Slovenske športnike med 5. in 21. avgustom 2016 čakajo olimpijski boji v Riu de Janeiru. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenske športnike med 5. in 21. avgustom 2016 čakajo olimpijski boji v Riu de Janeiru. Foto: www.alesfevzer.com
Vasilij Žbogar
Jadralec v razredu finn Vasilij Žbogar je novembra na svetovnem prvenstvu na Novi Zelandiji osvojil bron in tako napovedal naskok na še tretjo medaljo na olimpijskih igrah. Foto: www.alesfevzer.com
Atleti na pripravah v toplih krajih

Olimpijske igre (OI) v Riu de Janeiru so že v glavah slovenskih športnikov. Nosilec olimpijskih medalj z OI 2004 in 2008 Vasilij Žbogar se je na Bled vrnil naravnost s priprav na Copacabani in 40 stopinj Celzija. V Riu ga moti le onesnaženost morja.

Žbogar: Vse je usmerjeno v medaljo
"Tam je res čudna barva, plava vse, česar tukaj ne niti ne bom našteval ... recimo, da smrdi. Jadralci so tam že staknili prve okužbe, zato bo treba biti še kako previden, da komu to ne pokvari dolgih let priprav."
A kot pravi, bo sam na igre odpotoval zelo samozavesten: "Po medalji na svetovnem prvenstvu imam razloge za samozavest in da, vse je usmerjeno tudi v medaljo v Riu."

Klinarjeva in Dugonjić merita na finale
Želje po dobrih nastopih spremljajo tudi atlete, med katerimi je mlada Maruša Mišmaš izrazila navdušenje nad tem, da je končno sanirala poškodbo, atletski tabor pa upa, da bo metalka kopja Martina Ratej končno najboljši met v sezoni pokazala tudi na najpomembnejši tekmi leta, kar bi jo pripeljalo zelo blizu kolajni. Plavalka Anja Klinar na igre potuje četrtič in si želi nastop med najboljšo osmerico na svetu, kar velja tudi za Ravenčana Damirja Dugonjića. Z razmerami v mestu pod najznamenitejšim spomenikom Jezusu Kristusu pa sta prve izkušnje že nabirali tudi gorska kolesarka Tanja Žakelj in triatlonka Mateja Šimic - in vsaj prva sodi tudi med širši krog favoritinj za medaljo.

Debevec si želi še devetič na OI
Veliko željo po nastopu na igrah ima tudi 52-letni Rajmond Debevec, nosilec treh olimpijskih medalj. Prvak iz leta 2000, pa tudi nosilec brona z OI 2012 v Londonu si želi še devetič na igre. Edina, a majhna možnost se Debevcu ponuja z zračno puško. "Seveda vidim luč na koncu tunela. Iger bi bil zelo vesel, predvsem s tekmovalne plati, saj bi mi vročina v Riu zelo ustrezala," pravi tekmovalec, ki čaka tudi na morebitno izredno povabilo Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Savšek: Za mano je sanjsko leto
Med favorite za medalje vnovič sodijo kajakaši in kanuisti na divjih vodah, vsaj moški del z Benjaminom Savškom, Petrom Kauzerjem in dvojcem Luka Božič/Sašo Taljat. "Za mano je sanjsko leto. Dokazal sem, da lahko dosežem svoje cilje, in upam, da bo tako tudi v prihodnji sezoni," je med drugim povedal Savšek.

Na prireditvi so manjkali slovenski judoisti, ki se bodo - s Tino Trstenjak na čelu - prav tako borili za najvišja mesta.

Atleti na pripravah v toplih krajih