Gledalec je lahko ves čas tekme od akcij na igrišču oddaljen le pol metra. Vmes je seveda stena iz kaljenega stekla. Na fotografiji dvoboj Barker - Rosner. Foto: Matjaž Ambrožič
Gledalec je lahko ves čas tekme od akcij na igrišču oddaljen le pol metra. Vmes je seveda stena iz kaljenega stekla. Na fotografiji dvoboj Barker - Rosner. Foto: Matjaž Ambrožič
Navdušenci in poznavalci skvoša, pa tudi najboljši igralci so zelo skromni, prijazni, sproščeni in dostopni ljudje. Vsem pa se že na daleč pozna, da so zelo postavni in na splošno zelo disciplinirani. Foto: Matjaž Ambrožič
Čeprav je turnir doma v londonski četrti, ki je simbol za neizprosen boj za dobiček, je ta pripravljen z veliko ljubezni. Foto: Matjaž Ambrožič

Tradicionalno je s s steklenimi zidovi obdano igrišče postavljeno na sredino slovitega pokritega dvorišča The East Wintergarden, ki ga je zasnoval legendarni arhitekt Cesar Pelli. "Čeprav je naš turnir doma v londonski četrti, ki je simbol za neizprosen boj za dobiček, je ta pripravljen z veliko ljubezni. Nastopajoči izkazujejo bojevitost na igrišču - naj tako ostane tudi vnaprej," pravi Alan Thatcher, oče turnirja, zanesenjak skvoša, ki je vselej dobro seznanjen tudi z dogajanji v slovenskem skvošu.

V finalu Canary Wharf Classic se bosta pomerila James Willstrop, visokorasli Anglež doma iz Norfolka, in Nick Matthew iz Sheffielda. Oba sta turnir v Londonu že osvojila - Willstrop štirikrat, tudi prvega leta 2004, Matthew, ki je trenutni svetovni prvak, pa v letih od 2010 do 2012. 33-letni Nick Matthew je trenutno vodilni na svetovni jakostni lestvici. Willstrop je v polfinalu gladko (3:0) premagal domačina Petra Barkerja, Matthew pa je imel v vročem obračunu s Kolumbijcem Rodrigezom, še posebej v prvi igri, kar precej težav.

V četrtfinalu so nastopili še Nemec Simon Rosner, Egipčan Omar Mosaad, Anglež Daryl Selby in Max Lee iz Hongkonga. Denarni sklad letošnje izdaje turnirja Canary Wharf Classic je 50 tisoč funtov. To srečanje poklicnih igralcev skvoša sodi med najmočnejše turnirje na svetu. Navadno sta manchestrski in British Open (letos maja bo v Hullu) po višini nagradnega sklada še bogatejša.

Na letošnjem British Opnu bo nagradni sklad znašal 115 tisoč funtov. Največji turnirji skvoša so vsako leto v Hongkongu, v Kairu, v Richmondu in New Yorku ter Angliji. Odlični igralci so v zadnjem desetletju Francozi, Italijani, od nekdaj pa tudi Avstralci, Kanadčani, Malezijci, Južnoafričani. Velesila skvoša v zatonu je še vedno Pakistan.

Canary Wharf Classic je v preteklih dneh obiskalo po 400 gledalcev. Vzdušje pod arkadami v East Wintergardenu je ves čas izjemno. Navdušenci in poznavalci tega športa, pa tudi najboljši igralci so zelo skromni, prijazni, sproščeni in dostopni ljudje. Vsem pa se že na daleč pozna, da so zelo postavni in na splošno zelo disciplinirani. Prikriti športni ekstremisti, bi lahko dodal nekdo, ki se je med njimi znašel prvikrat.

Ponudba na stojnicah v preddverju prizorišča je vselej bogata. Spremljanje profesionalnega skvoša v živo je zagotovo ena zanimivejših športnih izkušenj. To pa preprosto zato, ker je gledalec lahko ves čas tekme od akcij na igrišču oddaljen le pol metra. Vmes je seveda stena iz kaljenega stekla. Za fotoreporterje je ujeti dobro fotografijo igralcev med bliskovito hitrimi manevri na igrišču poseben izziv.

Skvoš naj bi sodil med najbolj zdrave športne discipline. Igralec v enem obračunu ali v približno 45 minutah porabi do 1.000 kalorij. Obenem nekateri strokovnjaki opozarjajo, da je zaradi silovitega srčnega utripa, ki ga igralec pridobi na igrišču, ta šport za starejše ali srčne bolnike lahko tudi nevaren.

Skvoš je, to priznavajo vsi, ki delujejo v tem zelo posebnem športu, še vedno športna eksotika. Veliko pričakovanje, da bo postal olimpijska disciplina in v olimpijski program vključen že predlani na igre v Londonu, se je spreobrnilo v veliko razočaranje in v nočno moro številnih navdušencev nad skvošem po vsem svetu. Je pa stalno uvrščen v program iger Commonwealtha ali na igre Britanske skupnosti narodov in tako bo tudi letos ob koncu julija, ko bo tretji največji športni dogodek na svetu gostil Glasgow.