Slovenska olimpijka Špela Ponomarenko Janić je bila v zadnjih dveh mesecih na pripravah v Avstraliji. Foto: STA
Slovenska olimpijka Špela Ponomarenko Janić je bila v zadnjih dveh mesecih na pripravah v Avstraliji. Foto: STA

Šprinterka na mirnih vodah je končala priprave v Queenslandu v Avstraliji, kjer je bila od februarja, v tem času pa je s tujimi tekmovalkami opravila veliko treninga.

"Na Gold Coast sem odpotovala že petič. V tem obdobju so razmere za trening res odlične, predvsem pa je cenovno ugodno v primerjavi z evropskimi destinacijami, kar je ob kvoti, ki jo imam, zelo pomembno, da lahko načrtujemo leto tako, kot si želimo. Vreme je konstantno, pa tudi če dežuje več dni, je še zmeraj zelo toplo, tako da lahko opravimo vse treninge," je dejala Ponomarenko Janićeva.

Ker bi bil prevoz čolna iz Slovenije logistično in tudi finančno prezahteven, si ga najboljša slovenska kajakašica vselej izposoja od Avstralcev. "Čoln si vsakič izposodimo tukaj, veslo pa imamo s seboj, ker se je na izposojeno veslo težje prilagoditi kot na kajak. Tudi transportirati ga je lažje, zato o izposoji vesla nismo nikoli niti razmišljali. Vse je potekalo kot mora," je logistični del priprav pojasnila Ponomarenkova.

Čeprav je trenirala skoraj do poroda, pa tudi po njem je znova hitro začela trenirati, so bili prvi treningi v Avstraliji, kjer je trenirala s slovaškima kolegicama Martino Kohlovo in Ivano Kmetovo ter še nekaterimi drugimi, zelo naporni. "Prvi mesec je bilo zelo težko, saj so bile punce zelo hitre. Velikokrat sem si morala pomagati z veslanjem na valu, ampak na koncu sem bila presenečena, da mi je uspelo opraviti vse predpisane treninge. Na začetku sem bila prepričana, da mi to ne bo uspelo," je priznala.

"V drugem delu priprav sem se v kajaku počutila že precej boljše in sem bila konkurenčna drugim dekletom. Zelo sem napredovala v tehniki veslanja, kar mi je omogočalo hitrejše veslanje. Nekaj rezerv še imam, ampak prepričana sem, da sem na dobri poti in da bom takrat, ko bo to najbolj potrebno, spet hitra."