Tomaž Kovšca je v studiu gostil Andreja Juratovca, Primoža Pöschla in Marka Rusjana. Foto: MMC RTV SLO
Tomaž Kovšca je v studiu gostil Andreja Juratovca, Primoža Pöschla in Marka Rusjana. Foto: MMC RTV SLO

Voditelj Tomaž Kovšca se je pogovarjal z Andrejem Juratovcem, ki je vodja sodnikov in član predsedstva Rokometne zveze Slovenije. Gosta sta bila tudi Primož Pöschl, izvršni direktor za področje iger pri Športni loteriji in Marko Rusjan, ki je marca magistiral na pravni fakulteti z delom Igre na srečo, družbena škoda in kriminaliteta.

Juratovec: Slovenija ni pripravljena na tak dogodek
"Dogodek, ki se je zgodil v Montpellierju, je žalosten in hkrati neumen. Sreča, da se je to zgodilo v rokometu. Francija je na to pripravljena, Slovenija pa ni, čeprav imamo zakon o igrah na srečo od leta 1995. Novinarji so slovensko javnost večkrat opozorili na negativen vpliv športnih stav. Organi se niso odzvali na opozorila. Upam, da bo ta dogodek strnil vse slovenske rokometaše v še bolj odločnem boju proti športnim stavam. Zanima me tudi, kdo bo ščitil tiste, ki trpimo posledice športnih stav," je bil odločen Juratovec.

Pöschl je spregovoril o organizaciji športnih stav: "Prispevali smo več 50 milijonov evrov za slovenski šport. Imamo več kot 6.000 dogodkov na teden, kar je več kot v Franciji. Na oddelku stav sedem ljudi skrbi za kvote. Najtežje jih je postavljati na začetku ligaških tekmovanj, ko se še ne pozna forme. Na sredini sezonei je to najlažje, na koncu sezone pa je to najtežje."

"Nekaterim športnikom poklic ni dovolj zanimiv in skušajo poskrbeti še za bolj zanimivo dogajanje s stavami. Denarja ni nikoli preveč. Nikakor se ne bi smelo zgoditi, da športnik stavi na tekmo, kjer tudi sam igra," je dejal Rusjan.

Rokometaši in sodniki opozorjeni
Juratovec je bil zelo kritičen tudi do zaposelnih na Športni loteriji: "Nekateri slovenski rokometaši tudi stavijo. Pred leti smo opozorili sodnike, da če kdo izmed njih stavi, bo kaznovan in izključen iz sodniške organizacije. Nekateri klubi so sankcionirali stave rokometašev v Sloveniji. Sprašujem se, koliko denarja so zaslužili na Športni loteriji. Slovenski rokomet, ki angažira 11.000 mladih ljudi, je dobil okoli 150.000 evrov. Zanimivo bi bilo izvedeti, koliko si izplača prvih pet mož na Športni loteriji v enem letu. Nekateri rokometaši v prvi slovenski ligi ne zaslužijo toliko na leto, kot zaslužijo nekateri zaposleni v Športni loteriji. Popolne kontrole ni. Kontrola in nadzor staneta. Če bi uvedli več kontrole, koliko bo stala in koga bi prizadela. Zanimivo bi bilo videti, kdo največ zasluži od stav v Sloveniji. Ti rezultati bi bili zares zanimivi."

Športni izziv o problemih športnih stav
Športni izziv o problemih športnih stav