Preostali športi
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 26 glasov Ocenite to novico!
Po veliki zmagi je šampanjec tekel v potokih. Foto: EPA
VIDEO
Izjemna vrnitev Evropejce...

Dodaj v

Ryderjev pokal: Podvig Evropejcev za zgodovino

Posamične dvoboje dobili z 8,5:3,5
1. oktober 2012 ob 07:55
Medinah, Illinosi - MMC RTV SLO

Golfisti Evrope so po izenačenemu največjemu preobratu v zgodovini Ryderjevega pokala v Medinahu premagali ZDA s 14,5:13,5 in ubranili naslov izpred dveh let.

Američani so po dveh dnevih vodili z 10:6 in so v nedeljo za končni uspeh potebovali le še 4,5 točke iz 12 posamičnih dvobojev. Kapetan Evrope Jose Maria Olazabal se je odločil, da na igrišče že v prvih dvobojih pošlje svoja najmočnejša orožja, kar se mu je obrestovalo. Evropa je dobila prvih šest izmed osmih obračunov. Odločilno točko je nato priigral Nemec Martin Kaymer. Posamične dvoboje je Evropa dobila kar z 8,5:3,5.

Evropejcem je uspelo izenačiti največji preobrat v zgodovini tega tekmovanja, le da so se tokrat našli na nasprotni strani. Leta 1999 so Američani po dveh dnevih v Brooklinu zaostajali prav tako z 10:6 in na koncu slavili z istim izidom. Ta podvig ima vseeno večjo težo, saj je bil dosežen na gostujočih tleh in je povsem utišal dotedaj (pre)glasne ameriške navijače.

Evropejce je navdihnil eden izmed najbolj priljubljenih golfistov vseh časov Seve Ballesteros, ki je umrl lani v 54. letu po hudi bolezni. Vsi igralci so nastopili v njegovi najljubši barvi, mornarsko modri, in na rokavih nosili njegovo silhueto. "Seve bo vedno s to ekipo. Bil je zelo pomeben dejavnik v naši zmagi," je s solznimi očmi povedal Olazabal.

Razočaral je Tiger Woods, ki v treh dneh ni dobil niti enega dvoboja. Zadnji dan si je razdelil točko z Italijanom Francescom Mollinarijem.

R. K.
Prijavi napako
Komentarji
tenisač
# 01.10.2012 ob 08:46
Bravo Evropa, ubranili naslov, pa še v Chicagu, ni lepšga.
proteus
# 01.10.2012 ob 08:42
Odlično. Bravo Evropa. Zaprli ste usta prepotentnežem!
gumbler
# 01.10.2012 ob 10:50
Enkratno! Gledal sem prenose vseh treh dni. Olazabal ima odličen nos. Izbral je prava dva, ki se nista uvrstila v ekipo po točkah, Poulter in Colstaers. Poulter je itak legenda match playa, Belgijec pa je tudi dobil letos turnir v match playu na evropski turneji. V petek je igral enkratno (Stricker in Woods sta klonila kljub solidni igri). V soboto je bil glavni Poulter, ki je oblažil zaostanek na 6:10, kar je Evropejcem dalo nekaj upanja za nedeljo.

Nedelja je bila zgodba zase. Prvih pet dvobojev so dobili Evropejci. Izpostavil bi Justina Rose-a, ki je še 2 luknji pred koncem zaostajal 1 luknjo. Na 17. je najprej Mickelson skoraj zadel chip s katerim bi dvoboj končal, nato pa Rose potopi putt iz 20+ metrov in izenači dvoboj. Na 18. Mickelson ne pride z drugim na green, kar Rose izkoristi in dobi dvoboj. Od tu naprej so Evropejci lahko verjeli, da obranijo Ryder Cup.

Potem pa blamaža Strickerja. Na eni zadnjih lukenj zgreši lahek putt s katerim bi šel 1 Up na zadnji dve luknji. Kaymer izenači ter povrhu dobi še predzadnjo luknjo. Na zadnji luknji Stricker zadane težek 2 putt, Kaymer pa s prvim puttom zgreši preveč, vendar uspe z drugim, kar Evropi prinese 14. točko in obranitev Ryder Cupa.

Da je mera polna, še Tiger izgubi zadnjo luknjo proti Molinariju, ki sta All Square, kar Evropi prinese 14,5 točk in ne samo obranitev ampak tudi zmago (sicer to nima posebnega pomena za Evropo)

Pri Američanih vsekakor razočaranje Woods in Stricker. V paru od 3 dvobojev nista dobila niti točke, Woods posamično pol pike, Stricker pa še to ne. Stricker je bil izbira Davisa Love - slaba izbira. Ne vem zakaj Love ni izbral Mahana?

Rory je igral odlično, zanesljivo, kot se za 1. igralca spodobi.
rarock
# 01.10.2012 ob 09:00
Anglesški komentatorji so se strinjali...tole je bile eden največjih če ne neajvečji preobrat v Športu sploh.
generacija56
# 01.10.2012 ob 10:51
Gledal sem to dramo, boj za vsako točko, solze milijonarjev, vse tri dni.
Nekaj takšnega nima primerjave v nobenem drugem športu, saj se tukaj srečajo "gentlemani", ki si tudi kot nasprotniki čestitajo ob zelo uspešni točki.
Neverjetno je gledati predstavnike evropskih držav, ki se borijo pod skupno zastavo, kot eden.
Ko dodaš celi zadevi nekaj simbolike, lahko rečeš, da so to prvi zametki nove države,
za katero se kot šprtniki borijo.
Prav zanimivo je bilo, potem, ko so trenutno najboljši evropski igralci zmleli enako rangirane ameriške, kako so se borili na koncu tisti, ki jim v tem obdobju sezone sploh ne gre.
Tiger Woods je izgubil pol točke proti letos neopaznemu Francesku Molinariju potem, ko je zgrečil put za 60 cm....
Kymer pa je po ZELO neuspešni drugi polovici sezone premagal Woodsovega soigralca iz parov potem, ko je temu šlo prav vse narobe, kar si je zamislil. Grešil je v serijah.
In še eno od največjih presenečenj: Škot Lawrie je kot neopazen, rezervni dober striček, premagal zmagovalca zaključnih bojev v ameriški sezoni, ki je samo z zadnjo zmago pokasiral 11 milijonov dolarjev! A vsi so projecirali gladko zmago Snedekerja če po treh četrtinah igre...
In Ian Poulter. Stroj za mletje američanov. Kot srednje uspešen igralec v sezoni pride na Wild card in zmelje vse nasprotnike. V vseh nastopih do sedaj še ni izgubil tekme!!!
In tak je še ostanek zgodbe, o vsakem bi se dalo napisati zgodbo..., Colsaerts npr....
generacija56
# 01.10.2012 ob 10:54
gambler
Stricerja je Love izbral izključno zaradi uigranosti z Woodsom. Do sedaj sta dobro igrala skupaj.
Tokrat sta bila oba cokla svojega teama.
Mahan ni v drugi polovici sezone pokazal nič. Ni v formi.
tenisač
# 02.10.2012 ob 11:49
Vidim da veliko veste o golfu(športu kot takem).
Springbok
# 01.10.2012 ob 18:06
Jaz takega povratka ekipe, ki je zaostajala za 4 točke, še nisem videl (res je to uspelo Američanom že leta 1999, vendar tedaj nisme gledal). Prva dva dneva sem gledal le zadnji dve uri popoldanskega dela, včeraj pa kompletni program od 20.00 do preko polnoči. Na začetku je izgledalo brezupno, in pravzaprav nisem želel gledati. Ameri so rebii le 4 in pol točke od 12. Toda pravi come-back Evropejcev. Podben tistemu Liverpoolovem proti Milanu, ko so bili 0:3 zadaj, in so dvignili kanto po penalih. Epsko.
Springbok
# 01.10.2012 ob 17:59
Odličen pa je bil tuid kapetan Olazabal, ki je začel z najmočnejšimi igralci. Psijološki učinek je bil tu, ko je Evropa izenačila na 10 :10. potem pa ts ase zlomila tudi Mickelson in Furyk. Na 16. je Fyurik že dvignil roko po dolgem putu, da bi proslavil zmago in točko, pa je žogica krog ob naredila robu. Potem pa se je čisto izgubil proti Garciji. .

Tudi Mickelson je pred tem popustil pod psihološkim pritiskom na zadnjih dveh poljih - Evropa je ravno oenačila na 10:10.

Če pa je koga potrebno izpostaviti pri Evropi je to Poulter, pomembne točke pa so prispevali vsi
gumbler
# 01.10.2012 ob 14:24
Woods je še vedno špica, drugi po rangu, letos je dobil tri turnirje v regularnem delu sezone, tretji v fedex cupu, tretji po zaslužku na pga touru,...
Samo zares dobro je igral le takrat, ko je Belgijec (ki mimogrede razen zmage na Volvu in mesta med deseterico na Openu ni naredil nič vidnejšega letos---kot Mahan :))) hehe) igral vesoljsko.
Npr. včeraj Tiger proti Molinariju niti enega birdija
gumbler
# 01.10.2012 ob 14:05
Odlično, koliko kvalitetnih komentarjev pod novico iz golfa :)))

Drugače pa tisto "uuuuuuuu" gledalcev ob Donaldu, kar se sliši kot "Buuuu", pomeni "Luuuuuuke" in je v bistvu spodbujanje, ne pa žvižganje :))) Ko sem začel gledati Pga Tour pred leti, sem samo gledal, tip zadane chip in, gledalcu pa "buuuuuu". hehe. Potem se človek navadi :))

Podobno se Matta Kucharja pozdravlja z "Kuuuuuuch".
generacija56
# 01.10.2012 ob 12:53
Donald je sam malo pomagal. Imel je neke geste k nekaterim gledalcem...
Donald ni smel razočarati, je bil prvi evropski igralec, ki je bil št.1 tako v Ameriški PGA, kot Evropski PGA. In ni nek zelenec, kot sedanji McIlroy, ki je zaradi mladostne neizkušenosti zapravil Fedex cup.
Vedeti treba, da Donald že dolgo živi v ZDA, igra v njihovi ligi in pozna vse igralce v detalje.
Zato mu je tudi bila zaupana vloga "razbijača" samozavesti.....
fantomatic
# 01.10.2012 ob 12:42
Me je pa tudi navdušil Donald glede, da je bil velikrat deležen zvižgov in je vzdržal pritisk ter zmagal.

Zakaj je bil deležen zvižgov mi pa ni jasno, saj je edini, ki so mu žvižgali...

Tako kot si omenil prej, mene Tiger sploh ni razočaral, ampak sreče pa res nima. Je še vedno vrhunski igralec.
niceasmay
# 01.10.2012 ob 12:41
Ne pozabimo na strast in čustva Olazabala, ki je 's pomočjo Sevija' igralce prepričal, da so verjeli v zmago kljub. - 4. Brez tega ne bi bilo nič. Zanimivo je tudi da je največja rutinerja Furyk in Stricker pritisk zlomil. Leta so očitno neusmiljena.
generacija56
# 01.10.2012 ob 12:17
Rose proti Mickelonu in Garcia proti Furyku!
Dvoboja gigantov, izkušenih mačkov, ki so jih ponesli rezultati udarne peterke iz prvih dvobolev.
Vsak od teh je legenda, ima svoj prepoznaven stil, nekaj, kar ga dviguje nad povprečne igralce.
Mickelson je postal pri 40-tih član "Hall of Fame"! Ni udrca, ki ga ne bi znal, inovativen...
In vseeno ga je Rose vzel. Ker je konstanten, vztrajen, zanesljiv. In dobro mu gre v tem delu sezone.
Garcia je igral najmanj turnirjev med naštetimi in s tem malim številom turnirjev ni imel veliko točk, veliko za oceniti. A je dokazal, da je mojster in da ima živce.
Ne pozabiti strahovitega vzdušja, glasnega navijanja, nekaj zelo pritlehnih provokacij iz publike, vse to je bilo treba izključiti. Tukaj stoji publika občasno nekaj metrov od igralca.
Publika je bila za američane fenomenalna. A mogoče je svojim igralcem ravno s tem naložila tono bremena na ramena.
fantomatic
# 01.10.2012 ob 11:56
Svetovno je bilo včeraj gledati preobrat, čeprav sem zaspan šel v službo...

Mene je najbolj navdušil Rose proti Mickelsonu , pa Poulter je svetovno dobro igral. Rory suvereno!

Res neverjeten preobrat ter vse čestitke Team Europe!

Dobri komentarji @generacija56 ter @gumbler
generacija56
# 01.10.2012 ob 11:38
In še nekaj glede možnosti Mahan-Stricker.
Mislim, tudi jaz, da bi bil prvi boljša izbira, a ker je Woods še vedno glavna zvezda v ameriški ekipi, ne dvomim, da je imel vsaj vpliv, če ne že besedo, da je dobil svojega starega partnerja.
Pač obema v tem delu sezone ne gre.
A da ne bo nesporazuma! Žogice Woodsa so vse po vrsti "brile" rob luknje!
Woods sploh ne igra slabo, le sreča ga je popolnoma zapustila.
V golfu je pač tako, včasih vse v seriji gredo po robu in delajo "pokvice", včasih gre vse noter.
Se spomniš prvi dan? Colsaerts je zadnjih pet lukenj spravil vse noter z "birdiji" in praktično sam premagal Woodsa...., v "fourballs"...
generacija56
# 01.10.2012 ob 11:29
gambler
Matchplay, ki ga je Mahan dobil, je bil na začetku sezone. Po tistem mu ni več šlo.
Sestava ekipe je v domeni vsakega kapetana, a ta mora spoštovati pravilo, ki ga vsaka reprezentanca ima.
Američani izberejo 8 igralcev iz veljavne lestvice, kjer ti igralci dobijo avtomatsko pravico igrati.
Tudi če jim v zadnjem obdobju ne gre. To je bila tokrat velika prednost za američane, ker je Love lahko izbral 4 igralce po zadnji dosežkih-formi.
Evropa ima svoje pravilo. 10 igralcev iz lestvice in le dva na povabilo.
Pri nas sta bila to Colsaerts in Poulter in oba sta veliko doprinesla. Colsaerts je raztural prvi dan.
gumbler
# 01.10.2012 ob 11:19
Zanimivo, da imajo američani 4 Wild Carde, evropejci pa samo 2. Verjetno pravila znotraj PGA of America in Evropskega PGA. Mahan bi kot 9 po točkah prišel v ekipo. Ne vem jaz še zmeraj trdim da bi moral izbrati Mahana :-), letos je navsezadnje dobil prvenstvo v Match playu, pa čeprav na začetku sezone. :)))
gumbler
# 01.10.2012 ob 11:07
Snedeker je v drugi polovici pokazal veliko (Fedex cup), pa ni pokazal veliko. Drugačen način razmišljanja je pri match playu.

Toliko ne spremljam: A par Stricker/Woods sta uigran par že iz preteklosti? Ker tole v petek in soboto ni bilo ničemur podobno. Žal

Peti Ryder Cup za Evropa od zadnjih šestih. :-)
gumbler
# 01.10.2012 ob 11:02
Pozabil omeniti prejle še Garcio, ki je podobno kot Rose naredil preobrat proti Furyku.

V petek in soboto je bilo že smešno s kakšno simple taktiko so američani dobivali Fourballs/Foursomes matche. Lepo razporediš long hitterje (Bubba, Bradley, Dufner, Dustin Johnson ), ki dobivajo pare5, kratke luknje pa se v duetu igrajo na all square. V temu gre iskati prednosti Američanov 10:6 po 2 dneh, ki bi bila prez Poulterja in Colstaers višja - ravno toliko, da Evropa v nedeljo ne bi imela nikakršnih možnosti.
Kazalo