Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič se je opredelil tudi do zadnjih zaostrovanj države, ko je vlada razrešila dva predlagana člana OKS-ja, Boruta Peršoljo in Edvarda Kolarja, brez posveta s predlagateljem:
Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Janez Kocijančič se je opredelil tudi do zadnjih zaostrovanj države, ko je vlada razrešila dva predlagana člana OKS-ja, Boruta Peršoljo in Edvarda Kolarja, brez posveta s predlagateljem: "Naša temeljna skrb so interesi slovenskega športa, zato težko molčimo, ko se nekdo športa loteva na nekorekten ali pritlehen način." Foto: MMC RTV SLO
Kocijančič o letnem programu športa

Kot sta v finančnem poročilu predstavila Ignac Polajnar in Deja Ivanović, bo letos za športne programe iz proračuna na voljo za 7,5 odstotka manj sredstev glede na lani. Pri tem ne bo izgubljal vrhunski šport, ampak je vlada "reze" pripravila v drugih programih. Kot so ugotovili člani IO-ja OKS-ja, žal tam, kjer so sredstva za prihodnost slovenskega športa nujna - pri športni vzgoji otrok in mladine, raziskavah v športu, športu študentov ter rekreaciji.

OKS se zaveda, da je treba zategniti pas
So pa člani IO-ja OKS-ja opozorili, da je primanjkljaj sredstev dejansko večji od teh 7,5 odstotka, saj je v tem vštet tudi znesek milijon evrov, ki ga bo država namenila organizaciji evropskega prvenstva v košarki - ob upoštevanju tega je primanjkljaj tako približno 15 odstotkov. V OKS-ju izvedbo EP-ja v košarki vsekakor podpirajo, a bi lahko vlada sredstva pridobila od drugod, na primer od odpovedane univerzijade ali od predvidenih stroškov za postavitev Slovenske hiše v Londonu. Se pa v OKS-ju zavedajo, da je treba zategniti pas in se prilagoditi splošnemu varčevanju.

Kocijančič: Dobro poskrbljeno za vrhunski šport, slabše za podmladek
"Letni program športa je dokument, ki ga sprejema vlada, v katerem po obstoječi zakonodaji daje mnenje tudi olimpijski komite. Naše mnenje je pozitivno, ker menimo, da je program v skladu s splošnim stanjem v slovenski družbi, da na vseh področjih nekaj prihranimo. Program na videz zmanjšuje sredstva za šport za sedem odstotkov, v resnici pa za približno 15, ker je v tem programu zajet znesek milijon evrov, ki je predviden za EP v košarki, ki ga seveda podpiramo. Zato smo k letnemu programu podali nekaj vsebinskih pripomb. Sicer je dokaj dobro poskrbljeno za programe vrhunskega športa, zelo pa so prizadeta nekatera področja, ki so povezana zlasti z športom otrok in mladine, torej z vlaganji v perspektivo, prihodnost slovenskega športa in področja, kjer gre za spremljanje in za znanstvene raziskave na področju športa, ki so v glavnem strnjeni na fakulteti za šport ter sorodnih institucijah. Prav tu utegnemo izgubiti eno redkih prednosti, ki jih imamo v slovenskem športu, to je prednost znanja," je predvideni letni program športa komentiral predsednik OKS-ja Janez Kocijančič.

Zavrnili zakon o spremembah Športne loterije
IO OKS je sprejemanje poročil s prejšnje seje zaradi časovne stiske prestavil na naslednjo in sprejel pravilnik o štipendiranju športnikov. Poleg tega je ugotovil, da je finančno pokritih 90 trenerjev panožnih zvez, medtem ko jih 26 že tri mesece sredstev za delo ni dobilo. Sprememb rebalans proračuna ni prinesel, zato bodo v prihodnje še iskali rešitve. IO OKS je na seji zavrnil zakon o spremembah v Športni loteriji, ker ta izključuje navzočnost OKS-ja v organizaciji in predlagal Toneta Jagodica, da po preteku mandata septembra letos znova kandidira za članstvo v nadzornem svetu Športne loterije.

Kocijančič o letnem programu športa