Aleksander Tretjakov.

Paleta morebitnih kazni je široka
Številni zagovarjajo izključitev Rusije, po drugi strani pa bi športnikom, ki lahko dokažejo, da niso del sistemskega dopinga, dovolili nastop pod okriljem olimpijske zastave. Spet drugi so mnenja, da je treba nastop preprečiti le tistim, ki jim je doping oziroma sodelovanje v sistemskem dopingu mogoče dokazati, seveda tudi z državnimi simboli. Tudi Richard McLaren iz Wade, njegovo poročilo je glavna podlaga za odločitev, je oster nasprotnik simboličnih kazni, tudi nastopa ruskih športnikov pod okriljem olimpijske zastave. "Treba je poiskati in kaznovati vse odgovorne in vpletene v doping," pravi McLaren, ki je v svojem drugem poročilu decembra lani zapisal, da je bilo v Rusiji med letoma 2011 in 2015 v sistemski doping vključenih več kot 1.000 vrhunskih športnikov.

Rusija na drugi strani še vedno vztraja, da je bila dopinška problematika v državi velika, nikakor pa pri tem ni sistemsko sodelovala država. Ne glede na to je Kremelj dan pred odločitvijo o sankcijah MOK-a napovedal, da Rusija iger ne misli bojkotirati, pa čeprav so bile iz največje države na svetu v zadnjem času vse pogostejše informacije, da bo država igre raje bojkotirala, kot pa da bodo njeni športniki nastopali pod okriljem nevtralne zastave MOK-a. Tudi iz elitne hokejske Lige KHL so se vrstile informacije, da v primeru bojkota iger lige ne bodo prekinjali in da bodo po vzoru Lige NHL manjkali vsi hokejisti iz lige.

Ne glede na odločitev pa je vnaprej jasno tudi to, da bo ta v vsakem primeru sprožila val kritik in očitkov, vprašanje je le, kdo bo tisti, ki se bo pritoževal nad nepravilnim delovanjem MOK-a in dvomil o njegovi verodostojnosti. Pri MOK-u vztrajajo, da se bodo odločili na osnovi poročil, ki sta jih vodila Dennis Oswald in Samuel Schmid, a tudi tukaj se porajajo dvomi, koliko so ta poročila pravno trdna in najbrž bo v primeru suspenza ekipe ali posameznikov odgovornost na koncu, podobno kot v Riu, padla na pleča športne arbitraže v Lozani.

T. O.
Prijavi napako
Komentarji
Janez1965
# 04.12.2017 ob 17:24
O usodi U$A sportnikov pa nic...

...so cisti, nedolzni kakor breja ovcka...
ribi
# 04.12.2017 ob 18:00
največ dopinga so do sedaj otkrili v ZDA
drop dead
# 04.12.2017 ob 17:52
Tokrat bi bila izključitev za igre še večji udarec, saj je Rusija na zimskih igrah še naprej ena od velesil.
Dragi MMC, Rusija je v Riu močno oslabljena osvojila 4. mesto na lestvici medalj. Osvojili so 56 medalj (19, 17, 20) z 270 športniki, 2012 so osvojil 69 medalj z 436 športniki.
In potem napišete stavek, ki nakazuje, da Rusija ni več velesila v poletnih športih.
GeorgeB
# 04.12.2017 ob 18:02
ribi

z jezika si mi vzel...

MOK je samo še ena institucija vec, ki je v rokah amerosionistov...
čik
# 04.12.2017 ob 17:59
to je podobo.kot v severni koreji.ruse bodo ven vrgli,amerćani pobrali večino medalj potem se bodo pa svojim hvalil kako superiorn narod so.
:)))
Grof_von_Baron
# 04.12.2017 ob 22:18
Če izključijo Rusijo iz zimskih OI, bo to tekmovanje ranga hitrostnega požiranja hotdogov v kakšnem malem ameriškem mestecu.
slamič
# 04.12.2017 ob 18:58
OI brez rusov enostavno ni. Sicer pa letošnje OI itak ne vzbujajo pretiranega zanimanja..
Jon
# 04.12.2017 ob 17:58
Verjetno imajo jasna navodila, kakšno odločitev morajo sprejeti.
marialorca
# 04.12.2017 ob 21:27
največ dopinga so do sedaj otkrili v ZDA

:-)) Gringosi niti za ašpirin ne vedo. Doping? Kaj je to? :-))
Yankiiji bodo prej kitajskim telovadkam dokazali doping, kot priznali antibaby pilule svojih gimnastičark.
rudes
# 04.12.2017 ob 21:05
Ker, dopingirajo se itak samo Rusi a ne?

Najostreje nad doping, pa naj so Rusi, Američani, Norvežani ali pa magari naši. Ni razlike.

Tako pa vidimo dandanes (OK, to poglavje je zaenkrat zaprto), da se je popolnoma čist Jamajčan na stezi dobesedno poigraval z dopingirano konkurenco.
generacija56
# 04.12.2017 ob 19:07
Medtem, ko se nihče v Riu ni ukvarjal z zdrogiranimi NBA zvezdniki, ki testov sploh opravljali niso, so našli zahodni mediji svojo shizofreno osebo:

https://sputniknews.com/russia/201712041
059674167-rodchenkov-wada-confession-olympics/
Branko3
# 05.12.2017 ob 06:56
Verjetno se Rusi ne dopingirajo nič bolj kot drugi, posebno ameriški športniki, zato je ta gonja čisto politikantstvo. Drugi športniki (neruski) pa sami hodijo okrog in si iščejo doping. Dajte no. Pri Armstrongu se je videlo, kako to deluje v Ameriki. In ko je očitno pošten Armstrong hotel to (ameriški dopinški sistem) razkriti svetu, so ga umičili kot bivšega športnika in človeka. Pri nekaterih (mnogih) ASmeriških neruskih športnikih lahko iz aviona vidiš, da morajo biti dopingirani. Seveda bi bilo treba doping preprečiti, toda ne na tak pristranski in politikantski način. Treba bi bilo onemogočiti vire dopinga, to pa verjetno poseže v nedotakljiv velekapital.
Miham
# 04.12.2017 ob 18:51
pa ce je drzava organizirala to, kaksno izbiro so imeli sportniki?
GeorgeB
# 04.12.2017 ob 20:35
artiflman

Putin je diktator, ki mu skoraj ni para. razlika je le ta, da je on odkrit, amerosionistična naveza pa se dela ultra demokrate in svetovnega policaja. Zdaj, ko jih počasi dobivajo po p***ki s strani Rusov in Kitajcev pa v smrtnih krčih poizkušajo vse, da bi očrnili svoje rablje.
Majestic12
# 04.12.2017 ob 21:31
Ameriška zarota proti ruskim narkomanom.
guverner
# 04.12.2017 ob 17:42
"Treba je poiskati in kaznovati vse odgovorne in vpletene v doping,"

Putina mi pa kar pri miru pustite! :)
SUGS
# 04.12.2017 ob 20:46
Sistemski doping? Izgleda tako.

Rusom je zgleda v glavo stopila neka kvazi superiornost in so postali na vseh področjih zelo predrzni. Vključno s sistemskim dopingom forsiranim s strani ministrstva za šport Rusije.
artfilmfan
# 04.12.2017 ob 18:25
Amerosionistov je pa kot retorika iz neonacističnih pamfletov, ni čudno da taisti obožujete Putina. Nima veze če pobije ali zastrupi celotno opozicijo ane?
Kazalo