Mitja Petkovšek bo slovenske ljubitelje gimnastike navduševal še vsaj do olimpijskih iger v Riu de Janeiru leta 2016. Foto: EPA
Mitja Petkovšek bo slovenske ljubitelje gimnastike navduševal še vsaj do olimpijskih iger v Riu de Janeiru leta 2016. Foto: EPA
Mitja Petkovšek
Mitja Petkovšek je oče dveh hčera Gaje in Asje. Petkovšek o primerjavi gimnastike in očetovstva pravi: "Če kiksneš na bradlji, ni nič hudega, če kiksneš kot oče, pa se tega ne da več popraviti." Foto: BoBo

"Od svojega 18. leta naprej uživam v gimnastiki. Vesel sem, da sem zdrav in da lahko telovadim. Najbrž v ničemer drugem ne bom več svetovni prvak, zato nerad razmišljam o tem, kaj bom počel po koncu kariere. Tudi zato, ker z gimnastiko lahko preživljam družino," je o gimnastiki, svoji veliki ljubezni, v pogovoru za Val 202 dejal 36-letni Petkovšek, dvakratni svetovni prvak na bradlji.

Nisem imel sreče s sodniki
'Petko' je na zadnjem svetovnem prvenstvu v Antwerpnu nepričakovano obstal v kvalifikacijah, a je prepričan, da je bil oškodovan. "Šokirani smo bili, kako nizko oceno sem prejel. Pričakoval sem oceno 15,7 ali 15,6, potem pa smo bili popolnoma razočarani, ko smo videli 15,3. Vsi so vedeli, tako tekmovalci kot tudi funkcionarji, da bi si zaslužil finale. Imel sem smolo s sestavo sodniške komisije, v kateri so bili sodniki, ki so imeli svoje favorite, pa mi je vsak dal desetinko manj, da se reši konkurence."

Celoten pogovor Jureta Jeromna z Mitjo Petkovškom poslušajte na tej povezavi.


Leta se poznajo na treningih

Kako občuti Petkovšek svojih 36 let? "Na tekmah se počutim popolnoma enakovredno z mlajšimi telovadci. Leta se bolj čutijo na treningih, ko precej boli. Ne morem delati več tako močnih treningov, saj se ponoči tresem in ne morem spati. Zato moram trenirati bolj z glavo. Nisem več strojček, še vedno pa lahko vrhunsko telovadim. Še vedno po vseh teh letih čutim dovolj adrenalina, ki mi da dodatnih moči, še posebej, če te gleda vsa Slovenija." Petkovšek se ne strinja, da je težje ponavljati uspehe, kot jih dosegati prvič: "To je le fraza, tudi prvič je bilo težko. Sam menim, da je bilo ponavljanje celo lažje."

O denarju ne razmišljam, ker ga imam dovolj
Petkovšek je prepričan, da telovadci premalo cenijo svoje uspehe: "Zavedati se jih začneš šele pozneje. Telovadci smo skromni. Si svetovni prvak, serijski zmagovalec, pa si kar malo jezen nase, ker nisi naredil popolne vaje. Zaslužili bi si več pozornosti, spoštovanja, pa tudi denarja, čeprav o tem ne razmišljam, ker ga imam dovolj."

Splača se biti na olimpijskih igrah, tudi če si 20.
Ljubljančan si želi, da bi nastopil tudi na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, ko bo dopolnil 39 let: "Splača se biti zraven, tudi če si 20. Sicer pa na velikih tekmovanjih nikoli ne veš, saj marsikdo 'kiksne'." Po Braziliji pa bo bržkone napočil čas za upokojitev. "Vidim se v financah, gospodarstvu," je o potencialnih področjih svojega delovanja po športni karieri dejal Petkovšek, ki mu do konca študija na ljubljanski ekonomski fakulteti manjkajo še dva izpita in diploma.