Borut Pahor je odlikoval zaslužne alpiniste. Na fotografiji (z leve): Tone Škarja (priznanje je prejel v imenu Bojana Pollaka), Tomo Česen, Borut Pahor, Andrej Brvar in Marko Prezelj. Foto: BoBo
Borut Pahor je odlikoval zaslužne alpiniste. Na fotografiji (z leve): Tone Škarja (priznanje je prejel v imenu Bojana Pollaka), Tomo Česen, Borut Pahor, Andrej Brvar in Marko Prezelj. Foto: BoBo
Tomo Česen: Voz bodo morali počasi vleči drugi

Predsednik Pahor je na slovesnosti v predsedniški palači z zlatim redom za zasluge odlikoval Marka Prezlja za legendarne dosežke v alpinizmu in prispevek k prepoznavnosti Slovenije v svetu, nekdanjemu predsedniku Planinske zveze Slovenije Andreju Brvarju v letih od 1990 do 2001 je podelil medaljo za zasluge za dolgoletno prostovoljno delo v krovni nacionalni planinski organizaciji ter izjemen prispevek k sooblikovanju nacionalne politike športa za vse.

Z medaljo za zasluge je odlikoval tudi Toma Česna, alpinista, inštruktorja, vodnika, nekdanjega selektorja in trenerja športnih plezalcev, skrbel je tudi za razvoj Martine Čufar, postavljavca smeri ter vodjo tekem svetovnega pokala v športnem plezanju v Kranju, za vsestranski prispevek k razvoju športnega plezanja v Sloveniji in vrhunske alpinistične dosežke.

Priznanje je dobil tudi Bojan Pollak, v njegovem imenu ga je zaradi zadržanosti prevzela še ena legenda slovenskega alpinizma in himalajizma Tone Škarja. Pollak je priznanje prejel za vsestranski prispevek k razvoju prostovoljnega vodništva, življenjsko delo v slovenski planinski organizaciji in prispevek k razvoju slovenske planinske šole v Nepalu. Član treh jugoslovanskih alpinističnih odprav v Himalajo je osemkrat sodeloval pri izobraževanju vodnikov Nepalske planinske organizacije.

Predsednik republike je z nagradami počastil dosežke slovenskega alpinizma, s katerimi slovenski alpinisti postavljajo smernice v svetovnem alpinizmu. Najvišje državno priznanje je pripadlo 50-letnemu Kamničanu Prezlju, ki se ponaša s prav posebnim podvigom oziroma rekordom; je edini alpinist na svetu, ki je kar štirikrat prejel najuglednejše svetovno alpinistično priznanje, zlati cepin.

"Uvrščajo ga med velikane sodobnega svetovnega klasičnega alpinizma. V karieri, ki traja že več kot dvajset let, je opravil več kot 2500 vzponov po veličastnih smereh do vrhov Himalaje, Evrope, Aljaske, Kanade in Južne Amerike ter preplezal številne prvenstvene smeri. O njegovih dosežkih z globokim spoštovanjem pripovedujejo najboljši alpinisti sveta," je v obrazložitvi priznanja alpinistu, alpinističnemu inštruktorju, gorskemu reševalcu, vodniku in fotografu zapisal predsednik republike.

Tomo Česen: Voz bodo morali počasi vleči drugi