Peter Kauzer se bo začel že pripravljati na svoje tretje olimpijske igre. Foto: BoBo
Peter Kauzer se bo začel že pripravljati na svoje tretje olimpijske igre. Foto: BoBo
Jure Meglič
Jure Meglič bo nastopal za Azerbajdžan. Foto: Nina Jelenc
Kajakaši in kanuisti začenjajo sezono

ah in s spustom od Medvod do Tacna. Ta konec tedna pa bo šlo zares, saj bo Tacen gostil uvodno izbirno tekmo.

Prva izbirna tekma bo dala tudi nastopajoče za svetovno prvenstvo mladincev in tekmovalcev do 23 let, ki bo aprila v Avstraliji. Sezona slalomistov na divjih vodah bo imela dva vrhunca. Prvi bo med 30. majem in 1. junijem, ko bo Dunaj gostil evropsko prvenstvo, septembra pa bo v ZDA svetovno prvenstvo. V Sloveniji bo med 13. in 15. junijem še svetovni pokal v Tacnu, na Kajakaški zvezi Slovenije pa obljubljajo kar mali 10-dnevni kajakaški praznik, saj bo med 6. in 8. junijem v Bohinju še svetovni pokal v kajakaškem maratonu. Bohinjska tekma bo tudi priprava na evropsko prvenstvo 2015.

Cilji slovenskih slalomistov ostajajo visoki. Peter Kauzer pravi: "Lani sem imel neke vrste prehodno sezono. Če enkrat prideš na vrh, greš težko z njega. Konkurenca je zelo ostra, saj prihajajo novi mladi tekmovalci. Zame je ta sezona tudi že prva pripravljalna za Rio de Janeiro 2016."

Zakrajškova motivacija Rio 2016
Visoke cilje, vsaj enake lanskim, so izpostavili tudi drugi slovenski tekmovalci. Izjema je Urša Kragelj, ki je zaradi poškodbe del priprav izpustila, a upa, da bo do največjih tekem pripravljena. "Seveda sem izgubila nekaj treninga, a vseeno si želim, da bi bila na najmočnejših tekmah med najboljšimi."

Mirnovodaše čaka svetovni pokal v maju, julija evropsko prvenstvo v Nemčiji in nato avgusta svetovno prvenstvo v Moskvi. Eden izmed slovenskih adutov je Jošt Zakrajšek, ki pravi, da je izredno pripravljen in ne skriva, da si želi visoke uvrstitve. To mu je v preteklosti nekajkrat preprečila tudi nesreča. "Imel sem nekaj smole, a verjamem, da se bo to obrnilo," pravi Zakrajšek, ki je potarnal nad financami, saj je izgubil nekatere pokrovitelje, je pa med tistimi športniki, ki nimajo službe na nobenem izmed ministrstev. "A moja motivacija ostaja nastop v Rio de Janeiru," je vztrajanje razložil Zakrajšek. Direktor reprezentanc Andrej Jelenc je ob tem povedal, da prav zdaj potekajo postopki, da bi Zakrajšek dobil službo na obrambnem ministrstvu, ki jo je do zdaj imel Jure Meglič, saj se je zadnji odločil nastopati za drugo državo.

V Tacnu leta 2017 EP
Za spustaše na divjih vodah bo glavna tekma sezone svetovno prvenstvo junija v Valtelini. Tam bo eden glavnih slovenskih adutov Nejc Žnidarčič: "V Valtelini sem v preteklosti že zmagoval v svetovnem pokalu, in želja je, da letos zmagam tudi na svetovnem prvenstvu."

Ob robu predstavitve reprezentanc je Jelenc razkril še, da bo Tacen gostil evropsko prvenstvo slalomistov na divjih vodah v letu 2017, leta 2016 pa bo v Solkanu mladinsko evropsko prvenstvo. Dodal je, da na Kajakaški zvezi Slovenije pričakujejo, da bo Mednarodna kajakaška zveza že konec tedna na zasedanju potrdila tudi, da bo Tacen za leto 2016 dobil finalno tekmo svetovnega pokala. Prav evropsko prvenstvo naj bi bilo tudi povod, da se zdaj že zastareli kajakaški center v Tacnu vnovič uredi.

Kajakaši in kanuisti začenjajo sezono