V čast Mini Markovič so dvakrat zaigrali slovensko himno. Foto: Aleš Fevžer
V čast Mini Markovič so dvakrat zaigrali slovensko himno. Foto: Aleš Fevžer
Izvrsten uvod v sezono športnega plezanja

Skupaj sta Slovenki v Chamonixu petkrat stopili na stopničke, saj je tekma štela tudi za svetovni pokal.

"Zagotovo fantastičen začetek sezone, ki si ga lahko le želiš, hkrati pa samo še potrditev tega, kar smo že vedeli, da smo zadnje čase z ekipo res dobro delali ter naredili fantastične treninge. Po srebrnih kolajnah z evropskih prvenstev mislim, da je ta zelo lep dodatek. Težavnost je tista disciplina, v katero največ vlagam in mi tudi največ pomeni. Ja, ta je tista ta prava," je po zmagovitem uvodu v sezono dejala Markovičeva. V Chamonixu je osvojila skupaj tri kolajne, srebrno odličje ji je pripadlo še v skupnem seštevku evropskega prvenstva v kombinaciji, potem ko je bila pred dvema mesecema v Innsbrucku šesta v balvanih. Garnbretova je bila druga tako v svetovnem pokalu kot evropskem prvenstvu.

Za dijakinjo 2. letnika Gimnazije Velenje Garnbretovo je sijajen debi v članski konkurenci. "Finala sploh nisem pričakovala, sploh pa ne stopničk. Sem samo uživala v plezanju, nobenega pritiska ni bilo. Ker je bila to moja prva članska tekma in sem tekmovala s konkurenco, ki je zelo močna, sploh nisem bila živčna, ker nisem vedela, kaj naj pričakujem. Čisto sproščena sem bila. Na vrhu finalne smeri sem bila zelo vesela, najprej sploh nisem mogla verjeti, da sem na stopničkah in še srebrna, zdaj počasi začenjam verjeti," je dejala aktualna evropska mladinska prvakinja med kadetinjami, ki jo v mladinski konkurenci letos čakata še eno evropsko in svetovno prvenstvo.

Markovičeva, s 27 leti najstarejša udeleženka finala, in 11 let mlajša debitantka na velikih članskih tekmah Garnbretova, ki je s 16 leti daleč najmlajša finalistka, sta na prvi tekmi težavnostne sezone še presegli visoka pričakovanja ter bili prepričljivi v vseh treh fazah tekmovanja. V kvalifikacijah sta skočili na 2. in 3. mesto, enako sta v polfinalu zaostali le za Južno Korejko Jain Kim, ki pa je v finalu naredila veliko napako. V finalu sta Slovenki dokazali, iz kakšnega testa sta, in se edini od osmih finalistk sprehodili popolnoma do vrha smeri.

Izvrsten uvod v sezono športnega plezanja