Dvoboji Karpova in Kasparova so bili klasika osemdesetih let. Foto: EPA
Dvoboji Karpova in Kasparova so bili klasika osemdesetih let. Foto: EPA

Prvič je bil svetovni prvak brez boja. Leta 1975 mu je naslov prepustil muhasti Bobby Fischer. Nato ga je neuspešno izzival Viktor Korčnoj, sredi 80. let pa so bili nepozabni njegovi dvoboji z Garijem Kasparovom. Ko ga je izzival, bi moral v Španiji v zadnji partiji zgolj remizirati in bi vnovič postal prvak. Ni zdržal.

"Odločilna je bila ena sama poteza. Izgubil sem zadnji dvoboj, Kasparov pa je izid izenačil. V odločilnih desetih sekundah sem izgubil približno milijon dolarjev. Če bi razmišljal samo o tem, bi se mi zmešalo."

Šah je bil nekoč pomemben del družbenega življenja, prvaki pa znani in vplivni možje. Danes ni več tako. "Zveza je nepravilno spremenila sistem svetovnega prvenstva. Nato smo dobili nekaj prvakov, ki so bili dobri igralci, a niso bili najboljši."

Hotel je spremeniti mednarodno organizacijo, a pred šestimi leti ni bil izvoljen za predsednika. "Slovenija me takrat žal ni podprla."

Karpov je v Ljubljani odigral tudi simultanko z nadarjenimi slovenskimi šahisti. Kdo je bil edini, ki ni izgubil proti Karpovu, preverite v spodnjem videoposnetku.

Na obisku v Ljubljani legendarni Karpov
Na obisku v Ljubljani legendarni Karpov