Tjaša Ristič (desno) je obstala v polfinalu. Foto: www.alesfevzer.com
Tjaša Ristič (desno) je obstala v polfinalu. Foto: www.alesfevzer.com
Blaža Klemenčič
Blaža Klemenčič je stik z vodilno skupino izgubila v 4. krogu. Foto: STA
Prvi dan Evropskih iger v Bakuju
Slovenski dosežek dneva za karateistko Tjašo Ristić

V svoji skupini je najprej remizirala s Francozinjo Lucie Ignace (0:0) in Španko Irene Colomar (1:1), nato je prepričljivo premagala Belgijko Nele de Vos (7:0). Z drugim mestom v svoji skupini se je uvrstila v popoldanski polfinale.

Rističevo oviral poškodovan gleženj
Tam jo je s 6:0 ustavila Turkinja Merve Coban.Sledil je še boj za tretje mesto proti Hrvatici Ani Lenard, ki pa ga je Rističeva prav tako izgubila z 0:6. "S Turkinjo se predtem še nisem borila, ampak je res dobra. Na žalost sem v polfinalu pohodila poškodovani gleženj, poškodba je že od prej in v tekmi za tretje mesto enostavno nisem bila dovolj zbrana. Z Ano se že dolgo poznava, a danes ni šlo. Za medaljo moraš biti 100-odstoten, in to zaradi poškodbe nisem bila. Z jutranjim delom in polfinalom sem super zadovoljna," je povedala mlada tekmovalka iz Gorenjske.

Blaža Klemenčič šesta
Prvo zlato medaljo je osvojila Švicarka Jolanda Neff, ki je bila najboljša v gorskem kolesarstvu. Slovenski upi so ležali v Blaži Klemenčič, ki se je v prvi polovici dirke držala vodilne skupine, na koncu pa je osvojila šesto mesto, Tina Perše je bila 14. V moški konkurenci je bil Gregor Krajnc 30.

Bila je na nepravem mestu
"Akcija v četrtem krogu je bila odločilna. Ena od tekmovalk pred mano je padla in nasprotnice so ušle. Ob nepravem času sem bila na nepravem mestu. Vidno vlogo je odigral tudi veter, sama se v teh razmerah nisem znašla, čeprav je bila medalja dolgo blizu. Na koncu se razlike ni dalo več ujeti, posebej po tem, ko se je skupina povsem razbila," je tekmo opisala Klemenčičeva.

Kočar izgubil brez točke
Prvi je od Slovencev v areno stopil rokoborec Daniel Kočar, ki je izgubil v uvodnem krogu kategorije do 59 kilogramov. Varovanec Dejana Šerneka je v uvodnem nastopu izgubil z Norvežanom Stigom Andrejem Bergejem z 0:4. "Daniel je tukaj najmlajši tekmovalec z 19 leti in mislim, da je pogumno branil barve Slovenije. Tekmec na nasprotni strani je bil premočan, lani je bil tretji na svetovnem prvenstvu in z 31 leti ima mnogo izkušenj. Vsekakor je vsaka takšna tekma za Daniela, ki je še mladinec, zelo pomembna," je ocenil Šernek.

V soboto je nastopila tudi mlada triatlonka Eva Skaza in zasedla 32. mesto.

Priprli objestnega voznika, dve Avstrijki s težjimi poškodbami
Dan pred petkovim odprtjem premiernih evropskih iger je prizorišče, glavno mesto Azerbajdžana Baku, pretresla novica, da je voznik avtobusa z objestno vožnjo zbil tri mlade avstrijske športnice. Valija Ahmadova, ki je iz neznanih razlogov kot voznik uradnega prevoza za športnike zapeljal na pločnik in zadel trojico avstrijskih plavalk, so zdaj priprli in kazensko ovadili. V nesreči na robu atletske vasi sta bili ob 15-letni Vanessi Šahinović poškodovani še Verena Breit in Luna Pajer. Zaradi hujših poškodb so Šahinovićevo in Pajerjevo nato po prvi oskrbi v Bakuju s posebnim letalom prepeljali v bolnišnico na Dunaju.

Je bil Ahmadov pod vplivom alkohola?
Najhuje jo je skupila Šahinovićeva, ki je izven smrtne nevarnosti, ima pa več zlomov ter hude poškodbe glave, v najslabšem primeru ji grozijo trajne posledice, morda celo invalidski voziček. Pajerjeva je utrpela zlom roke, Breitova pa ima le nekaj modric. Azerbajdžanske oblasti so sporočile, da so Ahmadova aretirali in kazensko ovadili, odprli pa so posebno preiskavo. Bakubus, podjetje, ki so ga prireditelji iger v Bakuju najeli za prevoze, bo prav tako odgovarjal. Razlogov za objestno vožnjo Ahmadova še niso sporočili, azerbajdžanski mediji pa poročajo, da naj bi bil pod vplivom alkohola.

Prvi dan Evropskih iger v Bakuju
Slovenski dosežek dneva za karateistko Tjašo Ristić