Prvi slovenski finale na EP-ju v Glasgowu je odplavala Odrova, ki ji je uspelo za eno mesto izboljšati čas iz kvalifikacij. V finalu je s časom 8:30,08 minute zasedla šesto mesto. Odrova je plavala za tri sekunde hitreje kot v predtekmovanju in štiri sekunde za svojim osebnim rekordom, ki je obenem državni rekord Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Prvi slovenski finale na EP-ju v Glasgowu je odplavala Odrova, ki ji je uspelo za eno mesto izboljšati čas iz kvalifikacij. V finalu je s časom 8:30,08 minute zasedla šesto mesto. Odrova je plavala za tri sekunde hitreje kot v predtekmovanju in štiri sekunde za svojim osebnim rekordom, ki je obenem državni rekord Slovenije. Foto: www.alesfevzer.com
Rezultati ženskega finala na 800 m prosto. Foto: MMC RTV SLO
Veselje Adama Peatyja ob postavitvi svetovnega rekorda na 100 m prsno. Foto: Reuters
Za še en svetovni rekord je poskrbel 18-letni Rus Kliment Kolesnikov z dosežkom 24,00 na 50 m hrbtno. Foto: Reuters
To je bil njen dan - Sarah Sjöström je na 100 m delfin še četrtič v karieri osvojila zlato medaljo, na 50 prosto pa ji je to uspelo prvič v evropski konkurenci. Foto: Reuters
Novost v programu evropskih prvenstev, moško-žensko štafeto na 4 x 200 m prosto, so dobili Nemci pred Rusi in Britanci. Foto: Reuters
Rajko Hrvat
Rajko Hrvat je na EP-jih v skifu že osvojil dve bronasti medalji, a letos zaradi poškodbe hrbta ni v formi iz zadnjih sezon. Foto: BoBo

Že uvod v tekmo je pokazal, da bo pot do kolajne za najboljšo slovensko dolgoprogašico težka.

Na začetku so namreč potegnile sredozemska prvakinja Italijanka Simona Quadarella, Madžarka Ajna Kesely, Nemka Sarah Köhler, Rusinja Ana Jegorova in branilka naslova Madžarka Boglarka Kapas, ki so med seboj odločale o odličjih.

Quadarella brez konkurence
Tako v kvalifikacijah kot v finalu je izstopala Quadarella, ki je zasluženo postala evropska prvakinja s časom 8:16,35. Srebrno kolajno je osvojila Keselyeva (8:21,91), bronasto pa Jegorova (8:24,61).

Plavalka ravenskega Fužinarja je po 200 metrih izgubila stik z vodilno skupino in se s preostalimi 600 metri borila sama, za boljši dosežek pa bi ob sebi potrebovala tekmico, ki bi bila ulovljiva. "Mislim, da je tudi šesto mesto v Evropi zelo dobra uvrstitev. Težko je bilo plavati sama, saj se potem ne borim tako kot sicer, saj vidim, da bom ostala šesta. Izid je dober in s pozitivnimi mislimi se bom zdaj pripravila na 1.500 m prosto," je po tekmi povedala koroška olimpijka, ki prav v teh dneh končuje študij na ameriški univerzi Arizona. Odrova ni skrivala, da si je želela še malo boljši izid, a glede na sam potek finala je bila na koncu tudi zadovoljna.

Odrova upa na še en finale
Nov izziv za 24-letno varovanko Gorazda Podržavnika bo najdaljša bazenska plavalna preizkušnja: "Upam na finale na 1.500 m prosto in verjamem, da se bom tam lahko enakovredneje borila s tekmicami."

Svetovni rekord Peatyja in Kolesnikova
Britanski plavalec Adam Peaty je dosegel nov svetovni rekord na 100 m prsno. Razdaljo je preplaval v 57,00 sekunde in za 13 stotink izboljšal lasten rekord, dosežen na olimpijskih igrah pred dvema letoma v Riu de Janeiru. "Rekorda tukaj nisem pričakoval, a že ko sem prišel na bazen, sem čutil navdušenje občinstva. Na koncu sem plaval odlično, a ko sem se dotaknil cilja, nisem takoj videl rezultata. Potreboval sem nekaj trenutkov, nato pa so bili občutki nori," je po tekmi dejal 23-letni olimpijski prvak Peaty. Tekmeci, najbolj se mu je približal rojak James Wilby, so za 23-letnim olimpijskim prvakom zaostali sekundo in pol ter več. Bron je pripadel Rusu Antonu Čupkovu.

Svetovni rekord je postavil tudi 18-letni Rus Kliment Kolesnikov na 50 m hrbtno, razdaljo je preplaval v 24 sekundah. Prejšnji rekord Britanca Liama Tancocka s svetovnega prvenstva v Rimu 2009 je izboljšal za štiri stotinke sekunde.

Jubilejni naslov za Sjöströmovo
Štirikratna svetovna prvakinja in svetovna rekorderka Švedinja Sarah Sjöström si je na 100 m delfin priplavala še četrto evropsko krono, obenem pa je osvojila jubilejni deseti posamični naslov na evropskih prvenstvih. Ob koncu programa pa je Sjöströmova bero medalj še povečala - slavila je še na 50 m prosto in s 23,74 lasten svetovni rekord zgrešila za vsega sedem stotink sekunde. Za vsega stotinko je zaostala Danka Pernille Blume, bron je osvojila Nizozemka Ranomi Kromowidjojo.

Testna tekma za dve Slovenki
Sobotna nastopa na EP-ju v plavanju sta opravili še dve Slovenki. Na 100 m prsno je državna rekorderka Tjaša Vozel z 1:09,87 zasedla 33. mesto, mladinska rekorderka Tina Čelik pa je z 1:11,44 pristala na končnem 42. mestu. Za Vozlovo je bila to testna tekma za nastop na 200 metrov prsno, za Čelikovo pa za najkrajšo 50-metrsko razdaljo.

Hrvat za mesta od 7 do 12
V parku Strachclyde je slovenske barve na veslaškem delu tekmovanj branil Izoljan Rajko Hrvat. V polfinalu lahkih skifistov je v prvi skupini zasedel 4. mesto in ostal brez velikega finala. Dvakratni dobitnik brona na evropskih prvenstvih je izgubljal vse do 1.500 m, na koncu pospešil, a je bil zaostanek do 3. mesta že prevelik, na koncu je za tretjim Nemcem Larsom Wichertom zaostal za štiri sekunde.

"Veslači se nikoli ne predamo, ne glede na stanje, sezono. Smo pravi borci. Boril sem se po najboljših močeh. Razočaranje po tekmi je. Treba se je spočiti, narediti regeneracijo in oddelati jutri še zadnjo tekmo. Treba jo je opraviti maksimalno, potem bomo iskali razloge," je po nastopu povedal 31-letni veslač, ki si želi v nedeljo nadgraditi današnjo tekmo in s tem narediti korak proti pripravam na SP.

Hrvata v nedeljo tako čaka nastop v malem finalu za razvrstitev od 7. do 12. mesta. Še enkrat bosta v nedeljo startala tudi Marko Bolha in Jaka Malešič v finalu C lahkih dvojnih dvojcev.

EVROPSKO PRVENSTVO
GLASGOW, sobotne končne odločitve

                                         
800 m prosto (Ž):                      
 1. S. QUADARELLA    ITA       8:16,35 
 2. A. KESELY        MAD       8:21,91 
 3. A. JEGOROVA      RUS       8:24,61 
 ...                                   
 6. T. ODER          SLO       8:30,08 

100 m prsno (M):                       
 1. A. PEATY          VB       * 57,00 
 2. J. WILBY          VB         58,54 
 3. A. ČUPKOV        RUS         58,96 
          *- svetovni rekord 

50 m hrbtno (M):                       
 1. K. KOLESNIKOV    RUS       * 24,00 
 2. R. ANDREI GLINTA ROM         24,55 
 3. S. RYAN          IRS         24,64 
          * - svetovni rekord          
                                       
100 m delfin (Ž):                      
 1. S. SJÖSTRÖM      ŠVE         56,13 
 2. S. HIMROVA       RUS         57,30 
 3. E. di LIDDO      ITA         57,58 

100 m prosto (Ž):                      
 1. S. SJÖSTRÖM      ŠVE         23,74 
 2. P. BLUME         DAN         23,75 
 3. R. KROMOWIDJOJO  NIZ         24,21

Mešana štafeta, 4X200 m prosto:       
 1. NEMČIJA                    7:28,43
 2. RUSIJA                     7:29,37
 3. VB                         7:29,72 
                                       
Peaty presega meje mogočega
Hrvat zaostal za najboljšimi
Prvi slovenski finalni nastop – Tjaša Oder šesta
Finalni nastop Tjaše Oder
Peaty presega meje mogočega
Hrvat zaostal za najboljšimi
Prvi slovenski finalni nastop – Tjaša Oder šesta
Finalni nastop Tjaše Oder