Gašper Fistravec in Jernej Markovc sta bila na progi, ki je lani gostila olimpijske igre, edina slovenska predstavnika. Foto: Jernej Slivnik
Gašper Fistravec in Jernej Markovc sta bila na progi, ki je lani gostila olimpijske igre, edina slovenska predstavnika. Foto: Jernej Slivnik
Edini slovenski čoln v Etonu do 6. mesta

Zmagala je posadka Nove Zelandije, za katero sta veslala Michael Arms in Robert Manson, pred Nemcema Ericom Knittlom in Stephanom Kruegerjem ter Britancema Billom Lucasom in Mattom Langridgem. V finalu sta Slovenca pogumno krenila na progo, do 500 metrov vodila, na 750 m padla na tretje mesto, na polovici proge pa na peto. V ospredju se je bil boj za prvo mesto med novozelandsko in nemško posadko, kjer sta Novozelandca v ključnih metrih, kjer so veslanje precej oteževali močni valovi, zadržala prednost dolžine čolna, zmage sta se veselila v času 6:13,78.

"Začetek tekme ni bil slab, v drugi polovici pa se nama je poznalo pomanjkanje skupnih tekem, saj se nama je porušil ritem in višje od šestega mesta ni šlo. V tem čolnu vidim neki potencial, vendar pa sem zdaj že z mislimi pri dvojnem četvercu, ki je naš plan za to sezono," je po tekmi dejal Fistravec, Markovc pa je dodal: "Z uvrstitvijo v veliki finale sem zelo zadovoljen, bil bi tudi s šestim mestom, če bi tekmo izpeljala tako, kot sva sposobna. Češko sva tukaj že dvakrat premagala, tudi v finalu sva bila že suvereno pred njima, dokler se nama ni porušil ritem, in v drugi polovici sva se počutila povsem nemočna."

Z nastopom je bil delno zadovoljen selektor Miloš Janša: "Prehitro sta začela, imeli smo namreč ambiciozen plan, da se lotita Angležev, ki sta bila na predhodnih dirkah močnejša, s čimer smo želeli kakšno mesto pridobiti. Ker sta bila Angleža tokrat močnejša, ju je to najbrž zmedlo, malo pa so jima nagajale tudi razmere na progi, kjer je zelo močno pihalo, njuna prva proga pa je imela največje valove. Realno gledano bi morala biti boljša od Čehov, saj sta ju dvakrat že premagala. To bi bilo realno, medtem ko se je izkazalo, da Angležev ne moreta prehiteti. Zagnala sta se pred njiju, potem pa jima je zmanjkalo na koncu."

Edini slovenski čoln v Etonu do 6. mesta