Slovenski šah se veseli velikega uspeha. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski šah se veseli velikega uspeha. Foto: MMC RTV SLO

22-letna Muzičukova, ki je bila rojena leta 1990 v ukrajinskem Lvovu, od leta 2004 pa nastopa za Slovenijo, je zbrala 8,5 točke, kar je enak izkupiček kot prvakinja Rusinja Valentina Gunina in drugouvrščena Tatjana Kozinceva, ki prav tako prihaja iz Rusije. Muzičukova je naslov prvakinje izgubila prav v zadnji, 11. partiji, ko je izgubila z Gunino.

Pred njo le Lenič, Beljavski in Pavasovič
Muzičukova je bila januarja letos na svetovni lestvici Fide četrta najvišje uvrščena šahistka. Z moškim velemojstrskim ratingom 2.538 je bila Muzičukova na marčevski lestvici med vsemi aktivnimi igralci na 283. mestu. Od Slovencev so pred njo le Luka Lenič (2.637), Aleksander Beljavski (2.630) in Duško Pavasovič (2.557).

Subotič: Upamo, da bo kmalu dobila državljanstvo
"To je izjemen uspeh za naš šah. Muzičukova, ki ji nudimo pomoč pri udeležbi na tekmovanjih in tudi trenersko pomoč, je velik vzor mladim šahistkam in šahistom. Obenem pa je že več kot pol desetletja tudi neprecenljiva članica naše ženske reprezentance, ki bi bila brez nje neprimerno šibkejša. Upamo tudi, da bo kmalu dobila slovensko državljanstvo," je dejal Tomaž Subotič, predsednik Šahovske zveze Slovenije.