Slovenija ali Španija? Odgovor bo padel okoli 21.30. Foto: Sandi Škvarč
Slovenija ali Španija? Odgovor bo padel okoli 21.30. Foto: Sandi Škvarč
Slovenija je januarja na prijateljskih tekmah s Španijo remizirala (5:5) in izgubila (0:3). Foto: Sandi Škvarč
Igralci se sproščajo tudi s kartanjem. Foto: Sandi Škvarč
Selektor Dobovičnik in njegov pomočnik Kavčič sta šahovska tekmeca. Foto: Sandi Škvarč
Socar je zelo opazen pokrovitelj prvenstva ... Foto: Sandi Škvarč
Sobotni finale naj bi bil razprodan. Foto: Sandi Škvarč

Prvenstvo v Belgiji je začelo dvanajst reprezentanc, po prvem delu so domov odpotovale zadnjeuvrščene iz svojih skupin, torej Češka, Nizozemska, Belgija in nazadnje še najbogatejša izmed njih, Azerbajdžan. Po ponedeljkovih prvih četrtfinalnih tekmah sta se poslovili še dve ekipi z vzhoda: Portugalci so domov poslali Ukrajince, Rusi pa Romune.

Danes je odločilni dan za Hrvate, ki se bodo poskusili Italijanom oddolžiti za poraz v malem finalu prejšnjega prvenstva v zagrebški Areni, Slovenija pa bo proti Špancem poskusila ponoviti predstavo z januarske prijateljske tekme v mariborski dvorani Tabor.

Smerokaz je januarska prijateljska tekma
Naša reprezentanca je sicer zgodovinsko prvo zmago na svojem četrtem nastopu na evropskih prvenstvih (tretjem zaporednem) uspešno nadgradila z uvrstitvijo v četrtfinale, toda tudi z nekaj grenkega priokusa, ki ga ponuja spomin na zadnjo minuto tekme z Azerbajdžanom. To je bila minuta, ki bi lahko ob drugačnem razpletu precej premešala razmerja moči pred odločilnimi tekmami za medalje: če bi Slovenija osvojila točko, bi danes igrala s primerljivimi Hrvati (medsebojne tekme so sicer z razmerjem 2-1-7 v njihovo korist), poleg tega bi iz boja za stopničke izpadla ena od velesil Italija ali Španija. Proti Španiji so seveda naše možnosti precej manjše (razmerje medsebojnih tekem je 0-2-11), vendar pa je januarska prijateljska tekma (5:5) v mariborski dvorani Tabor pokazala, da je lahko tudi nemogoča misija uspešna, če se nekatere stvari idealno izidejo.

Edini recept je "pretepanje"
Naši reprezentanti izpostavljajo predvsem en element, ki bi lahko Slovenijo kot nižje rangirano ekipo postavil ob bok velesili Španiji, in sicer brezkompromisen pristop. Gašper Vrhovec, trenutno s štirimi zadetki drugi strelec turnirja, je to povedal še bolj naravnost: "Z grobo igro … Na lepo z njim ne bo šlo, pritisniti bomo morali z ostrimi dvoboji." Ampak takšna igra je lahko precej tvegana? "Sodniki puščajo moško igro. Če igraš s Španci, igraš preveč na lepo, te z lažnim gibanjem zlahka vržejo iz igre. Tako kakovostnim ekipam, ki igrajo na 'tajmninge', lahko ritem izbiješ le s kakšnim neobičajnim prijemom," je prepričan Vrhovec.

Na podoben način, a z bolj izbranimi besedami razmišlja tudi selektor Andrej Dobovičnik, ko dodaja: "V fizičnem smislu je pomembno, da smo blizu žoge, blizu igralcev, saj je na ta način otežena kreacija igre. Zagotovo je tudi Špancem težko igrati proti nekomu, ki mu 'diha za ovratnik.' Moramo pa vedeti, da imamo manjši izbor igralcev in če bo tempo hud, nas čaka res težka naloga. Sicer pa so se fantje po tekmi z Azerbajdžanom odpočili in lahko smo zastavili običajno stopnjevanje priprav na tekmo."

Priložnost generacije
Španci imajo sicer nekaj težav s poškodbami in bodo nastopili brez treh igralcev, vendar pa je to ob vseh zvezdnikih dvoranskega nogometa, ki jih ima na razpolago selektor Lopez Del Hierro skorajda nepomemben podatek. Pred mesecem dni smo jih spoznali v Mariboru in v Litiji, nekatere izmed njih še bolje pozna predvsem tolminski reprezentant Kristjan Čujec, ki je pred dvema letoma igral pri dveh klubih futsal Primere Division Caja Segovia in Navara. "Bolje so pripravljeni, imajo do popolnosti izdelano taktiko, skratka v vseh elementih same prednosti. Ampak če bomo mi zaigrali tako, kot smo, recimo, v Mariboru, potem pozitiven izid ni nemogoč. Vsekakor je pred nami priložnost, ki se ne ponovi vsak dan, in poskusili jo bomo izkoristiti na najboljši možni način, potem pa bo, kar bo," napoveduje Kristjan, ki je danes član italijanskega drugoligaša New Team iz Pordenona.

Samo naftni dolarji premalo
Zaradi vlaganj v dvoranski nogomet, katerih rdeča nit je predvsem kupovanje in naturalizacija brazilskih driblarjev, so Azerbajdžanci eni večjih osmoljencev uvodnega dela prvenstva. Projekt nastopa na Euru so zastavili tudi s pomočjo nacionalne naftne družbe Socar, ki ni samo pokrovitelj reprezentance, ampak tudi eden glavnih pokroviteljev Eura. Njihov logotip je tako rekoč vseprisoten in prav iz tega zornega kota je bilo tudi nekaj bojazni, da se utegnejo v razplet naše skupine zaplesti naftni dolarji. Gre seveda za zadnjo tekmo med Italijo in Azerbajdžanom oziroma med Brazilci v obeh izbranih vrstah. Toda tekmovalne ambicije so bile očitno daleč pred morebitnimi drugimi segmenti boja za četrtfinale in Italijani so suvereno odpravili moštvo iz Zakavkazja, se prebili na prvo mesto, s tem tudi Slovenijo odpeljali v četrtfinale, Azerbajdžance pa poslali domov. Ko je v ponedeljek zjutraj prišla naša reprezentanca na zajtrk v restavracijo hotela Lindner, je bilo omizje Azerbajdžanom že pospravljeno. "Želel sem si srečanja z njimi, da bi jim pomahal v slovo," malce nagajivo pravi direktor futsal reprezentanc Stane Kokalj in ob tem poudarja: "Naj to ne zveni nešportno ali kako drugače, ampak nekatere stvari v zvezi z naturaliziranimi igralci me motijo …"

Naj fantje uživajo
Skupaj s strokovnim štabom izbrane vrste pripravlja vse potrebno za zgodovinski nastop v četrfinalu, ki je bil tudi glavni cilj pred odhodom na Euro. V svojem četrtem nastopu na prvenstvih stare celine, tretjem zaporednem bo Slovenija zaigrala 10. tekmo na tej ravni, ki bo obenem 200. uradna. Tudi z nekaj navijači na prizorišču: "Za vstopnice je zaprosilo nekaj Slovencev, ki živijo v Belgiji, nekaj privržencev s tega konca imata tudi Fetič in Puškar, tako da bo na tribuni zagotovo tudi nekaj slovenskih zastav," sporoča. Glede samega četrtfinala in morebitnih novih ciljev pa dodaja: "To tekmo so si fantje zaslužili in naj v njej uživajo." Z nastopom v drugem delu tekmovanja je sicer odpadla še ena skrb, povezana z logistiko, saj sta po dveh prestavljanjih poleta domov v igri le še dva termina: jutrišnji oziroma v primeru morebitnega napredovanja v polfinale šele v ponedeljek, saj ekipe, ki se prebijejo v boj za medalje, ostanejo na prizorišču do konca prvenstva.

Velika dvorana je prevelika
Naši so dvorano Sportpaleis, ki je pravzaprav "prizidek" manjše Lotto Arene in kjer potekajo izločilne tekme, preizkusili na včerajšnjem dopoldanskem treningu. Podlaga je seveda ista kot v manjši dvorani, zato pa je malce drugačen občutek stati na igrišču pred prostranimi tribunami, ki sprejmejo kar 15.000 gledalcev. Včerajšnja četrtfinala Portugalska - Ukrajina (2:1) in Rusija – Romunija (6:0) sta gledalce precej razkropila in kljub navijaškim skupinam se je še kako čutila praznina ogromne dvorane. Obenem z zelo položnimi tribunami iz najbolj oddaljenih sedežev ne ponuja pogleda na celotno igrišče in naše Stožice so v tem oziru zagotovo bolj prijazne. Prvi dve tekmi sta torej pokazali, da bi se prvenstvo lahko nadaljevalo v manjši dvorani, še posebej ker na prizorišču ni več gostiteljev. Ampak organizatorji so že pred dnevi sporočili, da gredo vstopnice za sobotni finale dobro v prodajo in da bo dvorana zagotovo polna. Prav obisk je tudi sicer eno od največjih pozitivnih presenečenj 9. zaključnega turnirja najboljše evropske dvanajsterice. Vse ostalo poteka v okviru pričakovanj. Verjetno bomo lahko tako rekli tudi, ko bodo razdeljene medalje.

Sandi Škvarč