Tina Trstenjak je najmočnejši slovenski adut v Astani. Foto: www.alesfevzer.com
Tina Trstenjak je najmočnejši slovenski adut v Astani. Foto: www.alesfevzer.com

Prvi bo na blazine stopil Andraž Jereb, ki mu je žreb v prvem krogu kategorije do 66 kg namenil Bekturja Rismambetova iz Kirgizije.

V sredo bo sledil edini slovenski dvojni nastop. Rok Drakšič se bo v najštevilčnejši kategoriji do 73 kilogramov, kjer bo nastopilo kar 76 borcev, uvodoma meril z Ukrajincem Serhijem Drebotom.

V kategoriji do 57 kg pa Vloro Beđeti, varovanko trenerke Olge Štirba, čaka konkurenca 55 bork. Najprej se bo bronasta s svetovnega prvenstva 2013 v Riu de Janeiru pomerila s Čen Ling Lien iz Tajvana, zmagovalko letošnje velike nagrade Budimpešte.

Trstenjakova in Velenškova prosti
V četrtek bo Tina Trstenjak med 48 borkami do 63 kg kot prva nosilka najprej prosta, nato pa se bo spoprijela z zmagovalko dvoboja med Rusinjo Pari Surakatovo in Ših Han Huang iz Tajvana. V petek sledi še zadnji slovenski nastop, ko se bo Ana Velenšek po prostem prvem krogu med 33 borkami kategorije do 78 kg najprej pomerila z Rusinjo Anastazijo Dmitrijevo.

Zbiranje točk za Rio de Janeiro
Prvenstvo je za vse judoistke in judoiste zelo pomembno, saj prinaša veliko bero točk za uvrstitev na olimpijske igre 2016 v Riu de Janeiru. Dokaz je tudi udeležba kar 729 borcev in bork iz 120 držav.