Anže Berčič, Benjamin Savšek in Luka Božič so si priborili zlato medaljo. Foto: Nina Jelenc
Anže Berčič, Benjamin Savšek in Luka Božič so si priborili zlato medaljo. Foto: Nina Jelenc
Slovenija je prvič postala evropski prvak v ekipni vožnji kanuistov. Foto: MMC RTV SLO
Slovenski navijači so na svoj račun prišli na ekipni tekmi. Foto: Nina Jelenc
Kanuisti rešili slovensko čast na Dunaju

V vožnji brez kazenskih sekund so na drugem mestu prehiteli Čehe in na tretjem Slovake. "Vožnja ni bila sanjska, je pa bila dobra, dovolj za zmago, odlično smo se ujeli. Bliže je bil konec, bolj smo se ujeli, bolje je šlo in res super, da smo zdržali do cilja. Rekli smo si, kot lani, merimo na ničlo, brez divjanja in dotikov, kar nam je uspelo," je dejal Berčič.

"Res nam je uspela lepa vožnja, sem zelo zadovoljen. Posamično se ni izšlo, zdaj pa smo se izkazali in pokazali, da smo res močna ekipa. Vsi trije smo top 10 in se zelo dobro ujamemo. Že lani smo pokazali dobre vožnje, na EP-ju smo bili tretji, letos pa ta zmaga. To je dober začetek sezone, upam, da tudi na svetovnem prvenstvu pokažemo kaj takega," pa je ekipni nastop ocenil Savšek.

Slovenska kajakaška trojka je zasedla osmo mesto. Zmagali so Nemci pred Britanci in Poljaki.

Dvojna zmaga Slovaške, Savšek šesti
V posamični konkurenci slovenske medalje ni bilo. Benjamin Savšek je zasedel šesto mesto. Progo je odpeljal brez napak, vendar pa je izgubil preveč časa, da bi se vmešal v boj za medalje. Anže Berčič je bil deveti. Predzadnja vratca je nepravilno prevozil in si prislužil pribitek 50 sekund. Neuspešen je bil v polfinalu Luka Božič, ki je bil z dotikom 12.

Prvič je evropski prvak postal Alexander Slafkovsky, ki ima medalje z vseh velikih tekmovanj. Za dvojno slovaško zmago je poskrbel Michal Martikan, tretje mesto pa je zasedel Nemec Jan Benzien.

Prskavec ubranil naslov
Kar je v kanuju uspelo Slovakom, je v kajaku Čehom. V finalu posameznikov je bil najboljši Jiri Prskavec, ki je tako ubranil naslov, drugo mesto pa je presenetljivo zasedel Vit Prindiš, ki je zaostal 88 stotink. Bronasto medaljo je osvojil Španec Samuel Hernanz.

Peter Kauzer je bil z dvema kazenskima sekundama sedmi (+3,84): "Na Dunaj sem prišel po kolajno. Če ne bi bilo dotika, bi bil tretji. Pri drugih vratih mi je voda špricnila v oči in nisem nič videl, zato napaka pri tretjih vratih."

V finalu je nastopil tudi Janoš Peterlin in končal na 12. mestu (+9,83). Simon Brus je obtičal v petkovih kvalifikacijah. Brez finala je ob debiju ostala kanuistka Alja Kozorog, ki se je v polfinalu dvakrat dotaknila vratc in zasedla 12. mesto.

Kanuisti rešili slovensko čast na Dunaju