Mina Markovič je številka ena svetovnega športnega plezanja. Foto: BoBo
Mina Markovič je številka ena svetovnega športnega plezanja. Foto: BoBo

Maja Vidmar je tekmo v Barceloni končala na petem mestu, Klemen Bečan pa je bil osmi.

Na vrhu tri tekmovalke
Markovičeva, ki si je skupno zmago zagotovila že pred enim tednom v Kranju, je po obeh sobotnih kvalifikacijskih z lahkoto opravila tudi nedeljsko polfinalno smer in se nato dotaknila vrha smeri tudi v finalu. Prvo mesto si je delila s še dvema tekmovalkama, zmagovalko Kranja Južno Korejko Džain Kim in Avstrijko Angelo Eiter.

Slovenija je v pokalu narodov letošnjo sezono svetovnega pokala v težavnosti končala na tretjem mestu pred velesilama tega športa Francijo in Avstrijo. Markovičeva je osvojila zlato kolajno še v kombinaciji. Kolajn pa sta se veselila tudi Vidmarjeva in Bečan. Vidmarjeva je v Barceloni ubranila prednost in osvojila bron v skupnem seštevku svetovnega pokala v težavnosti, Bečan pa je osvojil bron v kombinaciji.

Markovičeva le enkrat brez stopničk
"Zelo lepo je bilo trikrat slišati slovensko himno v Barceloni, za zmago na sami tekmi in na skupnih podelitvah. Pred očmi se ti odvrti celotna sezona, tekmovanja, nastopi, treningi in vse skupaj. Mislim, da sem na zadnji tekmi dobila zelo lepo nagrado. Lahko rečem, če povzamem celotno sezono, res vrhunsko," je vtise strnila Markovičeva.

Markovičeva je letos v svetovnem pokalu v težavnosti na skupno desetih tekmah devetkrat stala na stopničkah, najslabša pa je bila peta. Šestkrat je zmagala, od tega petkrat v težavnosti in enkrat v balvanih, v svetovnem pokalu v težavnosti je bila še trikrat druga in enkrat tretja.